baby huilt in slaap

Mijn baby huilt in slaap, wat nu?

Mijn baby huilt in de slaap, wat kan ik hieraan doen? Sommige baby’s huilen tijdens hun slaap. Dat is voor veel ouders nogal schrikken. Je wordt er zelf wakker van en gaat je daarnaast ook afvragen wat er aan de hand is. Heeft je kleine honger? Een volle luier? Of is er wat anders aan de hand zoals een nachtmerrie. In deze blog bespreken we waardoor je baby huilt tijdens zijn slaap en wat je hieraan kunt doen. 

Baby huilt tijdens het slapen

Laten we beginnen door je gerust te stellen. Er zijn een hoop pasgeboren baby’s die in de eerste maanden een beetje huilen of huilende geluidjes maken tijdens de slaap. Dit komt veelal omdat je baby de verschillende slaapfasen nog niet zo goed aan elkaar kan koppelen. Wanneer je baby van de lichte- naar de diepe slaap gaat komt het vaak voor dat je kleine onrustig is. 

Bij de ene baby uit deze onrust zich in kreuntjes, terwijl de andere baby zachtjes huilt, of misschien wel begint te krijsen. Je hoeft je baby niet altijd wakker te maken als hij begint met huilen in de slaap. De kans is namelijk groot dat je kleine nog gewoon slaapt en het vanzelf over gaat. Als je jouw baby wakker maakt kan het zomaar zijn dat deze moeilijk weer in slaap komt. 

Loop jij soms rond met twijfels of angsten over de slaap en opvoeding van je kindje? Dat is meestal nergens voor nodig! In onze community Numsy Plus stel je al je prangende vragen over slaap aan onze gecertificeerde coaches. Daarnaast volg je verschillende videomodules die je alles leren over je kleine dromer.

Join the club and get some sleep!

Waarom huilt mijn baby in zijn slaap?

Er kunnen een aantal redenen zijn waardoor je baby huilt in zijn slaap. 

Baby huilt tussen slaapfases in

Een eerste reden waardoor je baby huilt in de slaap kan komen doordat je baby tussen de lichte en diepe slaap nog onrustig is. Tijdens de lichte slaap en de overgang naar de diepe slaap zijn er veel baby’s die bewegen, jammeren of huilen. Je kunt kijken of jouw baby huilt tussen slaapfases in door te kijken of het naar enkele minuten weer stopt. In de meeste gevallen zal je baby namelijk stoppen met huilen wanneer hij of zij de diepe slaap bereikt. 

Baby kan slaapcycli niet aan elkaar koppelen

Het kan daarnaast ook zijn dat je baby de slaapcycli nog niet aan elkaar kan koppelen. Elke 45 minuten doorloopt je baby een volledig cyclus. Dit noemen we de slaapcyclus. Tijdens deze cyclus heb je verschillende stappen zoals de lichte en diepe slaap. Na het doorlopen van een volledige cyclus kan het zijn dat jouw baby huilend wakker wordt. Meestal komt het huilen omdat je baby na het wakker worden schrikt en zich alleen voelt. 

Je baby wordt dus niet huilend wakker, maar begint meteen met huilen na het wakker worden. Je kunt je baby het beste laten weten dat je in de buurt bent, zonder hem of haar uit bedje te tillen. Zeg dus zachtjes een paar geruststellende woordjes of geef je kleine een aai over het bolletje. Wanneer het nog bedtijd is kun je beter niet te lang blijven hangen, dit motiveert je kleine namelijk niet om weer te gaan slapen. 

Baby heeft last van fysieke ongemakken

Een andere reden waardoor je baby mogelijk huilt tijdens de slaap kan zijn door fysieke ongemakken. Probeer te achterhalen of er wat loos is en los dit zo snel mogelijk op. Til je baby alleen uit bed als het noodzakelijk is en leg deze daarna weer rustig terug. 

Wat kan ik doen als mijn baby huilt tijdens de slaap?

Okee, niet per se wakker maken dus. Maar wat kun je wel doen wanneer je baby huilt in de slaap?

  • Haal je baby niet meteen uit bed: Huilt je baby tijdens de slaap? Haal je kleine dan niet meteen uit bed. Wacht even af. Je baby met rust laten, dat is lastig, maar vaak loont het om juist wel even te wachten. Zeker wanneer je baby huilt tijdens het aan elkaar koppelen van de slaapfasen kan het zomaar zijn dat het huilen zo voorbij is. 
  • Luister goed naar het huilen: Hoewel jouw baby nog niet kan zeggen wat er met hem of haar aan de hand is kan probeert hij het wel. Je baby heeft verschillende huiltjes. Bijvoorbeeld voor een volle luier, wanneer hij het koud heeft of wanneer hij honger heeft. Herken je een huiltje of zie je meteen wat er scheelt? Til je baby voorzichtig uit het bedje en geef wat hij/zij nodig heeft. 
  • Probeer white noise: Veel baby’s die huilen in hun slapen hebben moeite met het aan elkaar koppelen van de slaapcycli. White noise helpt hierbij! White noise zorgt er namelijk voor dat je kleine kleine zelfstandig in slaap als hij wakker wordt na het voltooien van een slaapcyclus, dat komt door een positieve slaapassociatie met het geluid. Meer weten? Je leest hier alles over de werking van white noise.

Bestel nu en ontvang een gratis slaapgids!


numsy bamboo Calm

Heeft mijn baby een nachtmerrie of night terror?

Veel ouders denken dat hun baby een nachtmerrie of night terror heeft als deze begint met huilen tijdens de slaap. Dit is alleen vaak niet het geval. Nachtmerries en nachtangsten komen meestal pas voor bij kindjes vanaf 2 jaar. Het grote verschil tussen een nachtmerrie en night terror (of nachtangst) is dat je kindje bij een night terror niet wakker wordt als je hem of haar uit bedje tilt. 

In deze blog lees je meer over nachtmerries en in deze blog vertellen we je alles over night terrors. 

Meer weten over slaap en (op)voeding? Join the club!

Veel ouders lopen dagelijks rond met twijfels en angsten over de (op)voeding en slaap van hun kindje. Dat is vaak nergens voor nodig. Ga je naar een slaapcoach, dan ben je vaak al snel enkele honderden euro’s kwijt voor een intake-consult of slaapgids

Dat vinden wij hartstikke zonde! In onze community Numsy Plus stel je namelijk al jouw vragen of bespreek je al je angsten met gecertificeerde slaapcoaches en andere ouders. Je kunt zoveel vragen als je wilt en krijgt altijd snel een eerlijk en professioneel antwoord. Zeg maar dag-dag tegen nachtelijk Google afstruinen. 

Naast chatten met slaapcoaches en lotgenoten (andere ouders) volg je in onze community verschillende video modules over de slaap van je kindje en kun je meedoen aan live Q&A’s. Je mag het zelfs gratis uitproberen!

Zien we je daar?



Reactie plaatsen