Slaapassociatie baby

Slaapassociaties zijn belangrijk bij het ontwikkelen van een gezond slaapritme. In dit kennisbank artikel geven we uitleg over slaapassociaties. Je leert bijvoorbeeld wat een slaapassociatie is, wat het verschil is tussen een positieve- en negatieve slaapassociatie en waarom slaapassociaties zo belangrijk zijn. 

Wat is een slaapassociatie?

Een slaapassociatie is een bepaald gedrag of een activiteit dat je gelinkt hebt aan slapen. Dat kan een specifieke routine zijn, zoals het lezen van een boek of het drinken van een kopje warme melk. Door deze routine uit te voeren voor bedtijd laat je jouw lichaam weten; ‘hierna gaan we slapen’. 

Dat geldt trouwens niet alleen voor volwassenen, ook baby’s vallen sneller in slaap bij een slaapassociatie. Je kunt dus een vast slaapritueel uitvoeren om je baby sneller in slaap te laten vallen of je kunt gebruik maken van white noise

Waarom zijn slaapassociaties belangrijk?

Slaapassociaties zijn belangrijk omdat ze de slaaphygiëne van je kindje beïnvloeden. Slaapassociaties kunnen namelijk zowel positief- als negatief zijn. 

Positieve en negatieve slaapassociaties

We spreken van een positieve slaapassociatie wanneer een bepaalde handeling jouw kindje helpt slapen, zonder dat dit schadelijk, moeilijk af te leren of anders is. Denk bijvoorbeeld aan een slaaproutine, het afspelen van white noise of het voorlezen van een verhaaltje voor bedtijd. 

Een negatieve slaapassociatie is een slaapassociatie die op de lange termijn minder goed voor je kindje is. Veel ouders vinden het heerlijk om hun kleine in hun armen in slaap te laten vallen. Dit kan gezien worden als een negatieve slaapassociatie omdat je kindje hierdoor niet zelfstandig en in het eigen bedje leert slapen. 

Meer weten over het (slaap)gedrag van je kindje?

Jij loopt als ouders vast wel eens rond met twijfels en vragen over je kleine. Zeker op het gebied van slaap hebben veel ouders een hoop stress, meestal is dat nergens voor nodig, maar soms is het wel fijn om te weten wat er nou precies speelt bij je kindje. Zou het niet geweldig zijn als je direct al jouw vragen door kunt sturen naar een gecertificeerde slaapcoach of pedagoog? Dat kan in onze community, Numsy Plus! 

Chat via onze app met onze coaches over de slaap, (op)voeding en het gedrag van je kind, bespreek je angsten en twijfels met andere ouders (lotgenoten) en volg super handige online videocolleges over slaap. Pssst… Wil je weten wat nog het beste van alles is? Je probeert deze community nu volledig gratis, dus probeer het gauw eens uit!

Zien we je daar?

Numsy Plus Community Mock up Overview

Reactie plaatsen