Slaapkreunen: baby kreuntjes tijdens de slaap
24 juli 2021 
3 min. leestijd

Slaapkreunen: baby kreuntjes tijdens de slaap

Slaapkreunen of baby kreuntjes. Misschien heb je ze wel eens gehoord bij je kleine. Herken je dit?Je loopt s'nachts de kamer van je kleintje in deze ligt vredig te slapen… Alleen, wat voor gekke geluidjes maakt hij toch? Zou er iets aan de hand zijn? En waar komen die geluidjes ineens vandaan? In deze blog vertellen we jou meer over slaapkreuntjes.

Wat zijn slaapkreuntjes?

Slaapkreuntjes of slaapkreunen is een aandoening die zowel bij kinderen als volwassenen voorkomt. De naam zegt het al een beetje. Als jij of je kind hier last van hebt maak je tijdens je slaap een (vaak hard) kreunend geluid. In medische termen wordt slaapkreunen ook wel catathrenie genoemd.

Waardoor ontstaat slaapkreunen?

Er is nog maar weinig bekend over catathrenie maar men associeert deze kreuntjes met een verandering in de ademhaling. De kreuntjes worden vaak gemaakt tijdens de uitademing. Ondanks deze aanwijzingen dat het kreunen hoogstwaarschijnlijk iets met de ademhaling te maken heeft, is er geen concreet bewijs wat nu echt deze kreuntjes triggert.

We spreken dan ook niet van een problematische ademhaling of het ontstaan van ademnood als je kleintje hier last van heeft. In principe is er dus niks aan de hand. Vaak is er wel sprake van een aanleg voor deze kreuntjes. Praat jij of je partner veel in je slaap of heeft een van jullie ook last van slaapkreunen? Dan is de kans groter dat je kleine hier ook last van krijgt.

Is het erg als mijn kind geluidjes maakt tijdens de slaap?

Het maken van kreuntjes of andere geluidjes in de slaap duidt bijna nooit op een medische aandoening. Daarmee is het dus geen probleem als je kind last heeft van deze slaapkreuntjes. Slaapkreunen is vooral vervelend wanneer je twee kinderen samen op een kamer hebt slapen en het andere kind er last van heeft.

Op latere leeftijd kan een stukje schaamte meekomen. Zo kan het zijn dat je kinderen niet goed ergens durven te logeren vanwege de geluidjes die ze maken tijdens hun slaap.

Hoe vaak komt slaapkreunen voor bij kinderen?

Er zijn geen exacte cijfers bekend voor catathrenie bij kinderen. Dat komt omdat het niet goed gedocumenteerd wordt. Allereerst omdat het veel ouders niet eens opvalt dat hun kinderen deze geluidjes maken tijdens hun slaap (soms is het maar 5 minuten per nacht).

Daarnaast wordt deze klacht vaak niet bij de dokter gemeld. Je merkt zelf namelijk niks van deze geluidjes en je hebt de dag erna ook nergens last van.

Slaapkreunen komt voor bij zowel kinderen als volwassenen. Het komt iets vaker voor bij jongens en mannen dan bij meisjes en vrouwen. Ook de reden hiervan is niet bekend.

Houdt slaapkreunen lang aan?

Slaapkreunen gebeurt vooral in de diepe slaap maar kan ook doorgaan in de REM-slaap. Het kreunen kan 5 minuten tot zelfs een uur aan één stuk aanhouden. In veel gevallen gaat slaapkreunen vanzelf over naarmate je kinderen ouder worden. Een ander deel van de kinderen zal hier helaas last van blijven hebben tot op volwassen leeftijd.

Gelukkig heeft het maken van deze geluidjes geen invloed op het leven en functioneren van je kind. Helaas hebben kinderen die last hebben van catathrenie wél een grotere kans op andere slaapproblemen zoals slaapwandelen of night terrors. Gelukkig zijn ook deze ‘aandoeningen’ vrij onschuldig.

Wat kun je doen tegen slaapkreunen?

Helaas is er weinig wat je kunt doen tegen slaapkreunen. Sommige mensen claimen minder last te hebben van slaapkreunen wanneer ze volledig ontspannen in bed liggen. Als volwassenen zou je er dus voor kunnen kiezen om wat ontspannende ademhalingsoefeningen te doen.

Baby kreuntjes kun je proberen op te lossen door een ontspannende baby-massage voor het slapen, of door 's nachts white noise af te spelen.

White noise en baby kreuntjes

Wist je dat white noise heel erg bekend klinkt voor pasgeboren baby's? Dan komt omdat het precies klinkt zoals het gesuis wat een pasgeboren baby tijdens zijn of haar tijd in de baarmoeder. In de eerste paar weken voelt je kleintje zich daarom heel vertrouwd bij dit geluid. Door white noise af te spelen koppelt je kindje eerder zijn lichte slaap naar een diepe slaap. Wanneer je kindje ontspannen in slaap valt is de kans aanwezig dat hij/zij zal stoppen met slaapkreuntjes. Het is natuurlijk geen gegeven, maar je kunt het zeker proberen!

In principe heb je niet per se white noise nodig om slaapkreuntjes op te lossen, aangezien deze vanzelf wel stoppen. Het kan echter wel fijn zijn om dit af te spelen wanneer je baby bij opa en oma slaapt of op de kinderopvang. Onze Numsy Move is hier het perfecte model voor! Deze white noise machine neem je namelijk gemakkelijk overal mee naartoe.

Probeer ons nieuwe model en ontvang een gratis slaapgids bij je bestelling. Niet goed? Je hebt bij ons altijd 30-dagen slaap garantie.

Bestel hem hier

 Numsy Move

Over de schrijver
Slaapcoach Josanne Verhoof helpt jou en je kleine graag aan een betere nachtrust. Voor een slaapconsulent kun je in contact komen met Josanne via haar website Villa Bimbi. Of stel al je vragen via ons nieuwe platform: Numsy+! https://www.numsy.nl/community-plus/
Reactie plaatsen