Help! Mijn kind maakt geluidjes tijdens de slaap!
24 juli 2021 
6 min. leestijd

Help! Mijn kind maakt geluidjes tijdens de slaap!

Je hebt je kleine dromer al een tijdje geleden op bed gelegd. Tijd voor wat quality time met je partner, Netflix of je favoriete boek. Na een half uurtje begint het echter weer te jeuken. Hmm, toch maar even checken hoe het met de kleine gaat. Je loopt de kamer in en hij ligt vredig te slapen… Alleen, wat voor gekke geluidjes maakt hij toch? Zou er iets aan de hand zijn? En waar komen die geluidjes ineens vandaan? In deze blog vertellen we jou meer over slaapkreuntjes.

Wat zijn slaapkreuntjes?

Slaapkreuntjes of slaapkreunen is een aandoening die zowel bij kinderen als volwassenen voorkomt. De naam zegt het al een beetje. Als jij of je kind hier last van hebt maak je tijdens je slaap een (vaak hard) kreunend geluid. In medische termen wordt slaapkreunen ook wel catathrenie genoemd.


Waardoor ontstaat slaapkreunen?

Er is nog maar weinig bekend over catathrenie maar men associeert deze kreuntjes met een verandering in de ademhaling. De kreuntjes worden vaak gemaakt tijdens de uitademing. Ondanks deze aanwijzingen dat het kreunen hoogstwaarschijnlijk iets met de ademhaling te maken heeft, is er geen concreet bewijs wat nu echt deze kreuntjes triggert. We spreken dan ook niet van een problematische ademhaling of het ontstaan van ademnood als je kleintje hier last van heeft. In principe is er dus niks aan de hand.

Vaak is er wel sprake van een aanleg voor deze kreuntjes. Praat jij of je partner veel in je slaap of heeft een van jullie ook last van slaapkreunen? Dan is de kans groter dat je kleine hier ook last van krijgt.

Is het erg als mijn kind geluidjes maakt tijdens de slaap?

Het maken van kreuntjes of andere geluidjes in de slaap duidt bijna nooit op een medische aandoening. Daarmee is het dus geen probleem als je kind last heeft van deze slaapkreuntjes. Slaapkreunen is vooral vervelend wanneer je twee kinderen samen op een kamer hebt slapen en het andere kind er last van heeft. Op latere leeftijd kan een stukje schaamte meekomen. Zo kan het zijn dat je kinderen niet goed ergens durven te logeren vanwege de geluidjes die ze maken tijdens hun slaap.

Hoe vaak komt slaapkreunen voor bij kinderen?

Er zijn geen exacte cijfers bekend voor catathrenie bij kinderen. Dat komt omdat het niet goed gedocumenteerd wordt. Allereerst omdat het veel ouders niet eens opvalt dat hun kinderen deze geluidjes maken tijdens hun slaap (bedenk dat het bij sommige kinderen maar 5 minuten per nacht is). En ten tweede wordt deze klacht vaak niet bij de dokter gemeld. Je merkt zelf namelijk niks van deze geluidjes en je hebt de dag erna ook nergens last van.

Slaapkreunen komt voor bij zowel kinderen als volwassenen. Het komt iets vaker voor bij jongens en mannen dan bij meisjes en vrouwen. Ook de reden hiervan is niet bekend.

Houdt slaapkreunen lang aan?

Slaapkreunen gebeurt vooral in de diepe slaap maar kan ook doorgaan in de REM-slaap. Het kreunen kan 5 minuten tot zelfs een uur aan één stuk aanhouden. In veel gevallen gaat slaapkreunen vanzelf over naarmate je kinderen ouder worden. Een ander deel van de kinderen zal hier helaas last van blijven hebben tot op volwassen leeftijd.

Gelukkig heeft het maken van deze geluidjes geen invloed op het leven en functioneren van je kind. Helaas hebben kinderen die last hebben van catathrenie wél een grotere kans op andere slaapproblemen zoals slaapwandelen of night terrors. Gelukkig zijn ook deze ‘aandoeningen’ vrij onschuldig.

Wat kun je doen tegen slaapkreunen?

Helaas is er weinig wat je kunt doen tegen slaapkreunen. Sommige mensen claimen minder last te hebben van slaapkreunen wanneer ze volledig ontspannen in bed liggen. Als volwassenen zou je er dus voor kunnen kiezen om wat ontspannende ademhalingsoefeningen te doen (zie video).

Slaap jij slecht doordat je partner last heeft van slaapkreunen? Of slapen je kids samen op een kamer en maakt één van de twee geluidjes in zijn of haar slaap? Dan is white noise misschien wel de perfecte oplossing voor in jouw slaapkamer.

Wat is white noise

White noise of witte ruis is een constant monotoon geluid. Het klinkt een beetje als een ventilator of het geluid wat achter je koelkast vandaan komt. Deze ruis zorgt ervoor dat andere geluiden binnen én buiten de slaapkamer gemaskeerd worden. In het geval van slaapkreunen; je hoort dus niet meer het kreunende geluid, alleen nog maar de white noise.

Moeder introduceert kindje aan een Numsy White noise machine

“Is dit dan niet net zo vervelend?” Horen we je al vragen. Nee! Hoewel white noise in het begin een beetje vreemd zal klinken werkt het echt. Je hersenen merken het geluid na een tijdje niet meer op, maar het blijft wel zijn werk doen. Juist doordat je hersenen al een geluid horen, vallen plotselinge geluidjes zoals snurken of kreunen niet meer genoeg op om wakker van te worden.

White noise is niet alleen een perfecte oplossing om geluid te maskeren. White noise werkt om een bijzondere reden ook nog eens extra goed bij newborns! Meer weten...?

Over Numsy

Sinds 2018 zijn we bezig met het verbeteren van jouw nachtrust en die van duizenden gezinnen in de Benelux. Dit doen we op een leuke, interactieve manier. Wij geloven dat slaap iets is waar iedereen van kan genieten en zelfs naar uit kan kijken. Daarnaast geloven we dat iedereen, zelfstandig en op een duurzame wijze beter kan leren slapen. Je hebt er absoluut geen medicatie voor nodig!

Samen met onze slaapcoaches zijn we daarom hard aan het werk gegaan, maar nu is het jouw beurt om actie te ondernemen! Met ons nieuwe initiatief Numsy+ geniet jij van talloze online modules die je alles leren wat je moet weten over de slaap van je kids. Daarnaast krijg je toegang tot een gloednieuwe community van ouders die net als jij rondlopen met prangende vragen over slaap. Help elkaar of krijg het antwoord van een onze slaapcoaches. Geef je snel op!

Slaap lekker,

Numsy


Over de schrijver
.
Reactie plaatsen