Beter slapen? Probeer een slaaproutine
11 januari 2021 
in Baby
3 min. leestijd

Beter slapen? Probeer een slaaproutine

Nog even een knuffeltje of verhaaltje voorlezen voor je jouw kindje op bed legt! Hartstikke gezellig! En dat niet alleen, het helpt je kindje ook nog eens om sneller in slaap te vallen, er zit namelijk een goede reden achter waarom dit werkt. In deze blog vertellen we je alles over het gebruik van een slaaproutine bij baby’s.

Wat is een slaaproutine?

Een slaaproutine wordt ook wel bedroutine, bedritueel of slaapritueel genoemd. Een slaaproutine is een vaste handeling die je elke dag uitvoert voordat je gaat slapen. Je kunt een slaaproutine voor jezelf bedenken, maar het wordt vooral ingezet door ouders om hun kindje sneller te laten slapen. Een voorbeeld van een slaaproutine bij je baby kan zijn:

  • Verschonen en opfrissen;
  • Een boekje voorlezen;
  • Nog even knuffelen;
  • Gaan slapen.

Als volwassenen kun je ook gebruik maken van een slaapritueel. Dat kan zijn een boek lezen voordat je naar bed gaat, of even 5 minuten mediteren terwijl je op bed zit.

Hoe werkt een slaap- of bedritueel?

Een slaapritueel zorgt ervoor dat jij, of je kindje sneller in slaap valt. Maar hoe komt dat precies? De reden is eigenlijk heel simpel. Wanneer je iedere dag voordat je in bed ligt het zelfde riedeltje uitvoert weet je lichaam op een begeven moment dat het bedtijd is wanneer jij aan dit bedritueel begint. Hierdoor start je lichaam tijdens de slaaproutine al met de aanmaak van het slaaphormoon melatonine, waardoor je sneller in slaap valt.

Voor je baby werkt dit hetzelfde als voor jou. Je baby heeft echter ook gedurende de dag een aantal slaapjes nodig. Je kunt dus ‘s ochtends, ‘s middags en ‘s avonds gebruik maken van een slaapritueel om je baby lekker in te dutten.

Wat maakt een goed slaapritueel?

Met een goed slaapritueel creëer je rust, ritme en bereid je je kleine voor om te gaan slapen. Bij een slaapritueel moet je zorgen dat je kind zowel fysiek als mentaal klaar is om te gaan slapen.

Zorg dat je kindje geen honger of dorst heeft, de tandjes zijn gepoetst, er een bezoekje naar het toilet is geweest en hij/zij een pyjama draagt. Zo voorkom je in ieder geval dat je kleine behoefte heeft aan een van deze dingen en daardoor s’nachts wakker wordt.

Slaapritueel baby

Wanneer je dit hebt afgestreept van de checklist is het tijd voor wat quality time. Denk hierbij aan het lezen van een verhaaltje of samen voor het slapengaan een spelletje spelen. Dit geeft je kind een gevoel van veiligheid en rust. Het is wel belangrijk dat dit rustgevend moet zijn. Doe dus geen vermoeiende dingen en snij geen onderwerpen aan die nog moeilijk kunnen zijn voor je kindje.

in onze gratis slaapgids vind je een handige checklist die je kunt gebruiken voor het slaapritueel van je kleine.

Download hem gratis!

Numsy Ebook White Noise met Slaaptips

Verlaat de slaapkamer voordat je baby slaapt

Nog een tip die we jou mee willen geven is deze; verlaat de slaapkamer voordat je kindje slaapt. Zo bouwt je kind wél met het slaapritueel een associatie op, maar niet met jou of je partner. Dit is heel belangrijk, ben jij er namelijk altijd bij op het moment

Wat kun je beter vermijden bij een slaaproutine?

Er zijn natuurlijk ook een aantal zaken die je beter kunt vermijden in een slaapritueel. Vlak voor het slapen stoeien of kietelen kun je beter vermijden! Bij iets oudere kinderen kun je het beste vragen vermijden waar ze s’nachts nog lang over na moeten denken. Vragen zoals “wat wil je morgen doen?” of “hoe was het op school?” kun je beter in de middag stellen.

Consistency is key

Het belangrijkste bij een slaapritueel? Consistent blijven! Verander niet te snel van ritueel omdat je nog geen resultaten ziet. Probeer eerst eens twee weken achter elkaar een ritueel aan te houden. Pas dan kun je weten of deze slaaproutine geschikt is, of dat je iets aan moet passen.

Denk eraan dat je dit ritueel ook toepast als je kindje een keer bij opa en oma blijft logeren. Dit voelt dan vertrouwd voor je kindje, waardoor hij/zij ook op andere plekken sneller in slaap zal vallen.

White noise in je slaapritueel

White noise kan een mooie aanvulling zijn op je slaapritueel. Door je white noise machine aan te zetten voor het slapen gaan, bouwt je kleine hier al snel een positieve slaap associatie mee op. White noise helpt namelijk van zichzelf om een goede slaap te bevorderen, daarnaast is het makkelijk af te bouwen! Meer weten? Bekijk de video!

Bestel jouw Numsy White Noise machine!

Join Numsy+

Wist je dat we een heus slaapplatform hebben? Met Numsy+ stel jij al je brandende vragen over slaap en je baby aan onze gecertificeerde slaapcoaches. Daarnaast kun je talloze online modules volgen en live meedoen met sessies van onze slaapcoaches.

Zien we je daar?

Over de schrijver
Slaapcoach Josanne Verhoof helpt jou en je kleine graag aan een betere nachtrust. Voor een slaapconsulent kun je in contact komen met Josanne via haar website Villa Bimbi. Of stel al je vragen via ons nieuwe platform: Numsy+! https://www.numsy.nl/community-plus/
Reactie plaatsen