Baby op zij laten slapen - dit moet je weten
29 december 2022 
in Baby
2 min. leestijd

Baby op zij laten slapen - dit moet je weten

Je baby op de zij laten slapen, kan dat wel zomaar? In deze blog vind je het antwoord op een aantal belangrijke vragen over ‘zij-slapen’ bij baby’s.

Wanneer mag een baby op de zij slapen?

De geschikte houding voor jonge baby’s om te slapen is op de rug. Dat komt omdat dit de meest veilig slaaphouding is. Op de buik- of zij slapen zorgt bij baby’s voor een vergroot risico op wiegendood.

Dat komt omdat jonge baby’s niet zelfstandig om kunnen draaien. Het is dus heel gevaarlijk als je baby met het gezichtje naar beneden in het matras komt te liggen, omdat deze dan geen adem meer kan halen.

Baby’s mogen pas op hun zij slapen wanneer ze zelfstandig om hebben leren rollen. In de meeste gevallen gebeurt dit rond de 6 maanden, maar het kan ook zijn dat dit iets eerder of pas een aantal maanden later gebeurt.

Waarom mogen baby’s niet zomaar op hun zij slapen?

Baby’s mogen niet zomaar op hun zij slapen omdat het ervoor kan zorgen dat ze op hun buik rollen. Vervolgens lukt het ze niet meer om zelfstandig terug naar hun zij of rug te rollen. Wanneer ze met hun gezicht naar beneden (dus op hun buik) komen te liggen kunnen ze minder goed ademhalen. Dit vergroot de kans op verstikkingsgevaar.

Wat is de meest geschikte slaaphouding voor mijn baby?

De meest geschikte slaaphouding voor baby’s is op het ruggetje. De kans op wiegendood is het kleinste wanneer je baby op de rug slaapt. Andere slaaphoudingen zijn pas veilig vanaf het moment dat je kleine sterk genoeg is om zelf om te rollen.

Vaak gaat deze ontwikkeling gepaard met een slaapregressie. Dit is een periode waarin je kleine slechter slaapt. Benieuwd wat je kunt doen om je baby te helpen? Bekijk onze blog over slaapregressie 7 maanden, hier leert je baby namelijk zelfstandig omrollen.

Hoe kan ik mijn baby op de zij laten slapen?

Jouw baby mag niet op zijn of haar zij slapen, totdat hij of zij oud genoeg is om zelfstandig om te kunnen rollen. Sommige ouders zijn bang voor afplatting van de schedel en vinden het daarom niet fijn dat hun kindje al die tijd op de rug slaapt.

Een trend die we steeds vaker voorbij zien komen is de zijslaap kussen voor baby’s. Hierin ligt je baby als het ware vast tussen twee kussens, waardoor hij niet of zijn buikje of rug kan rollen. Het idee achter deze kussens is vrij simpel, in onze ogen zijn deze dan ook veilig voor gebruik.

We raden je echter wel aan om deze kussens alleen te gebruiken wanneer je zelf in de buurt bent om je kindje in de gaten te houden. Zo weet je zeker dat je kindje niet per ongeluk op de buik draait en de hele nacht zo blijft liggen. Better safe than sorry!

Dé oplossing voor gebroken nachten: Numsy+!

Schiet jij soms in de stress van het gedrag van je kleine? Dat komt vaak omdat je niet zo goed weet wat er aan de hand is. Maak je geen zorgen, je bent absoluut niet de enige. Er zijn een hoop ouders zoals jij die niet goed weten hoe ze om moeten gaan met veranderend gedrag.

In onze community kun je ook gratis advies krijgen van gecertificeerde slaapcoaches en een hoop andere ouders. Zo krijg je pas echt alle ins and outs te horen over slapen, (op)voeding en gedrag. Maak gebruik van onze chat en volg super handige videocolleges met stap voor stap uitleg over verschillende slaapproblemen. Krijg weer grip op de slaap van je kleine in Numsy+.

Zien we je daar?


Numsy Plus Community Mock up Overview


Over de schrijver
Slaapcoach Josanne Verhoof helpt jou en je kleine graag aan een betere nachtrust. Voor een slaapconsulent kun je in contact komen met Josanne via haar website Villa Bimbi. Of stel al je vragen via ons nieuwe platform: Numsy+! https://www.numsy.nl/community-plus/
Reactie plaatsen