Wakkertijden baby 4 maanden
11 februari 2023 
2 min. leestijd

Wakkertijden baby 4 maanden

Vrolijk gekir, kraaien van plezier en brabbel geluidjes. Je baby wordt al steeds een stukje mondiger terwijl hij of zij wakker is, maar hoe lang kan je baby nu aan één stuk wakker blijven? In deze blog vertellen we meer over de wakkertijden van je baby van 4 maanden.

Wakkertijden baby 4 maanden

De wakkertijden van je baby zijn de tijden die je kindje aan één stuk achter elkaar wakker kan blijven. De wakkertijden van een baby verschillen natuurlijk per kind, maar gemiddeld genomen kunnen de meeste baby’s van 4 maanden zo’n 90 minuten achter elkaar wakker blijven.

Het is belangrijk om rekening te houden met de wakkertijden van je baby. Wanneer je dat niet doet bestaat de kans dat jouw kindje oververmoeid raakt, waardoor hij of zij ‘s avonds nóg moeilijker in slaap zal vallen.

Bekijk onze blog over oververmoeidheid bij baby’s.

Wat zijn de wakkertijden van een baby van 4 maanden oud?

De meeste baby’s van 4 maanden hebben een gemiddelde wakkertijd van 90 minuten. Een baby van 4 maanden slaapt meestal in dutjes van 1 à 2 uur.

Voorbeeldschema's voor kinderen van 0 tot 4 jaar
E-book met voorbeeldroutines voor kinderen 0 tot en met 4 jaar
 • Geschreven door onze slaapcoaches!
 • Voorbeeldroutines voor elke leeftijdsgroep 0 t/m 4 jaar
 • Ontdek het belang van een gezonde slaaproutine
 • Leer wat wakkertijden en slaapsignalen zijn
 • Stap-voor-stap leren inbakeren!
 • Slaapveiligheid, alle basics
 • Doorslapen, valt het echt te leren?

Slaapbehoefte baby 4 maanden

Hier beneden vind je een overzicht van de gemiddelde slaapbehoefte van een baby van 4 maanden. Let goed op, ieder kindje heeft zo zijn eigen behoeftes op het gebied van slaap. Probeer zelf dus goed in de gaten te houden of je kindje voldoende slaap krijgt.

 • Uren slaap totaal: 15 - 16 uur
 • Gemiddelde wakkertijd: 90 minuten
 • Totaal aantal uurtjes slapen overdag: 4 - 5 uur    
 • Totaal aantal uurtjes slapen ’s nachts: 11 uur

Baby 4 maanden, eerste slaapregressie

Jouw baby groeit al flink. En groeien vraagt een hoop energie van je baby. Die vraag naar energie zorgt er helaas niet voor dat je kindje beter slaapt, maar juist een stuk slechter! Dit fenomeen noemen we een slaapregressie. Een slaapregressie is een periode waarin het slaapschema van je kindje tijdelijk overhoop ligt, dat komt omdat je kleine als het ware bij moet komen van alle groeispurten die hij/zij heeft doorgemaakt.

In de komende 2 jaar zal je kindje nog vaker een slaapregressie voor de kiezen krijgen. Deze gaat steeds gepaard met een grote ontwikkeling die je kleine doormaakt. Denk bijvoorbeeld aan omrollen, kruipen, lopen, praten enzovoorts.

Krijgt jouw kleine genoeg slaap?

Twijfel je wel eens of jouw kleine genoeg slaap krijgt? Dan hebben we dé ultieme oplossing voor jou! In de Numsy+ community chat je namelijk met gecertificeerde slaapcoaches en ander ouders (lees lotgenoten). Daarnaast volg je hier handige videocolleges waarin onze slaapcoaches jou stap voor stap uitleg geven over verschillende slaapproblemen en hoe je hier als ouder het beste mee om kunt gaan.

Krijg direct toegang!

Numsy Plus Community Mock up Overview

Over de schrijver
Slaapcoach Josanne Verhoof helpt jou en je kleine graag aan een betere nachtrust. Voor een slaapconsulent kun je in contact komen met Josanne via haar website Villa Bimbi. Of stel al je vragen via ons nieuwe platform: Numsy+! https://www.numsy.nl/community-plus/
Reactie plaatsen