Slaapregressie 4 maanden, tips en oplossing
14 juni 2021 
in Baby
5 min. leestijd

Slaapregressie 4 maanden, tips en oplossing

De eerste 3 maanden na de geboorte van je baby zijn vaak de meest zware maanden als het gaat om slaaptekort. Na 3 maanden gaat je baby eindelijk wat langer slapen. Heerlijk! Misschien heb je nu even weer wat rust gehad. Maar net het op moment dat je op adem lijkt te komen, sta je ’s nachts weer vaker naast het bedje van je baby. Wat is er aan de hand? Je hebt te maken met de slaapregressie bij 4 maanden.

Slaapregressie bij baby's van 4 maanden

Rond de 4 maanden kun je te maken krijgen met de allereerste slaapregressie. Bereid je maar alvast voor, de komende twee jaar zal je er nog veel vaker mee te maken krijgen! Dan is het natuurlijk wel handig als je weet hoe je een slaapregressie kunt herkennen. De meeste slaapregressies, dus ook deze, hebben een aantal kenmerkende signalen.

  • Je baby is onrustiger, ook in bed. Het kan zijn dat je kleintje ook telkens probeert om te rollen.
  • Het voelt alsof je baby ‘terugvalt’ in het oude slaappatroon en dus niet meer doorslaapt.
  • Je baby heeft meer moeite in slaap te vallen.
  • Je baby wilt overdag niet meer slapen. Resultaat: minder dutjes en korte dutjes.
  • ’s Nachts vaker wakker worden.

Meer van dit soort videocolleges bekijken? Je vindt verschillende video's met stap-voor-stap uitleg over verschillende slaapproblemen in onze community: Numsy+!

Krijg direct toegang

Hoe lang duurt de slaapregressie bij 4 maanden?

Over het algemeen duurt een slaapregressie bij 4 maanden ongeveer 2 tot 4 weken. Hierna slaapt je kindje weer zoals voorheen en is alles (als het goed is) weer rustig en normaal. Maar dan is het wel cruciaal dat je kleintje weet hoe hij zelf in slaap kan vallen!

Baby’s zijn rond deze leeftijd telkens tussen de 1 en 2 uur wakker voordat ze weer slaap nodig hebben. Is je baby onrustig, misschien is hij dan gewoon moe!

Wil jij weten hoe je op het veranderende slaapritme van je kleintje in kunt spelen? Met onze slaapgids met slaapschema's ben jij altijd voorbereid op wat komen gaat.

Voorbeeldschema's voor kinderen van 0 tot 4 jaar
E-book met voorbeeldroutines voor kinderen 0 tot en met 4 jaar
  • Geschreven door onze slaapcoaches!
  • Voorbeeldroutines voor elke leeftijdsgroep 0 t/m 4 jaar
  • Ontdek het belang van een gezonde slaaproutine
  • Leer wat wakkertijden en slaapsignalen zijn
  • Stap-voor-stap leren inbakeren!
  • Slaapveiligheid, alle basics
  • Doorslapen, valt het echt te leren?

Tips om je baby te helpen bij slaapregressie 4 maanden

  1. Let op de vermoeidheidssignalen: heel belangrijk in deze periode is dat je snel reageert op de vermoeidheidssignalen van je baby. Dit zijn: gapen, ongeïnteresseerd zijn, onrustig zijn of beetje jengelen, in de oogjes wrijven, gapen of staren. Zie je dit, dan is het tijd voor je baby om te gaan slapen. Je kunt beginnen met je baby te helpen in slaap te vallen door te wiegen, voeden of wat voor jou werkt. Later kun je proberen je kleintje in bed te leggen als je ziet dat hij moe is. Hij is dan nog wakker. Het doel is dat je kleintje vervolgens zelf in slaap valt.
  2. Veel liefde: het is voor jou als ouder een pittige periode, maar vergeet niet dat het juist de baby is die het zwaar heeft. Al die ontwikkelingen in dat kleine lichaampje, het is nogal wat. Waar je baby het meeste behoefte aan heeft is liefde en aandacht. Is je kleintje veel onrustig en huilerig, steun hem dan door veel te troosten. Heb je een tactiek die goed helpt je kleintje in slaap te krijgen, zoals wiegen of voeden: gebruik die dan. Op dit moment is het belangrijk dat je kleintje voldoende slaapt. Waak er wel voor dat je niet een hele serie aan handelingen moet verrichten voordat je baby slaapt. Dus probeer het bij voeden, of wiegen, of wandelen te houden. Als je baby wat rustiger is geworden, kun je beginnen met leren zelfstandig in slaap vallen.
  3. Stap voor stap naar zelfstandig leren slapen: deze stappen ga je zetten als je baby niet meer heel huilerig en onrustig is. Bij zelfstandig leren slapen, leg je jouw baby in bed als je de eerste vermoeidheidssignalen ziet. Verwacht niet dat je baby meteen heerlijk in slaap valt als je hem nog wakker in het bedje legt. Zeker in het begin zal je kleintje protesteren door te huilen of te jengelen. Dat is heel normaal. Probeer sterk te zijn en ongeveer 10 tot 15 minuten te wachten. Huilt je baby nog (of is het aan het afnemen?), dan kun je jouw kleintje even troosten. Je mag nu zelf een keuze maken: of je probeert het weer en wacht nogmaals 10-15 minuten. Of je laat het voor nu voor gezien en probeert het weer bij het volgende slaapje.
  4. Heb je al een slaapritueelNu je baby iets minder vaak slaapt, is het misschien een idee om te starten met een slaapritueel (als je die nog niet had). Dit bestaat uit een reeks handelingen die je uitvoert voordat je kleintje gaat slapen. Bijvoorbeeld: luier verschonen, boekje lezen, voeden, liedje zingen, kusje en slapen.
  5. Houd een ritme aan: voorspelbaarheid is hét sleutelwoord voor weer een fijn ritme en nachtrust. Houd daarom altijd een voorspelbaar ritme aan gedurende de dag: slapen, voeden, spelen, knuffelen, slapen. Eat – sleep – play – repeat dus.
  6. Investeer in white noisein deze onrustige tijden kan een Numsy white noise apparaatje uitkomst bieden om je baby te helpen beter te slapen. Het rustgevende geluid van white noise helpt je baby kalmeren en maskeert omgevingsgeluiden. Zo valt je baby sneller (weer) in slaap en wordt hij minder snel wakker van plotselinge geluiden. Ben jij nog niet bekend met white noise? In deze video leg ik uit wat white noise nou eigenlijk is. 

Bestel vandaag nog een Numsy white noise machine ontvang een gratis slaapgids over white noise vol met slaaptips. 

Bestel hem hier

Numsy white noise machines

Volgende slaapregressies

We hebben een beetje slecht nieuws: slaapregressie bij 4 maanden is pas de eerste van een lange reeks met slaapregressies die nog gaan komen. In totaal zijn dat er nog 7: Slaapregressie van 7 maanden, 9 maanden, 12 maanden, 15 maanden, 18 maanden, 2 jaar en 3 jaar

Wil je alvast een overzicht? Die hebben we voor je! Zie onderstaand!

Slaapregressie overzicht

Numsy helpt beter te slapen

Wil je meer slaapadvies? Op onze website kun je heel veel informatie vinden over alles wat me slaap te maken heeft. Je kunt hier ook de baanbrekende Numsy white noise apparaatjes vinden. Deze apparaatjes helpen kinderen en volwassen om beter te slapen doordat ze een monotoon geluid produceren die bewezen effectief is.

Daarnaast hebben we ook een mooie collectie aan slaapgidsen. In deze gidsen vind je het antwoord op meerdere veelvoorkomende slaapproblemen. Neem vooral eens een kijkje!

De ultieme oplossing voor slechte slapers

Zit jij regelmatig met je handen in het haar als het over je kindje gaat? Verandering in de slaap, voeding en het gedrag van je kleine kunnen voor veel stress zorgen. Alles liep eindelijk lekker en nu opeens niet meer! Tja, dat hoort er nou eenmaal bij, gelukkig is er altijd wel iets wat je kunt doen. Ben jij benieuwd wat?

In onze community vind je het antwoord op al je prangende vragen over slaap, (op)voeding en gedrag. Stel al jouw aan gecertificeerde slaapcoaches en andere ouders in Numsy+. Daarnaast volg je talloze online videocolleges over veelvoorkomende slaapproblemen.

Kom je een kijkje nemen?

Numsy Plus Community Mock up Overview

Over de schrijver
Slaapcoach Josanne Verhoof helpt jou en je kleine graag aan een betere nachtrust. Voor een slaapconsulent kun je in contact komen met Josanne via haar website Villa Bimbi. Of stel al je vragen via ons nieuwe platform: Numsy+! https://www.numsy.nl/community-plus/
Reactie plaatsen