Baby valt in slaap tijdens voeding
18 oktober 2022 
in Baby
3 min. leestijd

Baby valt in slaap tijdens voeding

Als kersverse ouder schrik jij je misschien wel een hoedje als het gebeurt… Je baby valt in slaap tijdens de voeding. Oei, wat nu? In deze blog geven we je praktische tips en advies. Leest hoe je het best omgaat met je kleine slaap-schrokker.

Waardoor valt mijn baby in slaap tijdens voeding?

Over het algemeen zijn er een paar oorzaken waardoor je baby in slaap valt tijdens de voeding.

 1. Veel baby’s worden rustig van de zuigbeweging die ze maken tijdens fles- of borstvoeding.
 2. Bij mama en papa is het lekker warm, hier wordt je kleine helemaal rozig van.
 3. Moedermelk bevat verschillende stofjes (zoals tryptofaan) die je baby slaperig maken.

Het is dus helemaal niet zo gek dat veel baby’s in slaap vallen tijdens de voeding. Natuurlijk zijn er ook andere redenen mogelijk dat je kleine in slaap valt tijdens de voeding. Dat is bijvoorbeeld:

 • Bij vroeggeboorte kan het voor pasgeboren baby’s nog erg vermoeiend zijn om te drinken.
 • Een te langzame melkstroom kan ervoor zorgen dat het drinken veel moeite kost en het moment te lang duurt.
 • Een te lage suikerspiegel kan je baby slaperig maken. Dit komt bijvoorbeeld voor wanneer je baby te lange dutjes doet.

"Ben jij op zoek naar een gids vol met slaap- en voedingsschema’s voor je kleine? In onze slaapgids met voorbeeldschema’s vind je precies dat."

Voorbeeldschema's voor kinderen van 0 tot 4 jaar
E-book met voorbeeldroutines voor kinderen 0 tot en met 4 jaar
 • Geschreven door onze slaapcoaches!
 • Voorbeeldroutines voor elke leeftijdsgroep 0 t/m 4 jaar
 • Ontdek het belang van een gezonde slaaproutine
 • Leer wat wakkertijden en slaapsignalen zijn
 • Stap-voor-stap leren inbakeren!
 • Slaapveiligheid, alle basics
 • Doorslapen, valt het echt te leren?

Wat als je baby in slaap valt tijdens voeding?

In slaap vallen tijdens de borst- of flesvoeding is niet ‘erg’ of ‘schadelijk’, toch kan het wel vervelend worden. Zo kan het zijn dat je baby stopt met drinken, dit is echter niet altijd het geval, sommige baby’s gaan namelijk gewoon door met drinken terwijl ze slapen.

Je baby kan daarnaast een negatieve slaapassociatie opbouwen met deze slaapverwekkende voedingen. Deze negatieve slaapassociatie wil zeggen dat je baby gewend raakt aan het ritme van eerst eten, dan slapen. Op den duur zorgt dit ervoor dat je baby niet meer kan slapen, zonder eerst voeding te krijgen.

Houd je baby rechtop tijdens- en net na de voeding

Door je baby rechtop te houden tijdens de voeding kun je soms voorkomen dat je kleine in slaap valt. Dit is echter niet altijd het geval, toch helpt het bij veel kindjes al wanneer ze niet op het ruggetje (wat ook de slaaphouding is) liggen.

Zo voorkom je dat je baby in slaap valt tijdens de voeding

Met deze tips voorkom je dat je baby in slaap valt tijdens de voeding!

 • Kies een ander voedingsmoment: wanneer je baby regelmatig moe is tijdens de voeding kun je ervoor kiezen om je baby op een ander moment te voeden. In onze slaapgids vind je verschillende voorbeeldschema’s met slaap- en voedingstijden voor kindjes van 0 tot met 4 jaar.
 • Praat tegen je baby: hierdoor blijft je kindje alert en op jouw gefocust.
 • Een kleine massage: met een kleine massage kun je jouw baby geprikkeld houden tijdens de voeding. Masseer de (blote) voetjes of wrijf over het ruggetje om je baby wakker te houden.
 • Borstcompressie: bij borstcompressie stimuleer je de melkstroom met je hand. Dit is vooral handig wanneer je baby moeite heeft met drinken, bijvoorbeeld bij vroeggeboorte.
 • Wissel halverwege van houding: merk je dat je baby moe wordt tijdens de voeding? Dan kun je er ook voor kiezen om af en toe van houding te wisselen om je kleine wakker te houden.

Dit moet je niet doen om je baby wakker te houden!

Er zijn ook een aantal dingen die je absoluut niet moet doen om je baby wakker te houden. Over het algemeen zijn dit logische dingen. Je baby laten schrikken, wakker schudden of koud water in het gezicht doen van je baby is not done.

Meer weten over de (op)voeding en slaap van je baby?

We hebben een clubje opgericht speciaal voor jou, Numsy Plus! In dit clubje mag jij 24/7 onbeperkt chatten met slaapcoaches en andere ouders, zo vind je het antwoord op al je prangende vragen. Daarnaast hebben we verschillende video modules opgenomen waarin onze coaches verschillende slaap tips en tricks met je delen.

Join the club and get some sleep!Over de schrijver
Slaapcoach Josanne Verhoof helpt jou en je kleine graag aan een betere nachtrust. Voor een slaapconsulent kun je in contact komen met Josanne via haar website Villa Bimbi. Of stel al je vragen via ons nieuwe platform: Numsy+! https://www.numsy.nl/community-plus/
Reactie plaatsen