Hoe krijg je een oververmoeide baby in slaap?
25 september 2022 
in Baby
4 min. leestijd

Hoe krijg je een oververmoeide baby in slaap?

Oververmoeidheid bij baby’s. Oei! Je gaat het gegarandeerd een keer meemaken als ouder. Een baby die niet meer wil slapen vanwege oververmoeidheid. In deze blog geven we je een antwoord op de vraag; hoe krijg je een oververmoeide baby in slaap? 

Hoe merk je dat je baby oververmoeid is

Oververmoeidheid uit zich bij iedere baby anders. Dit zijn een aantal van de meest voorkomende signalen bij oververmoeidheid:

  • Baby valt moeilijk in slaap: Wanneer je kleine maar moeilijk in slaap komt is de kans aanwezig dat dit komt door oververmoeidheid. Zeker als je bijvoorbeeld een slaapje hebt overgeslagen of een drukke dag achter de rug hebt. Natuurlijk zijn er een hoop andere redenen mogelijk waardoor je baby slecht in slaap valt. We behandelen ze in deze blog. 
  • Een kleine driftkikker: Merk je dat je baby snel(ler) gefrustreerd raakt? Dat komt omdat je baby ab-so-luut geen zin meer heeft om iets uit te voeren. Hij/zij is moe en wil niets liever dan even tot rust komen.
  • Je baby valt in slaap voor bedtijd: Wanneer je baby in slaap valt voordat het bedtijd is (bijvoorbeeld in de auto of tijdens het wandelen) kan het ook zijn dat je kleine oververmoeid is. Vooral als dit regelmatig voorkomt is de kans groot dat je jouw kindje stelselmatig te laat op bed legt.
  • HazenslaapjesHazenslaapjes zijn korte slaapjes. Heeft je kleine regelmatig van deze ‘dutjes’ nodig? Of merk je dat je kindje tijdens de slaapjes telkens té vroeg wakker wordt? Dan kan dit een signaal zijn dat je kleine oververmoeid is, let wel op. Sommige baby’s slapen juist in deze hazenslaapjes wanneer ze teveel slaap krijgen.
  • Je baby huilt veel en snel: Baby’s huilen veel, héél veel. Dat was je vast al opgevallen. Toch zul je merken dat je baby nóg sneller begint met huilen wanneer je hij of zij oververmoeid raakt.

Hoe voorkom ik mijn baby oververmoeid raakt?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om oververmoeidheid bij je baby te voorkomen:

Slaapsignalen herkennen

Als ouder probeer jij je kindje natuurlijk tijdig op bed te leggen. Dat doe je aan de hand van de slaapsignalen die je baby vertoond. Dat kan bijvoorbeeld zijn:

  • Veranderingen in het gezicht;
  • gapen;
  • wrijven en friemelen;
  • contact vermijden;
  • afwezig zijn;

Merk je een van deze signalen bij je baby? Dan is het bedtijd! Voer nog even jullie slaaproutine uit en leg je kindje op bed. Zo voorkom je dat je jouw baby oververmoeid op bed legt.

Maak gebruik van een slaapschema

Een andere manier om te zorgen dat jouw kleine niet oververmoeid raakt is door gebruik te maken van een slaapschema. Hierin staan de slaapbehoeften van je baby, bijvoorbeeld het totaal aantal uur slaap dat je kleine nodig heeft en de wakker tijden die je aan moet houden per leeftijd. In onze slaapgids met voorbeeld routines vind jij handige slaapschema’s voor kinderen van 0 tot en met 4 jaar!

Voorbeeldschema's voor kinderen van 0 tot 4 jaar
E-book met voorbeeldroutines voor kinderen 0 tot en met 4 jaar
  • Geschreven door onze slaapcoaches!
  • Voorbeeldroutines voor elke leeftijdsgroep 0 t/m 4 jaar
  • Ontdek het belang van een gezonde slaaproutine
  • Leer wat wakkertijden en slaapsignalen zijn
  • Stap-voor-stap leren inbakeren!
  • Slaapveiligheid, alle basics
  • Doorslapen, valt het echt te leren?

Hoe krijg je een oververmoeide baby in slaap?

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Toch ga je het gegarandeerd een keer meemaken dat je jouw kleine te laat op bed legt. Is jouw baby oververmoeid en wil je hem of haar toch laten slapen? Probeer dan white noise eens!

White noise is een constant ruisend geluid. Voor jou klinkt het een beetje als het geluid van een stofzuiger of ronkende koelkast, maar voor je baby klinkt dit geluid heel bekend en vertrouwd. Het klinkt namelijk precies zoals het suizen van bloed door de baarmoeder. Je baby heeft hierdoor al een positieve slaapassociatie met dit geluid opgebouwd.

White noise is een veilige oplossing, niet alleen om oververmoeidheid te doorbreken maar ook voor kindjes die slecht doorslapen, of niet zelfstandig in slaap kunnen vallen. We vertellen je hier meer over de werking van white noise!

Numsy white noise machines

Waarom vallen oververmoeide baby’s slecht in slaap?

Misschien klinkt het voor jou helemaal niet logisch. Een oververmoeide baby zo toch juist makkelijk in slaap moeten vallen? Nee, helaas. Zo werkt het niet. Om in slaap te vallen heeft ons lichaam melatonine nodig. Dit stofje maken we aan wanneer ons lichaam in ‘rust’-modus zit. Dat geldt niet alleen voor jou, maar ook voor je kleine baby.

Het tegenovergestelde van deze rust-modus is onze actieve modus. Deze hebben we nodig om uit bed te komen, te rennen bij gevaar of ons goed te focussen tijdens een presentatie of belangrijke toets. In deze modus maakt ons lichaam het stresshormoon cortisol aan. Dit zorgt ervoor dat we actief worden. Wanneer je baby oververmoeid raakt maakt hij of zij stresshormonen aan, waardoor het lichaam in de actieve modus overgaat.

Dit is dus de reden dat je oververmoeide baby niet in slaap valt, of juist weer vroeg wakker wordt.

Meer slaaptips? Join the club!

Baby’s en slaap. Het is wat hè? Als ouder krijg jij heel wat voor de kiezen, veranderende ritmes, slaapregressies, sprongetjes en een tal van andere zaken kunnen ervoor zorgen dat jouw kleine opeens niet meer slaapt zoals eerst. Waarschijnlijk kwam je ook op deze blog uit omdat je baby op dit moment slecht slaapt en jij je zorgen maakt. In de meeste gevallen is het nergens voor nodig om je druk te maken over de slaap van je kleine.

Toch is het natuurlijk fijn als iemand je zorgen weg kan nemen. Dat doen we graag voor je! In onze Numsy Plus community sta jij 24/7 in contact met verschillende slaapcoaches. Je kunt zoveel vragen stellen als je wil en krijgt altijd een eerlijk antwoord van ons, of andere ouders (lotgenoten) in de community. We weten zeker dat jij je hier enorm thuis zult voelen. Kom jij het gratis uitproberen?

Join the club and get some sleep!


Over de schrijver
Slaapcoach Josanne Verhoof helpt jou en je kleine graag aan een betere nachtrust. Voor een slaapconsulent kun je in contact komen met Josanne via haar website Villa Bimbi. Of stel al je vragen via ons nieuwe platform: Numsy+! https://www.numsy.nl/community-plus/
Reactie plaatsen