Baby valt niet zelf in slaap
29 oktober 2022 
in Baby
7 min. leestijd

Baby valt niet zelf in slaap

Voor veel ouders is dit de nummer #1 struggle vanaf de geboorte van hun kindje. Je baby valt niet zelf in slaap. Helaas kunnen de meeste baby’s nog niet echt zelfstandig in slaap vallen. In deze blog vertellen wat je kunt doen om je baby zelfstandig te leren slapen. 

Maak je geen zorgen, geen enkele baby zal meteen na de geboorte als een roosje slapen. Sterker nog, zelfs wanneer je pasgeboren baby wél meteen lekker slaapt gaat hier nog verandering in komen. Dat zeggen we niet om je te ontmoedigen maar juist om je een realistisch beeld te geven van het slaapritme van je baby. 

Jouw jonge baby heeft namelijk nog geen dag- en nachtritme ontwikkeld. Dat wil zeggen dat je baby nog niet weet wanneer het bedtijd is en wanneer niet. Daar komt ook nog eens bij dat je pasgeboren baby zowel ‘s nachts als overdag slaap nodig heeft. Maak je dus geen zorgen als je baby nog niet zelfstandig in slaap valt. 

Wist je dat we een community hebben voor ouders zoals jij? In onze community, Numsy Plus chat je met gecertificeerde slaapcoaches en andere ouders (lotgenoten) en vind je snel een antwoord op al jouw vragen over slaap en (op)voeding. 

Join the club and get some sleep!

num_mockup4

Je baby kan nog niet zelfstandig in slaap vallen. Dat komt omdat je baby in de buik nooit ‘op commando’ hoefde te slapen. Daarnaast was er geen licht of donker in de buik. Dus ook op het gebied van dag, nacht en ritme heeft je kindje nog niets geleerd. Je baby weet dus niet wanneer het tijd is om in slaap te vallen, gelukkig kun jij hem of haar dat wél leren.

Je baby leren om zelf in slaap te vallen gaat niet vanzelf. Sterker nog, het is heel normaal dat je baby niet zelf in slaap valt. Het zal je aardig wat moeite en vooral geduld kosten voordat dit goed lukt. Het is even volhouden, maar je kunt het! 

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je baby zelf in slaap te laten vallen:

1. Leg je baby wakker op bed

Ouders vinden het vaak heerlijk als hun paar maanden oude baby in hun armen in slaap valt. Zo schattig! Toch is het beter om dit niet te vaak te doen. Door bij papa of mama in slaap te vallen bouwt jouw baby een slaapassociatie met je op. Hij gaat jou of je partner nodig hebben om te gaan slapen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. 

Leg je baby dus wakker op bed. Dit is ten eerste beter wanneer je een negatieve slaapassociatie wil voorkomen, daarnaast voorkom je hiermee dat je jouw baby oververmoeid in slaap valt. Houd een goed schema aan en let op de slaapsignalen van je baby. Lijkt je baby slaperig? Voeg nog even het slaapritueel uit en leg je baby dan op bed. 

2. Maak gebruik van een slaapritueel

Door gebruik te maken van een slaapritueel creëer je een positieve slaapassociatie bij je baby. Een slaapritueel is een vaste set aan handelingen die je elke dag uitvoert voordat je jouw kindje op bed legt. Slaaprituelen zorgen ervoor dat het vóór bedtijd al duidelijk wordt dat het zo tijd is om te slapen. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan;

Voeden -> wassen -> verhaaltje voorlezen -> even knuffelen -> slapen.

Meer weten? In deze blog vertellen we meer over het slaapritueel.

3. Donker = slapen -> licht = wakker

Ook de babykamer is van invloed op de slaap van je baby. Eerder benoemde we al dat baby’s soms moeilijk in slaap komen omdat ze nog geen dag- en nachtritme hebben ontwikkeld. Dat komt omdat ons lichaam melatonine aanmaakt op het moment dat het donker wordt, bij je baby is dat nog niet het geval. Hij of zij associeert een donkere ruimte nog niet met slaap. 

Laat je baby daarom in een donkere kamer slapen. Het liefst ook overdag. Hierdoor legt je kindje de link donker = slapen -> licht = wakker.

4. White noise

Een kleine afkorting die je kunt nemen om je baby zelf in slaap te laten is white noise. Je baby heeft namelijk al een slaapassociatie met white noise opgebouwd in je buik. White noise is een constant, zacht ronkend geluid. Het lijkt voor je baby nét op het geluid dat hij of zij al 9 maanden in de baarmoeder heeft gehoord. Veel baby’s vallen hierdoor snel, zelfstandig in slaap. Klik hier om meer te leren over white noise.

Of bestel nu en ontvang een gratis slaapgids!

numsy bamboo Calm Witte Ruis Machine

5. Slaapmethodes

Goed slapen gaat niet vanzelf. Sommige baby’s hebben baat bij de inzet van een slaapmethode zoals de Pick-up/Put-down methode. Deze methode is erop berust om je kindje zelfstandig in slaap te laten vallen. 

Wil jij leren wat jouw kindje nodig heeft om in slaap te komen? In onze community doe je precies dat! Numsy Plus is dé plek waar ouders bij elkaar komen om vragen te stellen aan onze gecertificeerde slaapcoaches. Daarnaast deel je ervaringen en twijfels met andere ouders en bekijk talloze videocolleges waarin je alles leert over de slaap en ontwikkeling hiervan bij je kindje.

Zien we je daar?


Over de schrijver
Slaapcoach Josanne Verhoof helpt jou en je kleine graag aan een betere nachtrust. Voor een slaapconsulent kun je in contact komen met Josanne via haar website Villa Bimbi. Of stel al je vragen via ons nieuwe platform: Numsy+! https://www.numsy.nl/community-plus/
Reactie plaatsen