Interview met slaapcoach Josanne!
07 juni 2021 
5 min. leestijd

Interview met slaapcoach Josanne!

Sinds kort werken we samen met slaapcoach Josanne van Villa Bimbi. Heb je al een kijkje op onze Instagram genomen? Dan heb je haar misschien al eens voorbij zien komen. In deze blog lees je van alles over Josanne, haar samenwerking met Numsy en ontvang je ook nog een handige slaaptip! 

Vertel eens Josanne, hoe ben je slaapcoach geworden?

Ik ben 2,5 jaar geleden begonnen met Villa Bimbi. In eerste instantie begon ik niet als slaapcoach maar als pedagogisch ondersteuner. Op een begeven moment was ik als pedagogisch ondersteuner aan het werk bij een gezin met een kindje van 1,5 jaar. Het gezin werkte naast mij ook met een slaapcoach om het kindje zelfstandig te leren slapen. Deze maakte gebruik van een cry it out methode. Hierbij bouw je het aantal minuten dat je kindje in slaapkamer huilt stap voor stap op totdat hij zelfstandig leert slapen.

Bij mij triggert huilen iets, daar kan mijn hoofd absoluut niet tegen! Net als veel ouders word ik hier zenuwachtig van en ervaar ik veel spanning in mijn lichaam. Door eigen ervaring wist ik dat dit ook op een andere manier kon, wat mij stimuleerde om me hier verder in te gaan verdiepen. Ik heb gevraagd of ik wat mocht proberen. Zo kwam ik onder andere uit bij White Noise. Het kindje sliep bijna meteen in plaats van na 30 minuten huilen! Toen had ik zoiets van: Hey, voor baby’s zijn er zoveel mogelijkheden en zoveel kansen om ze in slaap te laten vallen zonder huilen. Vanaf dat moment heb ik me om laten scholen tot slaapcoach en werk ik vanuit mijn pedagogische visie om slaapproblemen op te lossen.

Vanuit welke visie werk je dan?

Wat ik belangrijk vind is dat je goed kijkt naar de reden achter het gedrag van je kind en daar vervolgens interventies op plant. Als een kindje heel erg huilerig is, of boos gedrag vertoont, is het belangrijk om zijn gedrag te observeren en erachter te komen wat de reden hiervan is. Zo kun je vervolgens de omgeving inrichten om het gedrag van jouw kleintje op een positieve wijze om te buigen. 

Ik werk vanuit de gentle parenting benadering. Je hoeft kinderen niet zomaar te laten huilen maar kunt hen ook op basis van ontspanning helpen om stap voor stap beter en meer zelfstandig te leren slapen. Zo kunnen ze vanuit hun eigen kracht slaapproblemen oplossen. Hiervoor hebben we ook een gratis kort slaapplan ontwikkelt, omdat we eigenlijk willen dat ouders zo veel mogelijk zelf de slaapproblemen bij hun kinderen oplossen. Als dat niet lukt kunnen ze bij mij terecht. Maar ik zie dat de meeste situaties opgelost kunnen worden met de informatie uit het gratis korte stappenplan.

Kun je wat vertellen over je samenwerking met Numsy?

Poeh ja, momenteel is het heel veel. In eerste instantie zijn we begonnen met een videoshoot. Deze was voornamelijk bedoelt als content op Instagram. Maar voordat we begonnen aan alle plannen, hebben we eerst bekeken of onze visies wel overeen kwamen.

We hebben korte korte video’s gemaakt die het doel hebben ouders tips en tricks te geven die ze meteeen kunnen toepassen. Binnenkort gaan we ook aan de slag met live-sessies waarin tips of uitleg worden gegeven en worden er Q&A’s georganiseerd waarin ouders mij of een andere slaapcoach vragen kunnen stellen.

En dan zijn we ook nog met een nieuw platform bezig, Numsy+, daar hebben we ook ontzettend veel zin in! Samen met andere slaapcoaches ga ik voor dit platform korte videos opnemen met praktische tips en uitleg over hoe je slaapproblemen het beste kunt tackelen. Ook allemaal wetenschappelijk onderbouwd natuurlijk. En daarnaast toch kort en laagdrempelig. Je moet het als het ware op de wc kunnen kijken.

Als ouder zijn je vrije momentjes namelijk schaars en kostbaar. We willen dus echt informatie geven die snel en makkelijk toepasbaar is. Het mag dus ook niet teveel energie kosten om het te volgen, want ook dat heb je als ouder niet over!

Werk je als slaapcoach ook met de producten van Numsy?

Ik heb de apparaten van Numsy nu op mijn kantoor staan, zodat ouders die hier langskomen ze gewoon eens kunnen proberen. Werkt het niet? Dan leveren ze hem gewoon weer in. Zo blijft de drempel laag om het te proberen, als het wel werkt mogen ze het apparaatje altijd overnemen. 

Voor sommige ouders is het bijna te mooi om waar te zijn waardoor ze minder snel geneigd zijn het apparaatje te bestellen. We zijn gewend om te zeggen ssshhh de baby slaapt. Het kan voor ouders dus heel onwennig voelen om zo’n apparaatje neer te zeggen wat zo’n ‘herrie’ maakt, waarna je baby ineens als een blok in slaap valt. Door ze het stap voor stap te laten ervaren is het minder moeilijk om ze te overtuigen dat het werkt.

Welke vraag stellen ouders jou het meest?

Ik denk dat ik echt het meest vragen krijg over zelfstandig slapen. Bijna alle ouders lopen rond met de vraag: hoe kan ik mijn kleintje zelf in slaap leren vallen zonder hem verkeerde slaapassociaties aan te leren het liefst ook nog in het eigen bedje?

Vaak komt deze vraag in combinatie met: Mijn kindje wordt vaak wakker ‘s nachts of mijn kindje wordt enorm vroeg wakker (early birds). Hoe kan ik hier het beste mee omgaan? De basis zit hem vaak in dat het kindje zélf nog niet heeft geleerd hoe het opnieuw in slaap moet vallen.

Welke slaaptip wil jij met alle ouders delen?

Ik denk dat dit de basis is van mijn werkwijze. Blijf altijd goed kijken waarom je kindje slecht slaapt. Of hij nou in een ontwikkelingssprong zit, slaapregressie of een niet passend schema heeft voor zijn leeftijd. Er is altijd een reden waarom een baby huilt of onrust in zijn lichaampje heeft. Op zoek gaan naar deze oorzaak en hier iets aan doen biedt een basis voor ontspanning, wat het slapen op een positieve wijze stimuleert.

Als je een kindje hebt dat heel veel huilt omdat het last heeft van reflux maar je gaat de cry-out methode gebruiken, dan worden de reflux klachten alleen maar erger en het probleem dus groter. Dus, kijk eerst goed wat er aan de hand is, voordat je begint met een oplossing!

Bekijk nu de eerste video in onze samenwerking met Josanne:

Tot slot

Wil jij meer tips en tricks krijgen over slaap? Of loop je al lang rond met vragen over de slaap van je kroost? Houd dan de Instagram pagina van Numsy in de gaten. Op zoek naar een slaapconsulent? Neem contact op met Villa Bimbi. 

Join Numsy+

Je kunt ook al je vragen aan Josanne stellen door lid te worden van Numsy+. Op dit platform chat je met verschillende slaapcoaches, kun je live Q&A's joinen en talloze online videomodules volgen. 

Kindje ligt op bed, naast haar ligt een Numsy original white noise machine


Over de schrijver
Slaapcoach Lisanne Slagter helpt jou en je kleine graag aan een betere nachtrust. Voor een slaapconsulent kun je in contact komen met Lisanne via haar website Het slaapatelier. Of stel al je vragen via ons nieuwe platform: Numsy+! https://www.numsy.nl/community-plus/
Reactie plaatsen