Droomvoeding of nachtvoeding afbouwen
21 juni 2021 
10 min. leestijd

Droomvoeding of nachtvoeding afbouwen

Het is een moment waar veel ouders reikhalzend naar uitkijken: het moment dat hun kindje doorslaapt en ze geen nachtvoeding meer nodig heeft. Of misschien geef jij je kleintje altijd een droomvoeding en vraag je jezelf af hoe je dit kunt afbouwen. Soms gaat dit vanzelf. Soms is het nodig je kindje een beetje te helpen. Lees hier hoe je een droomvoeding of nachtvoeding kunt afbouwen.

Wat is droomvoeding?

Wat is droomvoeding eigenlijk? In het kort: droomvoeding is de laatste voeding die je jouw kleintje geeft voordat jij naar bed gaat. Stel dat je baby bijvoorbeeld om 20.00 uur gaat slapen en jij rond 22.00 – 23.00 uur. Wanneer jij naar bed gaat maak je jouw kleintje half wakker en geef je nog een laatste voeding. Hierdoor verplaatst het moment dat je kindje wakker wordt voor een volgende voeding. Zo voorkom je dat je zelf net 2 uurtje ligt te slapen en dan alweer moet opstaan om te voeden.

Tot wanneer heeft je kleintje droomvoeding of nachtvoeding nodig?

Sommige baby’s slapen in één keer door. Dit is de meest ideale situatie natuurlijk. Je baby geeft nu namelijk zelf aan dat hij geen nachtvoeding of droomvoeding meer nodig heeft en kan dus prima ongeveer 8 uur op één oor liggen. Ideaal! Maar sommige baby’s vinden het wel lekker, die fles ’s nachts en zullen deze niet snel uit zichzelf opgeven. Deze baby’s moet je dus een beetje begeleiden.

In principe hebben de meeste baby’s geen nachtvoeding meer nodig als ze ouder zijn dan 6 maanden. Maar dat geldt niet voor ieder kindje. Sommigen hebben, bijvoorbeeld om medische redenen, langer nog een nachtvoeding nodig. Mocht je hierover twijfelen, bespreek het dan met het Consultatiebureau.

Mocht er bij jouw kleintje niet iets aan de hand zijn, dan zou hij dus in principe na de 6 maanden prima de nacht zonder voeding kunnen doorstaan. Je kunt vanaf dat moment de droomvoeding of nachtvoeding afbouwen.

Droomvoeding of nachtvoeding afbouwen in stappen

Je kunt proberen om je kindje cold turkey van de fles of borst af te halen. Gewoon simpelweg door het niet meer aan te bieden, maar helaas werkt dat niet altijd zo simpel. Je kunt beter in stapjes werken, want er zijn meerdere factoren waarmee je rekening moet houden voordat je kleintje kan slapen zonder een voeding.

Stap 1: Zelfstandig in slaap vallen

Het aller, maar dan ook allerbelangrijkste is dat je kind leert zelfstandig in slaap te vallen. Wil je baby niet slapen? Misschien komt dat omdat je kleintje nooit geleerd heeft zelfstandig in slaap te vallen. Het gevolg is dat hij altijd jou hiervoor nodig heeft. Daar wil je juist vanaf! Hoe je jouw kleintje hiermee kunt helpen, is door hem wakker, maar moe in het bedje te leggen.

Veel ouders leggen hun baby pas in bed als hij in slaap is gesukkeld tijdens het drinken of het wiegen. Mocht je kindje ’s nachts wakker worden dan is hij helemaal in de war. Het ene moment lag hij nog lekker bij papa of mama en nu ligt hij ineens helemaal alleen in een bed. Wat is dit?! Je raadt het natuurlijk al: dat wordt huilen geblazen.

Het doel is dat je kind weet dat hij in bed ligt, doordat hij wakker in het bedje wordt gelegd. Het kan goed voorkomen dat je kind de eerste keren moet huilen of een beetje jengelt. Dat is normaal. Troost je kleintje met je stem en een aai over het bolletje of zet iets anders in wat helpt, bijvoorbeeld white noise. White noise is een aangenaam monotoon geruis dat heel kalmerend werkt op baby’s (maar ook op oudere kinderen en volwassenen). Het is een heel goed middel om je kindje in slaap te krijgen. Benieuwd? Bekijk hier onze geavanceerde white noise apparaatjes.

Wat je ook inzet om je kleintje te kalmeren en in slaap te krijgen: haal hem niet uit bed! Je kunt in plaats daarvan naast het bedje zitten of staan om je kindje te sussen. Het kan soms wel meer dan een week duren voordat dit soepel verloopt, maar geloof ons: je hebt dan echt een mijlpaal behaald.

nachtvoeding en droomvoeding afbouwen

Stap 2: zorg voor voldoende voeding overdag

Soms hebben baby’s ’s nachts nog een voeding nodig omdat hij overdag niet genoeg drinkt. Houd daarom goed bij hoeveel je kindje eet/drinkt overdag. Bekijk hier hoeveel voeding je baby nodig heeft. Drinkt en eet je kindje overdag niet genoeg, probeer dan de calorie inname overdag op te hogen in stappen. Weet je niet goed hoeveel je kindje mag eten? Bespreek dit dan met het Consultatiebureau.

Stap 3: voed eerst maar 1 keer per nacht

Krijgt jouw kleintje nog meerdere nachtvoedingen? Je kunt de droomvoeding of nachtvoeding dan eerst afbouwen door maar 1 voeding te geven. Dit kan 1 voeding in de nacht zijn of geef juist een droomvoeding als je hiervoor altijd nog een nachtvoeding gaf.

Er zijn dus twee opties:

  1. Reduceer naar 1 nachtvoeding: bij deze optie voed je jouw kindje 1 keer in de nacht. Dit doe je op het moment dat je kindje hier zelf om vraagt. Let op: deze voeding geef je minimaal 4 uur na de laatste voeding. Wordt je kindje eerder wakker, probeer hem/haar dan op een andere manier tot rust te brengen. Na de nachtvoeding geef je de volgende fles of borst pas na 6.00 uur ’s ochtends.
  2. Geef je baby rond 22.00 – 23.00 uur een droomvoeding. Hiervoor maak je jouw kindje half wakker. De volgende voeding geef je na 6.00 uur ‘s ochtends pas. Ook bij deze wijze geldt: is je kindje eerder wakker, probeer hem dan gerust te stellen op een andere manier dan meteen een voeding geven. Je zal merken dat wanneer je deze methode inzet, je baby overdag meer honger heeft. Dit komt goed uit! Zo kun je jouw kleintje overdag meer voeding geven zodat hij uiteindelijk ’s nachts helemaal niks meer nodig heeft.

Stap 4 is optioneel: leng de voeding aan of voed minder lang

Geef je jouw kleintje flesvoeding en wil je de droomvoeding of nachtvoeding op een andere manier afbouwen, dan kun je de voeding ook aanlengen met water. Dit doe je in stapjes. Op een gegeven moment is de voeding zo waterig dat je baby het waarschijnlijk niet meer de moeite waard vindt.

Een tweede optie is steeds wat minder melk geven. Geef je de borst? Dan kun je jouw kindje steeds minder lang laten drinken in stapjes van 5 minuten. Dronk je baby eerst altijd 20 minuten, dan bouw je dit eerst een aantal dagen af naar 15 minuten. De volgende stap is je kindje 10 minuten laten drinken. Als laatste 5 minuten en hierna helemaal niet meer. 

Stap 5: laat je kind uit een bekertje drinken

Soms gaat het baby’s niet per se om de voeding zelf. Ze vinden het gewoon heerlijk om lekker op een speen of tepel te sabbelen. Het is belangrijk hiervoor te waken. Hoe ouder je kindje wordt, hoe meer hij zich gaat hechten aan de speen, hoe moeilijker het wordt dit uit de routine te krijgen.

Een manier om je kindje van de speen af te krijgen, is door hem uit een bekertje te laten drinken. Je kunt hiermee oefenen vanaf het moment dat je kleintje een half jaar is. Je wisselt het drinken uit de fles/borst af met uit het bekertje drinken. Veel ouders laten hun kleintje uit de beker drinken bij de maaltijden en tussendoortjes. Het zal in het begin wel een geknoei worden, maar oefening baart kunst. Eén truc die je moet leren: het is niet de bedoeling dat jij het water bij je kindje naar binnen giet. Laat het water tot de lippen komen. Zo kan je baby het zelf naar binnen zuigen. Dat scheelt een heel hoop geknoei!

Stap 6: introduceer een tut

Kindjes hebben vaak iets nodig dat hen een geborgen gevoel geeft. Dat ben jij natuurlijk en de fles of borst vervult vaak dezelfde functie. In de eerste maanden is dit genoeg, maar hoe ouder je kindje wordt, hoe minder afhankelijk hij van jou moet worden. Een tutter of een knuffeltje moet jouw rol overnemen als de nieuwe BFF van je kindje. Als een kindje gehecht is aan een tutter of knuffel is dat echt heel ideaal. Dat stukje stof kan je kindje namelijk troosten en kalmeren zonder dat jij daar bij hoeft te zijn.

Kies je voor een knuffel, pak er dan één zonder vulling, knoopjes en oogjes. Bijvoorbeeld een knuffeldoekje. Zo kan je baby er nooit met het gezichtje in terechtkomen en stikken. Deze knuffels laten namelijk gewoon lucht door. Als je kindje ouder is kun je wel gevulde knuffels in bed leggen.

Hoe laat je jouw kindje wennen aan een knuffel of tutter? Nou simpelweg door altijd dezelfde knuffel of tutter te geven als je jouw kleintje in bed legt, in het autostoeltje of in de kinderwagen. Het ding moet overal mee naar toe en uiteindelijk raakt je kindje er zo aan gehecht, dat het allemaal vanzelf gaat. Een verademing voor jou! Nu moet je er wel voor zorgen dat je het niet kwijtraakt!

Tip: koop meerdere van dezelfde tutters of knuffels en wissel deze meteen veel af. Zo heb je altijd genoeg reserve BFF’s mocht er ééntje sneuvelen of kwijt zijn.

Sleutel tot succes: blijf consequent

De droomvoeding of nachtvoeding goed afbouwen kan alleen als je consequent blijft. Geef niet op als je kindje de eerste of tweede nacht erg moet huilen. Dit is vaak een uiting van je kindje dat hij moet wennen aan de nieuwe situatie. Hier is gewoon tijd voor nodig. Ga niet in één keer weer terug naar jullie oude routine, want dan breng je jouw kleintje alleen maar in de war.

Als je de beslissing maakt dat je de nachtvoeding of droomvoeding gaat afbouwen, ga er dan voor en accepteer dat het soms wat lastig gaat zijn. Focus je als eerste op het naar bed brengen. Dit is zo belangrijk. Wanneer je jouw kleintje naar bed brengt moet hij moe, maar nog wel wakker zijn. Dat is de eerste stap.

Leg je kindje wakker op bed. Blijf er nog even bij en zing of praat zodat je kindje kalmeert. Bied ook een tutter of knuffel aan en zet eventueel een nachtliedje of white noise aan. Zie:


Vaak kan jouw aanwezigheid en zachte stem al heel veel helpen om je kleintje uiteindelijk rustig in slaap te laten vallen. Wanneer deze stap lukt, kun je overgaan tot de volgende stappen die we in dit artikel beschreven hebben.

Numsy helpt met slapen

Wij van Numsy wensen iedere ouder en kind een fijne en goede nachtrust. Wij helpen hier graag bij. Om die reden hebben we een groot platform ontwikkeld vol waardevolle informatie, slaapgidsen en vanaf juli ook cursussen die jou en je kleintje helpen goed te slapen. Mocht je dus met vragen over slaap zitten, bekijk onze blogs, e-books of neem contact op met onze slaapcoaches (vanaf juli)!

Behalve veel informatie bieden, hebben we ook een geweldige tool die jouw kindje en ook jouzelf kan helpen beter en sneller te slapen: white noise. Wij hebben diverse white noise apparaatjes ontwikkeld van hoogwaardige kwaliteit. Ze spelen white noise af, maar ook andere natuurlijke geluiden die een rustgevend effect hebben. Zo kunnen de geluiden jou of je kleintje helpen de weg naar dromenland te vinden.

Sleep well!

Ben je ook enthousiast over ons platform, deze blog of onze white noise apparaat? Sharing is caring!

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen