Droomvoeding of nachtvoeding afbouwen
21 juni 2021 
6 min. leestijd

Droomvoeding of nachtvoeding afbouwen

Het is een moment waar veel ouders reikhalzend naar uitkijken: het moment dat hun kindje doorslaapt en ze geen nachtvoeding meer nodig heeft. Of misschien geef jij je kleintje altijd een droomvoeding en vraag je jezelf af hoe je dit kunt afbouwen. Soms gaat dit vanzelf. Soms is het nodig je kindje een beetje te helpen. Lees hier hoe je een droomvoeding of nachtvoeding kunt afbouwen.

Wat is droomvoeding?

Wat is droomvoeding eigenlijk? In het kort: droomvoeding is de laatste voeding die je jouw kleintje geeft voordat jij naar bed gaat. Stel dat je baby bijvoorbeeld om 20.00 uur gaat slapen en jij rond 22.00 – 23.00 uur. Wanneer jij naar bed gaat maak je jouw kleintje half wakker en geef je nog een laatste, nachtelijke voeding.

Hierdoor verplaatst het moment dat je kindje wakker wordt voor een volgende voeding. Zo voorkom je dat je zelf net 2 uurtjes ligt te slapen en dan alweer moet opstaan om te voeden.

Tot wanneer heeft je kindje nachtvoeding nodig?

Sommige baby’s slapen in één keer door. Dat is de meest ideale situatie natuurlijk. Je baby geeft nu zelf aan of hij ‘s nachts voeding nodig heeft en kan prima 8 uur op één oor liggen.

Ideaal! Maar sommige pasgeboren baby’s vinden het wel lekker, die fles ’s nachts en zullen deze niet snel uit zichzelf opgeven. Deze baby’s moet je dus een beetje begeleiden.

In principe hebben de meeste baby’s geen nachtvoeding meer nodig als ze ouder zijn dan 6 maanden. Maar dat geldt niet voor ieder kindje. Sommigen hebben, bijvoorbeeld om medische redenen, langer nog een nachtvoeding nodig. Mocht je hierover twijfelen, bespreek het dan met het Consultatiebureau.

Mocht er bij jouw kleintje niet iets aan de hand zijn, dan zou hij dus in principe na de 6 maanden prima de nacht zonder voeding kunnen doorstaan. Je kunt vanaf dat moment de droomvoeding of nachtvoeding afbouwen.

Slaapcoach tip: Maak je Nachtvoeding een fijn moment met een voedingskussen van EllaHealth

Hoelang mag een baby zonder voeding?

Het is belangrijk om zowel overdag als in de nacht voeding te geven aan jouw kindje. De hersenen zijn volop aan het groeien en door ontwikkelen direct na de geboorte.

Het kan dan verstandig zijn om je baby `s nachts wakker te maken voor een nachtvoeding als hij te lang aaneengesloten slaapt. De meeste baby`s worden uit zichzelf om de 3 á 4 uur wakker omdat de hersenen een seintje geven dat ze weer glucose nodig hebben via de voeding.

Bij borstvoeding kan het zelfs een reden zijn om je baby eerder wakker te maken. Zorg ervoor dat je regelmaat aanbrengt in zowel overdag als nacht voeding en hanteer eventueel in overleg een maximaal aantal van 4 uur overdag ondanks een slaapje.

Wakker maken voor nachtvoeding

Je baby heeft in de eerste maanden nog geen dag- en nachtritme. Daardoor kan het voorkomen dat je baby langer slaapt en mag je hem wakker maken voor een voeding na langer dan 4 uur, maar waarschijnlijk wordt je baby wel een paar keer per nacht wakker. Zonder dat je hier moeite voor hoeft te doen.

Als je baby moeite heeft met het wakker worden uit een diepe slaap kan je dit moment mooi gebruiken om eventueel de luier de verschonen van je baby. Een nat koud doekje is namelijk wel wat fris aan de billetjes.

Droomvoeding of nachtvoeding afbouwen in stappen

Je kunt proberen om je kindje cold turkey van de fles of borst af te halen. Gewoon simpelweg door het niet meer aan te bieden, maar helaas werkt dat niet altijd zo simpel. Je kunt beter in stapjes werken, want er zijn meerdere factoren waarmee je rekening moet houden voordat je kleintje kan slapen zonder een voeding.

Stap 1: Zelfstandig in slaap vallen

Het aller, maar dan ook allerbelangrijkste is dat je kind leert zelfstandig in slaap te vallen. Wil je baby niet slapen? Misschien komt dat omdat je kleintje nooit geleerd heeft zelfstandig in slaap te vallen. Het gevolg is dat hij altijd jou hiervoor nodig heeft. Daar wil je juist vanaf! Hoe je jouw kleintje hiermee kunt helpen, is door hem wakker, maar moe in het bedje te leggen.

Wil je weten hoe we dit hebben aangepakt? Bekijk onze gratis slaapgids.

Stap 2: zorg voor voldoende voeding overdag

Soms hebben baby’s ’s nachts nog een voeding nodig omdat hij overdag niet genoeg drinkt. Houd daarom goed bij hoeveel je kindje eet/drinkt overdag. Bekijk hier hoeveel voeding je baby nodig heeft. Drinkt en eet je kindje overdag niet genoeg? Probeer dan de calorie inname overdag op te hogen in stappen. Weet je niet goed hoeveel je kindje mag eten? Bespreek dit dan met het Consultatiebureau.

Stap 3: voed eerst maar 1 keer per nacht

Krijgt jouw kleintje nog meerdere nachtvoedingen? Je kunt de droomvoeding of nachtvoeding dan eerst afbouwen door maar 1 voeding te geven. Dit kan 1 voeding in de nacht zijn of juist een droomvoeding als je hiervoor altijd nog een nachtvoeding gaf.

Er zijn dus twee opties:

  1. Reduceer naar 1 nachtvoeding: bij deze optie voed je jouw kindje 1 keer in de nacht. Dit doe je op het moment dat je kindje hier zelf om vraagt. Let op: deze voeding geef je minimaal 4 uur na de laatste voeding. Wordt je kindje eerder wakker, probeer hem/haar dan op een andere manier tot rust te brengen. Na de nachtvoeding geef je de volgende fles of borst pas na 6.00 uur ’s ochtends.
  2. Geef je baby rond 22.00 – 23.00 uur een droomvoeding. Hiervoor maak je jouw kindje half wakker. De volgende voeding geef je na 6.00 uur ‘s ochtends pas. Ook bij deze wijze geldt: is je kindje eerder wakker, probeer hem dan gerust te stellen op een andere manier dan meteen een voeding geven. Je zal merken dat wanneer je deze methode inzet, je baby overdag meer honger heeft. Dit komt goed uit! Zo kun je jouw kleintje overdag meer voeding geven zodat hij uiteindelijk ’s nachts helemaal niks meer nodig heeft.

Stap 4 is optioneel: leng de voeding aan of voed minder lang

Geef je jouw kleintje flesvoeding en wil je de droomvoeding of nachtvoeding op een andere manier afbouwen, dan kun je de voeding ook aanlengen met water. Dit doe je in stapjes. Op een gegeven moment is de voeding zo waterig dat je baby het waarschijnlijk niet meer de moeite waard vindt.

Een tweede optie is steeds wat minder melk geven. Geef je de borst? Dan kun je jouw kindje steeds minder lang laten drinken in stapjes van 5 minuten. Dronk je baby eerst altijd 20 minuten, dan bouw je dit eerst een aantal dagen af naar 15 minuten. De volgende stap is je kindje 10 minuten laten drinken. Als laatste 5 minuten en hierna helemaal niet meer.

Stap 5: laat je kind uit een bekertje drinken

Soms gaat het baby’s niet per se om de voeding zelf. Ze vinden het gewoon heerlijk om lekker op een speen of tepel te sabbelen. Het is belangrijk hiervoor te waken. Hoe ouder je kindje wordt, hoe meer hij zich gaat hechten aan de speen, hoe moeilijker het wordt dit uit de routine te krijgen.

Een manier om je kindje van de speen af te krijgen, is door hem uit een bekertje te laten drinken. Je kunt hiermee oefenen vanaf het moment dat je kleintje een half jaar is. Je wisselt het drinken uit de fles/borst af met uit het bekertje drinken.

Bekijk hier alle producten die wij aanraden om je baby voeding te geven met de borst of fles

Stap 6: introduceer een tut

Kindjes hebben vaak iets nodig dat hen een geborgen gevoel geeft. Dat ben jij natuurlijk en de fles of borst vervult vaak dezelfde functie. In de eerste maanden is dit genoeg, maar hoe ouder je kindje wordt, hoe minder afhankelijk hij van jou moet worden. Een tutter of een knuffeltje moet jouw rol overnemen als de nieuwe BFF van je kindje. Als een kindje gehecht is aan een tutter of knuffel is dat echt heel ideaal. Dat stukje stof kan je kindje namelijk troosten en kalmeren zonder dat jij daar bij hoeft te zijn.

Kies je voor een knuffel, pak er dan één zonder vulling, knoopjes en oogjes. Bijvoorbeeld een knuffeldoekje. Zo kan je baby er nooit met het gezichtje in terechtkomen en stikken.

De ultieme oplossing voor gebroken nachten

Zit je met je handen in het haar? Weet je soms echt niet wat je moet doen door al die gebroken nachten? Je bent niet alleen! Waarschijnlijk had je wel door dat er meer ouders bestaan, maar wist je ook dat je ouder die in hetzelfde schuitje als jij zitten, heel makkelijk kunt bereiken? Ja echt! Daar hebben wij namelijk voor gezorgd.

In onze community krijg je gratis advies van gecertificeerde slaapcoaches en lotgenoten. Zo krijg je pas echt alle ins and outs te horen over slapen. Word een baas in je kindje op bed leggen en krijg meer grip op de slaap van je kleine. Bekijk onze community en vind snel het antwoord op al je vragen over slaap, (op)voeding en gedrag. Daarnaast kun je méér dan 100 videocolleges volgen, waarin je stap voor stap uitlegt krijgt over de slaap van je kindje. Benieuwd? Meld je gratis aan en krijg direct toegang!

Zien we je daar?

Numsy Plus Community Mock up Overview

Over de schrijver
Hé! Ik ben Rozemarijn moeder van 2 kindjes waarmee ik al voor flink wat ‘slaapuitdagingen’ heb gestaan. Gelukkig ben ik een lopende kennisbank als het gaat om kinderen en slapen, ontwikkelingen en uitdagingen. Ik schrijf hier namelijk al sinds 2017 dagelijks over en nog steeds zijn de onderwerpen hierover onuitputtelijk en blijf ik leren.Ik heb het geluk gehad dat ik alle kennis mocht vergaren voor mijn werk, maar ik weet dat dit bij veel ouders anders is. Ik sta jullie met alle liefde bij in jullie zoektocht naar het antwoord dat jullie helpt beter te slapen en te ontwikkelen. Als kind, maar ook als ouder. Veel leesplezier en mocht je iets missen: laat het ons weten, ik schrijf er graag een nieuwe blog over!
Reactie plaatsen