Hoe draai je het dag- nachtritme van je baby om?
03 januari 2021 
in Baby
4 min. leestijd

Hoe draai je het dag- nachtritme van je baby om?

Het omdraaien van dag- en nachtritme. Je kent het als ouder vast wel: overdag slaapt je kindje heerlijk, maar ‘s nachts is je kindje continu wakker. Het is eigenlijk heel logisch dat je kindje het dag- en nachtritme nog omdraait, maar voor jou als ouder kan dit behoorlijk vervelend zijn. In deze gastblog vertellen de slaapspecialisten van Slaapkops wat je er aan kunt doen!

Hoe ontstaat het omgekeerde ritme?

Je herkent het misschien nog wel van de zwangerschap. Als de moeder de hele dag druk was, sliep je kindje heerlijk in de buik. Zodra er rust werd gepakt, werd je kindje actief en beweeglijk. Als ouders zelf een omgekeerd ritme hebben door bijvoorbeeld nachtdiensten, hoor je juist vaak dat kindjes direct het goede ritme te pakken hebben omdat zij juist zelf ‘s nachts actief zijn en overdag slapen.

Omkeren dag- nachtritme van baby

Door al je bewegingen overdag wordt je kindje als het ware in slaap geschommeld. Het is daarom ook helemaal niet gek dat je kindje niet direct het juiste ritme te pakken heeft. Maar daar kan jij hem of haar natuurlijk wel bij helpen!

Tips om het dag- en nachtritme om te draaien

Wat kun je nou precies doen? Mocht je kindje ‘s nachts nou veel wakker zijn, dan kan je hier zeker wat aan doen. Merk je nou dat je kindje overdag veel slaapt, maar ‘s nachts ook gewoon goed slaapt, dan is het niet nodig om dit aan te pakken. In dit geval heeft jouw kindje gewoon net wat meer slaap nodig dan een ander kindje. Dit geldt dus alleen voor de kindjes die ‘s nachts veel wakker zijn.

1. Laat je kindje niet langer dan 2 uur achter elkaar slapen

Je kindje moet leren dat het ‘s nachts tijd is om de lange slaap te pakken en overdag is het tijd voor de korte dutjes. Het is dan ook helemaal niet erg om je kindje wakker te maken als je merkt dat je kindje toch overdag lange slaapjes doet.

2. Laat je kindje in een lichte kamer slapen

In principe adviseren wij ouders altijd om de kindjes in een donkere slaapkamer te laten slapen, omdat je zo het best gebruik maakt van melatonine aanmaak. Toch kan het in dit geval handig zijn om juist de gordijnen open te laten, zodat je kindje het verschil tussen dag- en nacht goed leert kennen.

Bekijk onze babykamer checklist!

3. Ga naar buiten!

Het zonlicht helpt je kindje om de biologische klok in te stellen. Door dagelijks minimaal 60 minuten buiten te zijn, help je je kindje het juiste ritme te vinden en slapen ze zelfs ook nog beter!

4. Ga naar buiten!

Het zonlicht helpt je kindje om de biologische klok in te stellen. Door dagelijks minimaal 60 minuten buiten te zijn, help je je kindje het juiste ritme te vinden en slapen ze zelfs ook nog beter!

Kom je er niet uit? Dan staat een baby- & slaapcoach voor je klaar om je verder op weg te helpen!

Join Numsy+. Ons platform waarop jij als ouder al je vragen aan gecertificeerde slaapcoaches kunt stellen, live sessies kunt volgen en alles leert over de slaap van je baby in talloze online modules!

Zien we je daar?


num_mockup4

Over de schrijver
Slaapcoach Josanne Verhoof helpt jou en je kleine graag aan een betere nachtrust. Voor een slaapconsulent kun je in contact komen met Josanne via haar website Villa Bimbi. Of stel al je vragen via ons nieuwe platform: Numsy+! https://www.numsy.nl/community-plus/
Reactie plaatsen