13 tips om je baby beter te laten doorslapen
03 mei 2021 
in Baby
10 min. leestijd

13 tips om je baby beter te laten doorslapen

Kersverse ouders hebben in ieder geval één ding met elkaar gemeen: de gebroken nachten. Terwijl de wallen blijven groeien onder je ogen, vraag je jezelf telkens één ding af: wanneer gaat mijn baby nou een nacht doorslapen? Tja, daar is geen eenduidig antwoord op te geven. De ene baby slaapt sneller door dan de andere. Maar wanhoop niet, er zijn tips om je baby beter te laten doorslapen. Je leest ze hier!

Wat is doorslapen?

Voordat we overgaan op de tips om je baby beter te laten doorslapen, eerst wat uitleg over doorslapen. Pasgeboren baby’s kunnen het niet, dat doorslapen. Dat komt omdat ze elke 3 tot 4 uur voeding nodig hebben. Hun maagje is nog zo klein dat ze geen grote voorraad voeding kunnen opslaan. Vandaar dat ze om de 3 – 4 uur weer van zichzelf laten horen. Hoe ouder je baby wordt, hoe meer voeding er in het maagje past en hoe langer je baby kan slapen.

Wat is doorslapen eigenlijk? Veel ouders denken meteen aan 8 uur slaap aan één stuk. Zeer logische gedachten, maar in de medische wereld betekent doorslapen dat je baby 5 tot 6 uurtjes in dromenland verkeert. Iets korter dan je zou denken, maar waarschijnlijk klinkt 5 uur slaap al als muziek in de oren. Zo kom je zelf ook nog eens aan een goede nachtrust toe.

Wanneer gaat een baby doorslapen?

Wanneer komt ein-de-lijk het moment dat je zelf ook eens 5 of 6 uurtjes slaap kan pakken? Dat verschilt heel erg per baby. Vaak zijn de eerste 6 weken het zwaarste. Hierna gaat je baby steeds iets langer slapen. Gemiddeld slapen veel baby’s vanaf 4 of 5 maanden al wat langer door. Dan gaat het dus om die 5 tot 6 uur.

Wanneer je baby 6 maanden is, ben je als het goed is voor een groot deel verlost van de gebroken nachten. Jij en je baby kunnen dan fijn 8 uurtjes slapen. In ieder geval: dat zou in theorie moeten kunnen. Baby’s die 6 maanden oud zijn hebben namelijk geen nachtvoeding meer nodig.

Toch kan het heel goed voorkomen dat jouw baby 's nachts wakker wordt. Niet fijn, maar gelukkig kun je het een en ander proberen om jouw nachtrust te verlengen. Lees hier wat tips die helpen je baby beter te laten doorslapen!

Bekijk deze korte video uit de Numsy Plus community

13 Tips om je baby beter te laten doorslapen

Voordat we overgaan naar de tips die helpen je baby beter door te laten slapen nog één ding: niet elke baby is hetzelfde. Het is niet erg als jouw kleintje ruim 6 maanden is en nog niet doorslaapt. Dat komt vaak genoeg voor. Waarschijnlijk moet jouw kleintje gewoon nog leren door te slapen. En daar kun jij als ouder heel goed bij helpen.

Onderstaand een aantal tips die voor baby’s van alle leeftijden werken om sneller door te slapen. Verwacht overigens niet dat alles na een week al effect heeft. Het vergt soms tijd en heel veel geduld. Belangrijk is consequent blijven. Als dat lukt kan ook jij weer 8 uur lang op één oor liggen. Heerlijk!

Slaapcoach tip: White noise kan jouw baby helpen om net dat extra zetje te geven en de slaapcyclussen te verbinden, of minder snel wakker te worden en dieper te slapen!

Bekijk hier de beste white noise machines van Numsy!

Tips om je baby te laten doorslapen:

1. Verschil tussen dag en nacht

In de baarmoeder was er geen dag- en nachtritme. Het grootste deel van de tijd was het ook behoorlijk donker in de baarmoeder. Daarnaast was het ritme van veel baby’s juist omgekeerd: ze sliepen overdag en kwamen ’s nachts ‘tot leven’. Dat zullen de mama’s wel gemerkt hebben aan hun op hol geslagen buik. Hoe krijg je dat dag- en nachtritme weer goed? Door duidelijk het verschil te laten zien en horen, tussen dag en nacht.

Dag betekent: licht, geluid en wakker zijn. Nacht betekent: donker, stil en slapen. Doet je kleintje overdag een dutje? Laat de gordijnen open en schroom niet om gewoon te stofzuigen of op een normaal volume te praten. ’s Nachts doe je het tegenovergestelde: gordijnen dicht, geen lampen aan en probeer zo stil mogelijk te blijven. Ook wanneer je moet voeden houd je alles zo donker en stil mogelijk.

Het beste is om niet de luier te verschonen, want daar wordt je baby wakker van. Je wilt juist dat hij wat half in slaap blijft. Mocht het echt nodig zijn, probeer dan de luier te verschonen vóór het voeden. Dit geldt overigens alleen voor hele jonge baby’s die nog niet het verschil tussen dag- en nacht hebben. Is je baby een paar maanden oud en heeft hij een ritme ontwikkelt, kun je hem tijdens de dutjes overdag wel in een donkere kamer leggen.

2. Bed- of slaapritueel

Een heel effectieve tip om je baby beter door te laten slapen is: zorg voor een ritueel. Baby’s gedijen heel goed op een voorspelbaar slaapritueel. Dit houdt in dat je elke dag voor het grote slaapje hetzelfde ritueel uitvoert. Het slaap- of bedritueel helpt je baby om het stofje melatonine aan te maken. Dit stofje zorgt dat je kindje lekker in slaapt valt. Tevens helpt het je baby zich mentaal voor te bereiden op de nacht. Hij of zij weet dus dat het straks tijd is om die oogjes minimaal 8 uur dicht te houden (dat hopen we in ieder geval). Een slaapritueel hoeft niet heel lang te zijn, als het telkens maar hetzelfde is.

Voorbeeld van een bedritueel:
1. Kort verhaaltje
2. Luier verschonen
3. Flesje melk
4. In bed leggen
5. Slaapliedje zingen (of laten afspelen als dat beter is voor ieders gehoor).
6. White noise aanzetten.
7. Kusje en weglopen.

3. Onrustige slaper? Probeer in te bakeren

Baby’s hebben in de eerste maanden nog totaal geen controle over hun ledematen. Die vliegen onwillekeurig alle kanten op en ook regelmatig tegen het eigen gezichtje. En ja, daar wordt je kleintje telkens wakker van. Vaak niet op een fijne wijze.

Een manier om maaiende armpjes tegen te gaan is: inbakeren. Inbakeren houdt in het kort in dat je jouw kindje inwikkelt in een doek waarbij je de armpjes en beentjes soort van ‘vastlegt’. Dit houdt de armpjes niet alleen uit het gezichtje, maar geeft je baby ook een veilig en geborgen gevoel. Het is verrassend hoeveel baby’s beter zijn gaan slapen dankzij het inbakeren. Voordat je gaat inbakeren is het wel belangrijk dat je dit op de juiste wijze doet. Doe je het verkeerd dan kan het een averechts effect hebben. Veilig inbakeren doe je zo.

4. Misschien tijd voor een andere slaapplek?

Veel kinderartsen adviseren co-sleeping in de eerste 6 maanden. Dit houdt in dat je baby bij jullie op de slaapkamer slaapt. Het liefst in een eigen bedje dat tegen jullie bed aan staat. Zo is jullie baby dichtbij en dat zou een veilig gevoel geven.

Toch kan het bij sommige baby’s niet goed werken, of werkt het na een paar maanden niet meer. De baby wordt bijvoorbeeld wakker van jullie of slaapt toch onrustiger. Het kan ook zijn dat jullie onrustige slapen door de aanwezigheid van de baby en dat dit een weerslag heeft op je kindje. Hoe dan ook: in sommige gevallen biedt apart slapen de oplossing. Je hoeft je baby niet eens meteen op een eigen kamertje te zetten. Soms helpt het al het bedje wat van jullie slaapplek af te zetten. Maar verhuizen naar de eigen kamer kan natuurlijk ook.

baby beter laten doorslapen

5. Zorg voor voldoende voeding overdag

De vijfde tip die kan helpen je baby beter te laten doorslapen is: zorg voor voldoende voeding. Naarmate je baby ouder wordt, is het de bedoeling dat hij overdag alle voedingsstoffen binnenkrijgt zodat je hem ’s nachts niet meer hoeft te voeden. Heeft jouw baby ’s nachts echt nog honger, bekijk dan eens hoeveel hij overdag drinkt. Is dit wel genoeg, of is het misschien wat weinig? Probeer vervolgens de voeding overdag wat op te hogen. Doe dit wel in overleg met het Consultatiebureau.

6. Moet je baby wel echt gevoed worden?

Zoals eerder aangegeven hoeft een baby van 6 maanden eigenlijk geen nachtvoeding meer. Blijft jouw kleintje stug elke nacht nog huilen, probeer dan eens na te gaan of hij wel echt honger heeft. Het kan ook zijn dat je baby eraan gewend is geraakt dat jij ’s nachts even langskomt.

Hartstikke gezellig, maar eigenlijk niet de bedoeling. Daarnaast kunnen er nog andere oorzaken zijn die ervoor zorgen dat je baby wakker wordt. Misschien heeft hij het te warm, te koud, is er een mug, heeft hij gepoept, steekt er een etiketje in zijn nek en ga maar door.

Probeer dus de oorzaak te achterhalen en let er daarnaast eens op hoe je baby drinkt. Hapt hij gulzig aan en begint hij meteen goed met drinken? Dan heeft je baby honger. Als dit niet het geval is, dan is dat flesje (of de borst) eigenlijk voor de show en wil hij meer je aandacht of is er iets anders aan de hand.

7. Voed voordat je gaat slapen

Nog een tip om je baby beter te laten doorslapen die gelinkt is aan voeding: voed je kindje een keer extra voordat jij gaat slapen. Bijvoorbeeld: je baby gaat om 20.00 uur naar bedje toe. Iets later ga jij slapen, laten we zeggen om 22.30 uur. Je kunt dan je baby nog een beetje melk geven. Doe dit heel stilletjes en laat de kamer donker. Het beste is dat je baby maar half wakker wordt. Ook al krijg je er maar een paar slokken in, dit kan al goed zijn voor een paar uur slaap extra. Zeker de moeite waard dus!

8. Even laten huilen mag best bij oudere baby’s

Sta jij bij de eerste krimp al naast het bed van je baby? Dat is heel normaal, zeker als het je eerste kindje is. Alles in je lijf wil naar je kroost toe als je het gevoel hebt dat hij/zij verdrietig is of honger heeft. In de eerste weken is dit prima, dan moet je jouw baby ook niet te lang laten huilen. Maar als je kind al een paar maanden oud is, mag dat best eventjes.

Baby’s huilen namelijk wel eens in hun slaap. Of ze huilen eventjes en het lukt ze dan weer weer in slaap te vallen. Je mag daarom soms best even wachten als je jouw baby hoort. Wie weet valt hij na een minuut of twee zelf weer in slaap. Dit geldt al helemaal als het nog geen tijd is voor een nieuwe voeding.

9. Lang leven de slaapzak

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat kinderen vaak beter en langer slapen in een slaapzak. Een slaapzak is ontzettend handig: je trekt het aan en je hebt er geen omkijken meer naar. Je baby overigens ook niet. Die kan woelen wat hij wilt, de slaapzak houdt hem altijd lekker warm. Heb je er nog geen, dan is het zeker het proberen waard.

10. Leg je kind op tijd in bed

Veel ouders leggen hun baby in bed als hij al slaapt, maar dat is eigenlijk aan de late kant. Zo leert je kind niet zelf in slaap te vallen in zijn eigen bedje. Het kan helpen je baby bij de eerste vermoeidheidssignalen al naar bed te brengen. Bekende vermoeidheidssignalen zijn: gapen, suf kijken, in de oogjes wrijven of staren. Zie je dit bij je kindje, dan is het bedtijd!

11. Overdag wakker houden en laat naar bed brengen helpt niet

Alles wat logisch lijkt, werkt vaak niet bij kinderen. Je zou bijvoorbeeld denken dat de beste tip om je baby beter te laten doorslapen is: je baby overdag een paar uur wakker houden. Je baby zou dan ’s avonds extra moe zijn en zo een nachtje slapend doorhalen.

 Helaas, zo werkt het niet. Het helpt ook niet om je baby later naar bed te brengen. Het enige wat je dan bereikt is dat je kindje oververmoeid raakt en, hoe gek ook, dan nog minder slaapt. Een goed en ‘normaal’ slaapritme is het beste en dit geeft je kind zelf vaak al goed aan. Wil je kind slapen, dan moet hij slapen. Ook overdag. En zeker als het nog een kleine baby is.

12. Vergeet je jezelf niet?

Zie je door de wallen, je ogen niet meer, dan is het misschien tijd om wat meer aan jezelf te denken. Hoe meer afgebrand jij bent, hoe minder goed je in staat bent voor je baby te zorgen. 

Manieren om jezelf te ontlasten:

  • Rouleer met je partner. Geven jullie borstvoeding, probeer dan een nachtvoeding te kolven zodat dit met de fles gegeven kan worden.
  • Ga op tijd naar bed, avondjes doorhalen is nu niet handig.
  •  Breng je kindje eens een nachtje weg. Vinden opa en oma leuk, en jij de volgende dag ook.
  • Doe overdag gezellig samen met je baby een dutje. Baby slapen = mama/papa slapen.
  • Verwen jezelf. Ook jij verdient cadeautjes en ontspanning.

Hoe goed slaap jij? Slaap jij slecht op het moment dat je zou kunnen slapen? Bijvoorbeeld omdat je te veel piekert of te onrustig bent? Misschien goed om hier ook aandacht aan te besteden. Wist je bijvoorbeeld dat er speciale white noise machines voor volwassenen zijn?

13. White noise to the rescue

De laatste tip van alle tips om je baby beter te laten doorslapen: kies voor white noise. White noise is voor heel veel ouders hét middel geweest die hielp met doorslapen. White noise is een geluid dat vergelijkbaar is met de geluiden die je baby hoorde in de baarmoeder. Het heeft een zeer geruststellende werking en zorgt ervoor dat ze zich veilig en geborgen voelen.

Daarnaast is het een mooie aanvulling op het bedritueel; als je baby het geluid hoort, weet hij dat het tijd is om (door) te slapen. Meer weten? Lees hier alles over white noise.

Bestel nu en ontvang een gratis slaapgids!

numsy bamboo Calm Witte Ruis Machine

Hopelijk kunnen onze 13 tips om je baby beter te laten doorslapen helpen om meer nachtrust te krijgen. Mocht je vragen hebben over onze white noise apparaten of heb je misschien interesse in onze slaaptrainers voor peuters en kleuters, schroom niet om contact op te nemen!

Over Numsy

Slaap is zo ontzettend belangrijk. Het hoort daarom ook bij de eerste levensbehoeften van de mens. Zonder slaap kunnen we niet leven, functioneren, presteren en ontwikkelen. Dat geldt voor volwassenen, maar ook zeker voor jonge kinderen. Numsy heeft als missie om iedereen te helpen aan die welverdiende nachtrust. Niet alleen jonge baby’s, maar ook volwassenen, peuters, kleuters, tieners… Werkelijk iedereen.

Hoe we dat willen bereiken? Door je een platform te bieden die bomvol informatie staat over slapen en alles wat daarbij komt kijken. We geven je ook veel tips en oplossingen kunnen helpen de nachtrust te verbeteren.

Join the club and get some sleep!

num_mockup4

Over de schrijver
Hé! Ik ben Rozemarijn moeder van 2 kindjes waarmee ik al voor flink wat ‘slaapuitdagingen’ heb gestaan. Gelukkig ben ik een lopende kennisbank als het gaat om kinderen en slapen, ontwikkelingen en uitdagingen. Ik schrijf hier namelijk al sinds 2017 dagelijks over en nog steeds zijn de onderwerpen hierover onuitputtelijk en blijf ik leren.Ik heb het geluk gehad dat ik alle kennis mocht vergaren voor mijn werk, maar ik weet dat dit bij veel ouders anders is. Ik sta jullie met alle liefde bij in jullie zoektocht naar het antwoord dat jullie helpt beter te slapen en te ontwikkelen. Als kind, maar ook als ouder. Veel leesplezier en mocht je iets missen: laat het ons weten, ik schrijf er graag een nieuwe blog over!
Reactie plaatsen