Pink Noise, Brown Noise & White Noise: Wat is het verschil?
05 januari 2021 
5 min. leestijd

Pink Noise, Brown Noise & White Noise: Wat is het verschil?

Pink noise, brown noise en white noise. Op onze site heb je al het een en ander kunnen lezen over White noise. Bij een aantal van onze lezers riep dat de terechte vraag op: Zijn er andere kleuren noise? In dit artikel praten we je bij over de verschillen en overeenkomsten tussen de verschillende soorten noise.

The colour of sound: Pink noise, white noise, Brown noise

Waar komen de namen Pink noise, Brown noise en White noise vandaan? Hoe kan geluid een kleur hebben? Hiervoor moeten we kijken naar de naamgeving van licht. Licht bestaat uit verschillende golflengten. Wij kunnen niet alle soorten licht zien. Alleen dat binnen het zichtbare spectrum. Wit licht is een combinatie van alle verschillende kleuren binnen het zichtbare spectrum. 

Net als licht bestaat ook geluid uit golven. Bij deze golven hoort een bepaalde frequentie (snelheid waarmee de golf trilt) en een bepaalde geluidssterkte. Voor bepaalde golven zijn we gevoeliger dan andere. Zo zijn we bijvoorbeeld heel gevoelig voor golven met hogere frequenties (tussen de 1000 en 4000 Hz). Dit is te vergelijken met het geluid van een huilend kind.  

Wat is white noise

Net zoals wit licht, is witte ruis een combinatie van alle verschillende golflengte in het waarneembare spectrum. Alleen dit keer gaat het over alle klanken die met onze oren waarneembaar zijn. Voor mensen ligt het bereik van ons gehoor tussen de 20 Hz en 20.000 Hz. De geluidssterkte is gelijk over deze verschillende frequenties verdeeld. Hierdoor klinkt het alsof 20.000 tonen allemaal tegelijk gemixt worden in een geluid-stoofpotje.

Okee, dat klinkt misschien een beetje vreemd. Maar witte ruis helpt al enige tijd baby’s en kinderen aan een betere en diepere nachtrust. Hoe komt dat precies? Dat komt omdat externe geluiden gemaskeerd worden door de ruis. Met witte ruis op de achtergrond hoort je kindje geen vervelende auto’s langsrijden of honden blaffen in bed. Hierdoor kan je kleine beter doorslapen. En het scheelt je als ouder ook heel wat uurtjes!

Wil jij het ook proberen? Onze White Noise machines zijn geschikt voor jong en oud. 

Nu met gratis slaapgids!


Numsy Touch Witte Ruis Apparaat


Hoe klinkt white noise?

Zonder dat je het waarschijnlijk weet heb je toch vaak genoeg vormen van witte ruis in je leven gehoord. Witte ruis klinkt ongeveer als een radio of tv (“shhhh”) die op een verkeerd kanaal of frequentie staat aangesloten. Je zou het ook kunnen vergelijken met een waterval waarbij de druppels water met verschillende snelheden op verschillende oppervlakken naar beneden vallen.

Als je ooit een föhn hebt aangezet dan heb je in feite al eens witte ruis gehoord. Is het je wel eens opgevallen dat je kindje tijdens het haar drogen of stofzuigen terug in slaap is gevallen? Dat komt omdat deze constante monotone ruis hetzelfde klinkt als bloed wat door de baarmoeder stroomt. Iets waar je kleine in de baarmoeder al heel erg gewend aan is geraakt.

Pink noise, brown noise, white noise

Witte ruis is momenteel een van de meest bestudeerde vormen van ruis en heeft daarmee ook al veelbelovende resultaten laten zien op het gebied van Focus, slaap, tinnitus en geheugen. Dit komt dus omdat witte ruis luide geluiden van buitenaf kan filteren. Hierdoor wordt het soms zelfs aangeraden om te gebruiken tegen slapeloosheid en andere slaapproblemen.

Pink Noise

Pink noise is bijna hetzelfde als white noise. Net als bij witte ruis, zitten bij roze ruis ook alle frequenties uit ons hoorbaar spectrum erin verwerkt maar met een (veel) lagere sterkte. Bij roze ruis geldt hoe hoger de frequentie, hoe lager de geluidssterkte. 

Roze ruis klinkt minder hard dan witte ruis. Anders gezegd, mensen horen in octaven: verdubbelingen in frequenties. De sterkte halveert wanneer de frequentie tweemaal zo hoog wordt. Degenen die instrumenten bespelen zijn hier vast en zeker bekend mee. 

Maar wat betekent dit voor ons? Omdat de geluidssterkte afneemt bij hogere frequenties klinkt het voor het oor vaak prettiger wanneer roze ruis wordt afgespeeld. Per octaaf, dus per verdubbeld frequentiebereik, is de intensiteit gelijk waardoor het dus lijkt alsof roze ruis overal hetzelfde klinkt. Frequenties in het lage gehoorbereik klinken wat luider en de frequenties in het hogere gehoorbereik klinken zachter. Hierdoor ontstaat een mooi balans.

Ervaar je veel problemen met slaap van je kleine? Stel je vraag dan eens aan een gecertificeerde slaapcoach. Dat kan heel makkelijk via onze Numsy+ community. Hier sta je direct in contact met slaapcoaches en andere ouders (lotgenoten). Handig toch? 

Probeer het nu gratis!

num_mockup4

Hoe klinkt pink noise?

Roze ruis komt vaker voor in de natuur dan je zou verwachten. Het valt te vergelijken met een continue regenval of wind. Dit wordt in sommige gevallen rustgevender gevonden dan witte ruis. Naast white noise stijgt ook pink noise in populariteit, vooral in zakelijke omgevingen. Waarschijnlijk omdat het voor een verhoging van productiviteit, concentratie en creativiteit kan zorgen.

Een studie, uit het populaire blad Neuron, heeft aangetoond dat roze ruis kan assisteren om tot een diepere slaap te komen. Maar wat is nou beter? White of Pink Noise? Ondanks dat roze ruis nog niet zo populair is onder de mensen zijn er wel onderzoeken naar gedaan, waaronder die van Dr. Phyllis Zee en Dr. Drerup. Deze geven aan dat het nog niet mogelijk is om te zeggen welke soort noise ‘beter’ is. 

Daarbij zeggen ze nog het volgende

‘Ze kunnen allebei helpen. Maar het is belangrijk op te merken dat de exacte technologie die in het onderzoek is gebruikt, niet hetzelfde is als wat je in een slaap-app of Youtube zult vinden. ‘Het is niet overal verkrijgbaar. De apps zullen waarschijnlijk helpen, maar niet op hetzelfde niveau.’

*Op zoek naar Pink Noise? Neem een kijkje in onze droomshop!

Brown noise

De laatste van de meest voorkomende kleuren ruis is bruine ruis (brown noise). Deze keer stamt de naam niet af van zijn kleur maar is hij vernoemd naar de ‘Brownian motion’ om ons verhaal niet nóg ingewikkelder te maken zullen we hier niet verder op ingaan.

Net als pink noise lijkt brown noise erg veel op white noise. Echter zijn de frequenties nog verder verlaagd en een stuk geconcentreerder. Hierdoor heeft het een ruwere/grovere toon dan roze ruis. Het klinkt wat dieper en een beetje bass-achtig.

De voordelen van bruine ruis zijn hetzelfde als de andere soorten ruis. Het zorgt voor ontspanning, een verhoogde focus en een verbeterde diepe slaap. 

Hoe klinkt brown noise?

Je zou brown noise kunnen vergelijken met golven die in de zee slaan, een rivierstroom, sterke winden of het geluid van donder tijdens een storm. 

Welke ruis moet ik gebruiken?

Nu rest er nog een prangende vraag: Welke ruis moet ik gebruiken? Helaas is er geen eenduidig antwoord. Er zal de komende jaren nog veel onderzoek gedaan moeten worden naar de verschillende voordelen van deze soorten ruis. 

In principe kan elk type ruis gebruikt worden voor alle leeftijden, op elk moment van de dag. Je haalt het meeste voordeel uit white, pink of brown noise wanneer je jouw hersenen laat wennen aan het geluid van de ruis en je hier een positieve werk, focus of slaap-associatie mee legt. Hierdoor raak je gewend aan het geluid en weten je hersenen wanneer het tijd is om te werken, studeren of slapen.

Gelukkig is geen een soort ruis verslavend of schadelijk. Integendeel zelfs, deze types ruis kunnen allemaal op- en afgebouwd worden zodat je niet afhankelijk van de ruis bent om beter te leren slapen. Wil jij het eens proberen?

Nu met 30 dagen slaap garantie!

numsy bamboo Calm


Over de schrijver
Slaapcoach Josanne Verhoof helpt jou en je kleine graag aan een betere nachtrust. Voor een slaapconsulent kun je in contact komen met Josanne via haar website Villa Bimbi. Of stel al je vragen via ons nieuwe platform: Numsy+! https://www.numsy.nl/community-plus/
Reactie plaatsen