Slaaptekort inhalen: Werkt de powernap?
20 januari 2021 
4 min. leestijd

Slaaptekort inhalen: Werkt de powernap?

Je slaaptekort inhalen. Na een slechte nachtrust ben je niet vooruit te branden. Je zet de koffiepot aan en hoopt dat het begin van de dag ná je eerste kopje makkelijker aan voelt. Hoewel cafeïne je een tijdelijke boost aan energie en focus geeft weet je natuurlijk dat dit geen échte oplossing is. Hmm…. Zou een powernap kunnen werken?

Slaaptekort

De cijfers met betrekking tot slaaptekort zijn overduidelijk! Bijna een kwart van alle Nederlanders heeft met enige regelmaat last van een slaaptekort volgens het CBS. Okee, een paar uurtjes overslaan s’nachts klinkt niet als een regelrechte ramp. Maar uit hetzelfde rapport van het CBS blijkt dat slechte slapers ook vaak een slechtere gezondheid hebben.

Van de mensen die hun gezondheid als ‘minder goed’ ervaren heeft wel 43% met enige regelmaat moeite met slaap. Van mensen met een langdurige fysieke aandoening of ziekte ligt dat percentage op 33% en van de mensen die kampen met hun psychische gezondheid heeft wel 56% last van slaapproblemen.

Oorzaken slaaptekort

Heb jij af en toe ook last van een slaaptekort? Een slaaptekort kan verschillende oorzaken hebben. Een aantal van de meest voorkomende oorzaken zijn:

  • Stress
  • Een verstoorde slaap cyclus (denk aan jetlag of het draaien van nachtdiensten)
  • Roken, drugs, alcohol en cafeïne
  • Gebruik van geneesmiddelen
  • Fysieke klachten zoals rug, nek of schouderpijn
  • Een snurkende partner

We zouden er bijna eentje vergeten. Raad eens welke oorzaak er nog regelmatig benoemd wordt op Numsy? De zware taak van het ouderschap natuurlijk! Als jouw kleine een slechte slaper is zul je merken dat je binnen de kortste keren zelf óók last van een slaaptekort zult hebben. 

Ssshh… De baby slaapt, benieuwd hoe je jouw kleine beter kan laten slapen? Numsy white noise Numsy white noise helpt je graag.

Gevolgen slaaptekort

Een slaaptekort kan ernstige gevolgen met zich meebrengen. In dit artikel lees je uitgebreid waarom een slaaptekort de volgende gevolgen met zich meebrengt:

  • Gewichtstoename
  • Een verminderde focus
  • Een minder cognitief vermogen
  • Verval van je hersenen, grotere kans op geestesziekten
  • Afname van je immuunsysteem

Dutjes volwassene

Is het dutje dan dé oplossing voor een slaaptekort? Het kan zeker helpen! Vaak wordt er gezegd dat je als volwassene geen dutjes meer zou moeten nemen omdat dit je ritme kan verstoren. Helaas is je ritme vaak al verstoord wanneer je behoefte hebt aan een dut, of niet vooruit te branden bent. Als je een goede nachtrust had gehad was je immers niet moe geweest nu!

Slaaptekort powernap cafeïne

Volgens PsychFysio zijn er echter wel zaken waar je op moet letten bij het nemen van je dutje. We kennen het gevoel allemaal wel: je wordt wakker van een dutje, en het voelt alsof je voor het eerst in 30 jaar ontwaakt! Als jij hier vaak last van hebt na een dutje, dan dut je waarschijnlijk té lang. Dutjes van een half uur of langer zorgen er namelijk voor dat je gedesoriënteerd en cognitief traag wakker wordt. 

Daarnaast kunnen regelmatige dutjes ervoor zorgen dat de kwaliteit van je slaap s’avonds achteruit gaat. Dit blijkt bij ouderen echter meer te spelen dan bij jongeren en volwassenen.

De powernap

Slaaptekort inhalen, de powernap

Is de dut dan een geschikte tool om je slaaptekort in te halen? Daarvoor kijken we naar de powernap. Het steeds populairder wordende dutje!

Wat is een powernap?

Een powernap is een kort dutje van 10 tot 20 minuten die meestal in de middag wordt genomen voor meer energie en alertheid. De bedoeling van de powernap is om even een momentje van rust te creëren, even uit te rusten en daardoor met nieuwe energie weer verder aan je werk te gaan.

Het ideale moment voor de powernap

Het ideale moment voor een powernap ligt tussen half 2 en half 4 in de middag. Op dit moment is de kans groot dat je last hebt van een middagdip. Volgens onderzoek van het ING Economisch Bureau gaf wel 80% van de respondenten aan s’ochtends productiever te zijn dan in de middag.

Dit komt omdat we ons in de ochtend nog fit en uitgerust voelen. Zelfs met een paar uurtjes minder slaap ben je s ochtends fitter. Het gevoel van ‘moeheid’ zul je past later op de dag merken.

Toekomst powernap

Hoewel je het misschien niet helemaal voor kunt stellen om tussen half 2 en half 4 even je ogen dicht te doen is het zeker het proberen waard. Nu we bijna allemaal thuis zitten vanwege COVID-19 zeker! Er is namelijk niks makkelijker dan even op de bank zitten, je timer zetten en je ogen voor 15 minuten te sluiten.

Ook op kantoor zullen we de komende jaren verandering gaan zien op het gebied van powernaps. Zo zijn er in Japan al een aantal grote bedrijven die het mogelijk maken om een dutje te doen op kantoor. Dat komt met name door de vele overuren die de japanners maken. Werkgevers zijn op zoek naar manieren om medewerkers beter uitgerust en frisser aan het werk te zetten. De powernap wordt hierdoor steeds populairder.

Conclusie: voorkom slaaptekort, zet je powernap tactisch in!

Mits goed ingezet is de powernap een prima tool om s’middags even die boost te pakken. Belangrijk is echter wel dat je goed naar je lichaam blijft luisteren. Heb je nou écht vaak last van het gevoel dat je ‘op’ bent. Dan spelen er waarschijnlijk een aantal zaken in je leven die ervoor zorgen dat je structureel te weinig slaapt krijgt. Iets wat een dutje niet op kan lossen.

Probeer deze vicieuze cirkel te doorbreken. Het is zelfs nog beter om je slaaptekort helemaal te voorkomen. Je zou dit natuurlijk kunnen doen door gebruik te maken van white noise. White noise kan je helpen om een aantal van de meest voorkomende oorzaken van een slaaptekort te voorkomen.

Zo verlaagt het bijvoorbeeld stress en blokkeert het omgevingsgeluiden zoals een snurkende partner of de geluiden van een drukke weg. Bekijk onze Droomshop en help jezelf in no-time van je slaaptekort af! 

Numsy+! Ons gratis platform voor ouders vol met informatieve video's en een actieve community. Stel jouw vragen aan gecertificeerde slaapcoaches!
Over de schrijver
Slaapcoach Josanne Verhoof helpt jou en je kleine graag aan een betere nachtrust. Voor een slaapconsulent kun je in contact komen met Josanne via haar website Villa Bimbi. Of stel al je vragen via ons nieuwe platform: Numsy+! https://www.numsy.nl/community-plus/
Reactie plaatsen