Babykamer checklist
22 januari 2021 
in Baby
5 min. leestijd

Babykamer checklist

Alle (soon to be) ouders opgelet! Is jouw kinderkamer al helemaal slaap-veilig? Als kersverse ouder wil jij natuurlijk dat de babykamer tip-top in orde is. Weet jij waar je allemaal rekening mee moet houden? In dit artikel geven we je een handige babykamer checklist die je aan kunt houden én geven we je uitleg over slaaphygiëne in de babykamer.

Wat is slaaphygiëne 

Met slaaphygiëne bedoelen we een set aan handelingen die bijdragen aan een gezonde slaap. Hygiëne komt af van het griekse woord hygieia” wat staat voor gezondheid. Om ervoor te zorgen dat jouw baby er een goede slaaphygiëne op na houdt moet je rekening houden met de slaapomgeving en de slaaproutine van je kleine. De verschillende punten die we hier benoemen zullen terug te vinden zijn in de babykamer checklist.

Slaaphygiëne checklist

Slaapomgeving

De slaapomgeving, of slaapkamer van je baby. Hoe zorg je er nou voor dat je baby zich hier fijn en geborgen voelt? En nog belangrijker hoe zorg je ervoor dat je baby hier gaat slapen? Dat doe je door de condities van je babykamer goed te monitoren. Is het niet te warm of niet te koud?

Lees het antwoord op de volgende vragen en ontdek waar jij als ouder rekening mee moet houden voor je babykamer!

Wat is de juiste temperatuur voor de babykamer?

Laten we beginnen met een inkoppertje voor de babykamer checklist. Hoe warm, of koud moet de babykamer zijn? De ideale temperatuur voor jouw babykamer ligt tussen de 18 en 20 graden Celsius. Het is daarbij ook belangrijk dat je het bedje van je kleine niet direct onder een raam zet. Zo ligt je kleine niet op de tocht terwijl je denkt dat je kamer de juiste temperatuur is. Hetzelfde gaat natuurlijk ook op voor de verwarming!

Zorg dat je ook kiest voor het juiste beddengoed voor je kleine. Dit houdt je kleine niet alleen op de juiste temperatuur, maar verkleint de kans op wiegendood aanzienlijk! Maar hoe weet je nou wat het juiste beddengoed is? En hoe zorg je dat je jouw kindje niet te warm aankleed in bed? Hiervoor is de TOG-waarde bedacht. TOG staat voor Thermal Overall Grade. Het is een graadmeter die aangeeft hoe dik een bepaalde stof is en in hoeverre het lichaamswarmte vasthoudt en is in de meeste babykleding terug te vinden op het label. In onze nieuwste blog lees je alles over TOG-waardes! 

Hoe zorg je voor de juiste hoeveelheid licht babykamer

Zoals je vast wel weet heeft ook licht een grote invloed op je slaap. Voor baby’s ligt dit een heel stuk stuk anders dan volwassenen. De eerste weken heeft je baby nog geen dag- en nachtritme en slaapt je baby ook als het licht is. Dit wil niet zeggen dat je je baby gewoon in het licht kunt laten slapen.

Als je jouw baby sneller wil leren om een dag- en nachtritme aan te nemen is het belangrijk dat je jouw kleine in een goed verduisterde kamer legt. Een nachtlampje aan laten staan is af te raden. Dit kan je baby wel een fijn en geborgen gevoel geven wanneer je hem of haar troost of voed.

Hoe draai ik het dag- nachtritme van mijn baby om? 

Hoe zorg je voor een stille babykamer?

Jouw baby heeft gevoelige oren; “Shhh.. de baby slaapt”. Dat heb je vast eerder gehoord of gelezen! Je baby op bed leggen wanneer het bedtijd is, is niet altijd een pretje. Het is helemaal vervelend wanneer je kleine na al deze moeite wakker schrikt van een plotseling geluid buiten. 

Probeer waar mogelijk de babykamer niet aan een drukke weg te maken. We begrijpen natuurlijk dat je hier niet altijd de vrije keuze in hebt en het best zo kan zijn dat je in een rumoerige wijk of straat woont. 

In dit geval zou je white noise kunnen proberen. White noise is een een zachte, monotone ruis die constant afspeelt. White noise blokkeert omgevingsgeluiden. Hierdoor kan je kleine ongestoord blijven slapen, zonder gewekt te worden door geluiden van buitenaf.

White noise in je babykamer

Wat is het juiste percentage luchtvochtigheid in de babykamer?

De optimale luchtvochtigheid in je babykamer ligt tussen de 40-60%. De gemiddelde luchtvochtigheid in een babykamer ligt vaak echter een stuk lager. Vooral in de winter wanneer de verwarming lang aan staan kan de luchtvochtigheid laag zijn. 

Dit kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je kindje droge ogen of een droge keel krijgen. Dit zorgt ervoor dat je kleine een minder goede nachtrust heeft. 

Slaap veilig

Je hebt misschien nog niet of weinig stilgestaan bij veilig slapen. Slapen gaat vanzelf toch? Vergis je echter niet, er zijn wel degelijk zaken waar je rekening mee moet houden als je jouw baby veilig wil laten slapen. 

Wiegendood neemt gelukkig af de laatste jaren. Helaas komt het nog steeds voor. Tussen 2014 en 2018 zijn er wel 53 kinderen jonger dan 1 jaar overleden tijdens een slaapperiode. Maak gebruik van deze 5 tips om jouw kleine veilig te laten slapen!

  1. Laat je baby altijd op zijn of haar rug slapen
  2. Zorg voor een passende babyslaapzak of baker je baby in
  3. Leg je baby in een leeg bedje, zonder knuffels of kussens.
  4. Zorg dat je baby niet te warm is aangekleed en de kamer niet te koud of warm is.
  5. Zorg voor een goede ventilatie in de kamer van je baby.

Slaaproutine

Je baby heeft nog geen dag- en nachtritme. Dit kan je leven als ouder na de geboorte behoorlijk zwaar maken. Midden in de nacht of vroeg in de ochtend opstaan om je baby te voeden kan je behoorlijk uitputten. Gelukkig kun je wel een aantal dingen doen om dit ritme sneller aan te leren. 

In een eerder artikel vertellen we je precies  hoe je jouw baby beter door laat slapen

Checklist babykamer

Deze checklist hebben we speciaal voor je opgesteld. Het bevat als eerste een lijst met producten die je aan kunt schaffen om jouw kinderkamer compleet te maken. Gebruik de tweede lijst als checklist vóór je je baby op bed legt. Zo weet je zeker dat je kleine in een prettige, veilige kamer slaapt.

Babykamer checklist: Benodigdheden

  • Wieg
  • Commode
  • Linnenkast
  • Nachtlampje 
  • Babystoeltje
  • Stoel om te voeden
  • Babyfoon
  • Linnengoed
  • Schone kleertjes
  • Verschonings materiaal
  • Box 
  • Verduisterende gordijnen / rolluik
  • White noise 

Babykamer checklist: Voor het slapen gaan

  • Is de kamertemperatuur 18 tot 20 ℃?
  • De luchtvochtigheid tussen 40 – 60%
  • Is de kamer voldoende verduisterd?
  • Is het bedje van je kindje leeg? (knuffels, kussens, speeltjes)
  • Ligt de baby in een stille kamer?
  • Is je baby warm of koel genoeg gekleed?
  • Heb je jouw baby ingebakerd of gebruik gemaakt van een passende babyslaapzak?
  • Staat je Numsy op de gepaste afstand aan?
  • Leg je baby nu voorzichtig op zijn ruggetje om heerlijk te slapen.

Join Numsy+

Wist je dat we een heus slaapplatform hebben? Met Numsy+ stel jij al je brandende vragen over slaap en je baby aan onze gecertificeerde slaapcoaches. Daarnaast kun je talloze online modules volgen en live meedoen met sessies van onze slaapcoaches.

Over de schrijver
Slaapcoach Josanne Verhoof helpt jou en je kleine graag aan een betere nachtrust. Voor een slaapconsulent kun je in contact komen met Josanne via haar website Villa Bimbi. Of stel al je vragen via ons nieuwe platform: Numsy+! https://www.numsy.nl/community-plus/
Reactie plaatsen