Slaapschema baby 3 maanden + voorbeeldschema!
17 februari 2022 
3 min. leestijd

Slaapschema baby 3 maanden + voorbeeldschema!

Het slaapschema van een baby van 3 maanden begint steeds meer regelmaat te krijgen. En ja hoor: daar is die dan eindelijk: de biologische klok. Victorie! Dankzij deze handige ingebouwde klok, weet je kindje beter het verschil tussen dag en nacht. Dit betekent: meer slaap ’s nachts, minder slaap overdag. Voorheen was er waarschijnlijk geen pijl op te trekken wanneer je kind ging slapen, nu begint zich zowaar een patroon te ontvouwen.

Hoe meer jij inspeelt op het slaapritme, bijvoorbeeld door veel regelmaat in te bouwen, hoe meer voorspelbaar de dutjes en slaapjes worden. Met andere woorden: je weet wanneer je even je handen vrij hebt. Al plannen?

Voorbeeld slaapschema baby 3 maanden

Onderstaand een dag uit het leven van een baby van 3 maanden. We hebben twee voorbeeld slaapschema’s voor je waarin een klein verschil zit. Je kunt dit schema als leidraad gebruiken, maar wij waarschuwen je: het kan zijn dat jouw baby het toch anders doet.

Het slaapschema van de baby bij een leeftijd van 3 maanden

Benieuwd naar het slaapritme van je kindje in de komende maanden? Bekijk ook het slaapschema bij 2 maanden of het slaapschema bij 4 maanden.

Alvast voorbereiden op de komende maanden? Met onze Slaapgids voorbeeld slaapschema`s voor baby's en kinderen van 0 tot 4 jaar ben jij altijd voorbereid op het veranderende ritme van je kleintje.

Bekijk de gids

Welke wakker tijden moet ik aanhouden bij 3 maanden?

Een baby van 3 maanden is tussen de dutjes door ongeveer 90 tot 120 minuten wakker. Dit noemt men een ‘wakkertijd’. Soms is het best handig om dit te weten, zeker als je nog niet goed de vermoeidheidssignalen van je baby kent. Als je baby anderhalf uur wakker is, dan is het vaak weer tijd voor een volgende slaapje. Probeer hierop in te spelen en extra goed op het gedrag van je baby letten.

Gapen, in de oogjes wrijven, suf kijken of wegkijken, dit zijn de meest bekende vermoeidheidssignalen. Zie je dit? Dan is het bedtijd!

Lees meer over de wakkertijden bij 3 maanden.

Dutjes schema baby 3 maanden

Hieronder een dutjes schema voor een baby van 3 maanden:

  • Totaal aantal uurtjes slapen overdag: 4,5 uur
  • Totaal aantal uurtjes slapen ’s nachts: 12 uur
  • Gemiddelde wakkertijd: 1,25 – 2 uur

Hoeveel slaap heeft mijn baby van 3 maanden nodig?

Een baby van 3 maanden oftewel: 12 weken, heeft ongeveer 15 uur slaap nodig op een dag. Van de 15 uurtjes slaapt hij/zij 12 uur ’s nachts (helaas is dit niet aan één stuk) en ongeveer 3 tot 4 slaapjes overdag.

Jouw grote vraag is misschien: gaat mijn baby na 12 weken al doorslapen? Als je met doorslapen bedoelt dat je kleintje 8 uur aan één stuk slaapt, dan is het antwoord: misschien. Bedoel je 5 of 6 uur (want dit zien artsen als ‘doorslapen’) dan is het antwoord: waarschijnlijk wel.

Kortom: over het algemeen hebben baby’s van 3 maanden zoveel slaap nodig

  • Uren slaap totaal: 14 – 16 uur
  • Uren slaap ’s nachts: tussen de 11 en 12 uur
  • Uren slaap van alle dutjes: tussen de 4 en 5 uur totaal.

Waar moet je op letten in het schema deze maand

Slaapt je baby bij 12 weken onrustig? Om eerlijk te zijn is dat totaal niet uitzonderlijk. Baby’s slapen regelmatig onrustig. Vooral in de eerste maanden. Je kleintje moet nog ontzettend veel leren en nog veel vaardigheden onder de knie krijgen, een gezond slaapritme opbouwen is er hier één van.

DroomvoedingBaby’s van 3 maanden hebben nog ongeveer 5 voedingen op een dag nodig. Als je geluk hebt, kan je baby het ’s nachts doen met één laatste voeding. En als je al helemaal geluk hebt, dan kan jouw baby na een droomvoeding van 22.00 uur het doortrekken tot 7.00 – 7.30 uur. Wat een verademing!

Zelfstandig leren slapen: Leg je baby wakker in bed. Zo leert hij/zij om zelfstandig in slaap te vallen. Deze vaardigheid is dé sleutel naar doorslapen. Zo leert hij uiteindelijk zelfstandig weer in slaap te vallen. Uiteindelijk zal je kindje moeten leren ook weer in slaap te vallen nadat hij zichzelf wakker schud of schrikt.

Stapje voor stapje naar een gezond ritme

Heeft jouw kleine zijn of haar slaapritme al onder controle? Geniet er maar van! Helaas blijft het schema van je kleine veranderen tijdens de eerste levensjaren. Precies om die reden hebben wij een handige slaapgids vol voorbeeldschema’s voor kindjes van 0 tot en met 4 jaar geschreven. Volg de link hier beneden en ontvang hem direct in je mailbox!

Ontvang de gids direct!


Baby slaapritme maand voorbeelden

Slaapschema’s per leeftijd


Over de schrijver
Hé! Ik ben Rozemarijn moeder van 2 kindjes waarmee ik al voor flink wat ‘slaapuitdagingen’ heb gestaan. Gelukkig ben ik een lopende kennisbank als het gaat om kinderen en slapen, ontwikkelingen en uitdagingen. Ik schrijf hier namelijk al sinds 2017 dagelijks over en nog steeds zijn de onderwerpen hierover onuitputtelijk en blijf ik leren.Ik heb het geluk gehad dat ik alle kennis mocht vergaren voor mijn werk, maar ik weet dat dit bij veel ouders anders is. Ik sta jullie met alle liefde bij in jullie zoektocht naar het antwoord dat jullie helpt beter te slapen en te ontwikkelen. Als kind, maar ook als ouder. Veel leesplezier en mocht je iets missen: laat het ons weten, ik schrijf er graag een nieuwe blog over!
Reactie plaatsen