Baby wil niet slapen overdag
23 oktober 2022 
in Baby
6 min. leestijd

Baby wil niet slapen overdag

Veel ouders krijgen wallen onder hun ogen van hun kleine nachtbraker, een baby die overdag niet wil slapen klinkt voor hen vast als muziek in de oren. Toch kan het heel vervelend zijn als jouw baby niet wil slapen overdag. In dit artikel vertellen we wat je kunt doen!

Baby wil overdag niet slapen

Jouw pasgeboren baby heeft een hoop slaap nodig. Dat wordt geleidelijk wel minder, maar je kleine heeft tot hij of zij 3 jaar is nog slaapjes overdag nodig. Als je baby overdag dus niet slaapt is dat nooit omdat je baby overdag al lang wakker kan blijven en dus het slaapje overdag niet nodig heeft. 

Het kan zijn dat je baby overdag niet slaapt omdat hij of zij oververmoeid raakt, bijvoorbeeld als je hem steeds blijft prikkelen met spelletjes of knuffels. Door deze oververmoeidheid kan je baby juist niet goed in slaap komen. De beste oplossing (en de eerste die je moet proberen) is het aanhouden van een goed ritme. 

Het is verstandig om gebruik te maken van een voorbeeldschema. In een voorbeeldschema zie je welke bed- en wakkertijden je het beste aan kunt houden per leeftijd (dit verandert natuurlijk terwijl je kleine ouder wordt). Daarnaast moet je goed letten op de slaapsignalen die je kindje afgeeft. 

In onze slaapgids met voorbeeld routines vind je handige slaapschema’s voor kindjes van 0 tot en met 4 jaar. 

Bekijk de gids

Baby slaapritme maand voorbeelden

Waarom wil mijn baby overdag niet slapen?

Het is belangrijk dat je baby overdag slaapt. Dat komt omdat je kindje de slaap nodig heeft voor zijn of haar ontwikkeling. Wanneer je baby overdag niet wil slapen kunnen er verschillende dingen aan de hand zijn:

Slaapregressie

Een slaapregressie is een periode waarin je kindje een ontwikkeling doormaakt zoals omrollen, kruipen of lopen. Tijdens een slaapregressie heeft je kindje meer moeite met slapen, niet alleen overdag maar ook ‘s nachts. Je herkent een slaapregressie aan de volgende signalen. 

  • ‘s Nachts steeds wakker worden.
  • Dutjes weigeren of de dutjes zijn kort.
  • Huilerig en hangerig.
  • Meer of minder willen drinken/eten.
  • Onrustiger zijn en/of slechter humeur.
  • Het verslechterde slaapgedrag houdt een tijdje aan.

Er is helaas weinig wat je kunt doen tijdens een slaapregressie, toch kun je het wel iets makkelijker maken voor je kleine. In deze blog vertellen we hoe je omgaat met een slaapregressie. 

Oververmoeidheid

Een oververmoeide baby zal niet makkelijk in slaap komen. Dat klinkt misschien niet logisch, maar het is echt zo. Door oververmoeidheid wordt je baby hyperactief, hij of zij zal meer van het stresshormoon cortisol aanmaken. Je herkent oververmoeidheid bij je baby als hij of zij:

  • Snel gefrustreerd is;
  • In slaap valt of wegdut voordat het bedtijd is;
  • Slaapt in korte slaapjes van maximaal 45 minuten;
  • Snel begint met huilen;
  • Ontroostbaar huilt.

Lees hier meer over oververmoeidheid bij baby’s.

Tijd voor een dutjesovergang

Voor ieder kindje wordt het een keer tijd om de slaapjes overdag te minderen. Meestal is dat rond bepaalde leeftijden maar bijt je er niet op vast, ieder kindje is namelijk anders. Wanneer het tijd is voor een dutjes overgang geeft je baby de volgende signalen af. 

  • ’s Ochtends heel vroeg wakker zijn.
  • Niet makkelijk in slaap vallen (overdag en/of ’s avonds)
  • Geen dutje willen doen
  • Korte dutjes doen
  • ’s Avonds laat pas in slaap vallen.
  • ’s Nachts wakker worden.

dutjes overgang schema

Zeker weten dat het tijd is voor een dutjes-overgang? Lees de blog!

Hoe krijg ik mijn baby overdag in slaap? 5 tips!

Wanneer je baby overdag niet wil slapen zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Probeer deze 5 tips eens en laat je kleine overdag beter slapen. 

Maak gebruik van een schema

We kunnen het niet genoeg benadrukken, goede slaapjes overdag (en ‘s nachts) beginnen bij de wakkertijden en voldoende slaap voor je baby. We raden je aan om gebruik te maken van een schema en goed te letten op de slaapsignalen van je kindje. In onze slaapgids met voorbeeld routines vind je handige voorbeeldschema’s per leeftijd!

Leg je baby wakker op bed

Je baby wakker op bed leggen heeft meerdere voordelen. Ten eerste voorkom je op deze manier dat je baby een negatieve slaapassociatie opbouwt. Stel je kleine valt snel in slaap in papa’s armen, dan is dat voor nu hartstikke fijn omdat je kindje meteen slaapt. Maar in de toekomst zorgt dit voor problemen. 

Wanneer je kindje papa of mama nodig heeft om in slaap te vallen is dit moeilijk af te leren. Zelfstandig leren slapen hoort er nou eenmaal bij. Dat gaat niet vanzelf, maar kost wat tijd. 

Een andere reden om je kleine op tijd op bed te leggen is omdat je hier oververmoeidheid mee voorkomt. Wanneer je kindje tijdens de voeding, of op een ander moment in slaap valt ben je eigenlijk te laat geweest met hem of haar op bed te leggen. Natuurlijk gebeurt dat een aantal keer. Geen reden tot paniek dus, maar probeer er wel rekening mee te houden dat je jouw kindje tijdig naar bed brengt.

Pas een (verkort) slaapritueel toe

Een slaapritueel is een vaste set aan handelingen die je uitvoert met je baby, voordat je deze op bed legt. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan: Wassen > Tanden poetsen > 5 minuutjes knuffelen > Bedtime. Je kunt dit ritueel zowel overdag als ‘s nachts uitvoeren. Wanneer je merkt dat je baby al erg moe is kun je een verkort ritueel uitvoeren. Bijvoorbeeld, maar 1 of 2 minuutjes knuffelen of het tandjes poetsen overslaan.

Probeer white noise!

White noise is een heel bijzonder geluid. Het zorgt er namelijk voor dat je kindje sneller in slaap valt. Het geluid lijkt namelijk op het suizen van bloed door de baarmoeder. Iets waar je kindje zich heel vertrouwd en veilig bij voelt. Daarnaast is white noise volledig onschuldig en makkelijk af te bouwen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over een negatieve slaapassociatie. White noise helpt je kindje juíst zelfstandig te slapen!

Meer weten? We vertellen je graag meer over de werking van white noise.

Of bestel nu en ontvang een gratis slaapgids!

Een geschikte slaapplek

Een beetje een inkopper, maar goed. De slaapplek van je kleine moet natuurlijk geschikt zijn voor de slaapjes overdag. Dat wil zeggen dat je het ook overdag donker moet maken. Zo leert je kindje: Licht = wakkertijd en donker = bedtijd. Het kan echter zo zijn dat je kleine overdag meer moeite heeft met alleen op een donkere kamer liggen. 

Wanneer het overdag even niet lukt in het eigen bedje, is het ook prima om je kindje even in de woonkamer in de babywagen te leggen. Andere checks die je uit kunt voeren in de slaapkamer van je baby zijn de temperatuur, of het niet tocht en of de omgeving stil is. Is jouw babykamer geschikt? Doe de babykamer checklist!

Hoeveel uur moet een baby overdag slapen?

In de eerste maanden na de geboorte slaapt je baby 14 tot 18 uur per 24 uur. Over het algemeen slaapt je baby in slaapjes van 1,5 tot 2 uur en is daartussen zo’n 2 uur aan een stuk wakker. Baby’s van 0-3 maanden hebben zo’n 4 slaapjes overdag. 

Hoelang moet een middagdutje van een baby zijn?

Er is geen ‘één’ geschikte lengte voor het middagdutje van je baby. Dit verschilt namelijk per kindje en situatie. Gemiddeld slaapt een baby in middagdutjes van 2 tot 2,5 uur. 

Overdag beter slapen = ‘s nachts beter slapen

Betere slaapjes overdag zorgen voor betere slaapjes ‘s nachts. En andersom natuurlijk ook. Wanneer je baby een lekker ritme te pakken heeft (enjoy it while it lasts), zal hij of zij zowel overdag als ‘s nachts beter slapen. Dat klinkt op het moment misschien als een hele uitdaging, maar bij Numsy geloven we in de kracht van slaap. Wij vinden dat ieder kind én iedere ouder hier volop van kunnen genieten.

Daarom hebben we speciaal voor ouders zoals jij een community in het leven geroepen. Numsy Plus. In deze community bespreek jij al je twijfels met andere ouders (lees lotgenoten) en stel je vragen aan onze gecertificeerde slaapcoaches. Daarnaast volg je verschillende online videomodules, die je alles leren over de slaap van je kind. 

Meer weten? Je mag Numsy Plus tijdelijk gratis uitproberen. Dus… Waar wacht je nog op? 

Join the club and get some sleep!

num_mockup4

Over de schrijver
Slaapcoach Josanne Verhoof helpt jou en je kleine graag aan een betere nachtrust. Voor een slaapconsulent kun je in contact komen met Josanne via haar website Villa Bimbi. Of stel al je vragen via ons nieuwe platform: Numsy+! https://www.numsy.nl/community-plus/
Reactie plaatsen