Mijn baby valt moeilijk in slaap, wat nu?
20 september 2022 
in Baby
7 min. leestijd

Mijn baby valt moeilijk in slaap, wat nu?

Je baby valt moeilijk in slaap. Tja, het is enorm vervelend, maar helaas gaan de woorden ‘baby’ en ‘goed slapen’ nou eenmaal niet goed samen. Ouders speuren graag het web af om een antwoord te vinden op de slaapproblemen van hun baby. In deze blog benoemen we een aantal oorzaken waardoor je baby mogelijk moeilijk in slaap valt. Daarnaast geven we je tips om jouw kleine nachtbraker van een betere nachtrust te voorzien.

Waarom valt mijn baby moeilijk in slaap?

Er zijn een hoop redenen die ervoor kunnen zorgen dat je kindje slecht in slaap valt. We hebben een aantal van deze redenen voor je op een rijtje gezet. Herken je dit misschien?

Het slaapritme van je baby

Het is je vast niet ontgaan dat jouw baby nog geen duidelijk dag- of nachtritme heeft. Het is daarom lastig om een vast ritme aan te houden. Je moet goed rekening houden met wakkertijden en zelfs wanneer je jouw kleine tijdig op bed legt zal hij of zij niet altijd willen slapen.

Door goed te kijken naar de slaapsignalen van je kindje zul je vanzelf de papa of mama-skills ontwikkelen om je kleine op tijd naar bed te brengen. Probeer te letten op:

  • Veranderingen in het gezicht;
  • Gapen;
  • Wrijven en friemelen;
  • Contact vermijden;
  • Afwezig zijn;
  • Jengelen/zeuren;
  • Hyperactiviteit;
  • Huilen.

Je kunt daarnaast ook zorgen voor een stukje ritme door een slaapritueel te bedenken. Dit is een vaste set aan handelingen die je uitvoert voordat je je kleine op bed legt. Dat kan bijvoorbeeld; in bad, tandjes poetsen, nog even wat quality time en dan naar bed. Dit zorgt voor herkenning en een positieve slaapassociatie.

Je baby is oververmoeid

Oei! Wanneer je baby gaat jengelen of zeuren, hyperactief wordt of gaat huilen is de kans groot dat je een van de vorige slaapsignalen hebt gemist. Oververmoeide baby’s vallen maar lastig in slaap, dat komt omdat er op een begeven moment opnieuw adrenaline door het lichaampje wordt aangemaakt. Dit stofje houdt je kleine wakker en actief. Precies wat we niet moeten hebben…

Merk je dat je kindje regelmatig overstuur wordt voordat het bedtijd is, dan houdt je jouw kindje waarschijnlijk te lang wakker. Probeer de wakkertijd eens een kwartiertje te verminderen. Ben je toch een keer te laat? Probeer je kleine dan eerst te sussen voor je hem/haar op bed legt.

Tip van de slaapcoach: 

“Wist je dat white noise het perfecte hulpmiddel is om je kindje kalm en relaxed in slaap te laten vallen? Dit geluid lijkt namelijk op enorm op het suizende geluid dat je kindje 9 maanden lang in de baarmoeder hoorde. Meer weten over white noise?”

Bestel nu en ontvang een gratis slaapgids!

numsy bamboo Calm

Baby valt moeilijk in slaap door slaapregressie

Slaapregressie is de benaming van een periode waarin je kindje tijdelijk slechter slaapt. Je kind slaapt op dat moment slechter omdat hij een ontwikkeling doormaakt. Denk aan leren omrollen, kruipen, staan of lopen. In de komende 3 jaar krijg je dan ook een aantal keer met een slaapregressie te maken. Wel 8 keer!

Wanneer je baby opeens de volgende signalen herkent weet je dat het om een slaapregressie gaat.

  • ’s Nachts weer wakker worden.
  • Dutjes weigeren of de dutjes zijn kort.
  • Huilerig en hangerig.
  • Meer of minder willen drinken/eten.
  • Onrustiger zijn en/of slechter humeur.
  • Het verslechterde slaapgedrag houd een tijdje aan.

In deze blog vertellen we hoe je het beste met slaapregressie omgaat.

Baby valt moeilijk in slaap door doorkomende tandjes

Bij slecht slapende baby’s wordt vaak al snel geroepen dat het licht aan doorkomende tandjes. Dit is alleen lang niet altijd het geval. Je kunt dit trouwens zelf ook checken.

Je baby krijgt hier namelijk last van als hij symptomen laat zien zoals rood en dik tandvlees, zichtbaar niet z'n hum zijn, meer huilen, rode wangetjes, trekken aan de oortjes, meer kwijlen en veel willen bijten of kauwen op harde dingen. Vaak gaat vast voedsel eten, vooral voedsel dat warm is, minder goed.

Merk je bovenstaande punten op, dan is de kans groot dat je kindje last heeft van doorkomende tandjes en daardoor moeilijk in slaap valt. Je zou dan een tandgel of druppels kunnen proberen om de pijn iets te verlichten of geef je baby een paracetamol. Overleg altijd eerst met de huisarts of het Consultatiebureau.

Baby valt moeilijk in slaap door negatieve slaapassociatie

Veel ouders vinden het heerlijk als hun kindje in hun armen in slaap sukkelt, het is natuurlijk om bij weg te smelten. Dat vind je baby ook. Deze raakt alleen snel gewend aan dit samen slapen. Je baby krijgt hierdoor het gevoel dat jij nodig bent om te slapen. Hierdoor wordt het op begeven moment heel lastig om nog zelfstandig in slaap te vallen.

Een aantal van de meest voorkomende negatieve slaapassociaties zijn:

  • Kindje in je armen in slaap laten vallen.
  • Kindje in slaap wiegen.
  • Je kindje meenemen voor een ritje in de auto of kinderwagen.

Mocht je dit doen standaard doen wanneer je kleine niet slaapt? Dan raden we je aan om hier zo snel mogelijk mee te stoppen. Het zal een paar nachten doorbijten zijn voor je kleine, maar hoe langer je hiermee doorgaat, des te lastiger het voor je kindje wordt om zelfstandig in slaap te vallen.

Baby valt moeilijk in slaap overdag

De slaapjes overdag zijn voor je baby net zo belangrijk als de slaapje in de avond en nacht. Daarnaast zorgt het overslaan van slaapjes of te korte middagdutjes ervoor dat je baby ‘s nachts oververmoeid raakt waardoor je ook in de avond in de knoei komt met de slaap van je baby.

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om je baby overdag beter te laten slapen:

Probeer ook overdag zoveel mogelijk een ritme aan te houden. Maak gebruik voor een van onze voorbeeldschema’s om te zien wanneer je jouw kleine overdag het beste op bed kunt leggen en welke wakker tijden je aan moet houden.

Bekijk de gids


Baby slaapritme maand voorbeelden

Zorg voor een donkere ruimte. Dit zorgt ervoor dat er meer melatonine aan wordt gemaakt waardoor je baby sneller in slaap valt.

Maak je al gebruik van een slaapritueel? Probeer deze eens in te korten voor de slaapjes overdag.

Wat kan ik doen als mijn baby moeilijk in slaap valt?

Maak jij je ernstige zorgen om het ritme van je baby? Dat is in de meeste gevallen nergens voor nodig. De meeste baby’s gaan na een maand of 5 pas iets beter doorslapen, en zelfs dat gebeurt er nog genoeg wat het ritme van je kindje weer overhoop zal gooien.

Dat gezegd hebbende gaat beter slapen niet vanzelf. Er zijn wel degelijk dingen die jij als ouder kunt doen om een goede nachtrust te stimuleren.

Slaapmethode

Slaapmethodes kunnen je op verschillende manieren helpen. Sommige methodes helpen je baby om beter door te slapen, andere zijn weer handig om je baby zelfstandig te leren slapen. In deze blog leer je een aantal methodes die je baby sneller in slaap laten vallen.

White noise

We zien dat white noise de laatste jaren enorm in populariteit stijgt. Het helpt niet alleen om baby’s sneller in slaap te laten vallen. Het zorgt er ook nog eens voor dat je kindje weer zelfstandig in slaap valt als deze ‘s nachts wakker wordt. White noise zorgt voor een positieve slaap-associatie, juist omdat het je kindje helpt om zelfstandig te slapen.

Meer weten? Lees ‘hoe werkt white noise?’

Of bestel nu en ontvang een gratis slaapgids!


Numsy Move

Zelfstandig leren slapen & regelmaat

Ieder kindje heeft moeite met slaap. En iedere ouder struggelt om de slaap van zijn of haar kleine op pijl te krijgen. Het is nou eenmaal heel lastig en niet iets wat je ‘even kunt regelen’. De komende jaren zullen er nog genoeg momenten komen dat je kindje opeens slechter slaapt.

Het beste advies wat we je kunnen geven is je kleine zelfstandig leren slapen en te zorgen voor zoveel mogelijk ritme en regelmaat. Eerder schreven we een e-book vol tips om je baby zelfstandig in slaap te laten vallen. Deze is volledig gratis! Bestel hem nu en ontvang hem direct in je mailbox.

Download gratis

Numsy Geheime Blauwdruk

Andere slaapproblematiek

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je kindje last heeft van andere slaapproblemen. Zo schreven we eerder blogs over:

Join the club

Wil jij alles leren over de slaap van je kindje? Dan moet je echt lid worden van Numsy+! In onze community kun je letterlijk ál jouw vragen stellen aan onze gecertificeerde slaapcoaches en gelijkgestemde ouders. Klinkt goed toch? Maar dat is niet het enige wat je krijgt als je bij de club komt. We hebben namelijk talloze online videomodules voor je opgenomen. Kortom genoeg reden om je nú nog op te geven.

Join the club and get some sleep!


Over de schrijver
Slaapcoach Josanne Verhoof helpt jou en je kleine graag aan een betere nachtrust. Voor een slaapconsulent kun je in contact komen met Josanne via haar website Villa Bimbi. Of stel al je vragen via ons nieuwe platform: Numsy+! https://www.numsy.nl/community-plus/
Reactie plaatsen