Baby 12 maanden oud
01 augustus 2023 
in Baby
3 min. leestijd

Baby 12 maanden oud

Baby 12 maanden oud

Wauw. Jouw baby is al één jaar oud. Hoe snel is de tijd voorbij gevlogen! Heb jij al een tof eerste verjaardagsfeestje georganiseerd? We hopen dat je er nog veel samen mag vieren. Ook deze maand leert je kleine een hoop nieuwe dingen. Benieuwd wat je mag verwachten? Lees alles over de ontwikkeling van je baby van 12 maanden oud.

Baby 12 maanden: ontwikkeling

We hebben de ontwikkelingen die jouw baby deze maand doorlopen voor je ingedeeld in verschillende categorieën, zoals motoriek, sociale interactie en cognitieve ontwikkeling. Deze mijlpalen kun je verwachten wanneer je baby 12 maanden oud wordt.

Motorische ontwikkeling

Baby’s van deze leeftijd kunnen al zelfstandig zitten zonder ondersteuning. Daarnaast kan je kleine al kruipen en zelfs in sommige situaties zelfs lopen. Dat lopen zal nog wel even een dingetje zijn. Het lopen zonder vallen heeft de nodige training nodig, maar je zult merken dat het letterlijk stapje voor stapje vooruit gaat. Daarnaast wordt ook de pincetgreep van je baby langzaam maar zeker beter. Veel baby's kunnen al dingen oprapen van de grond of van tafel.

Sociale ontwikkeling

Jouw baby glimlacht, brabbelt en kraait vrolijk om de aandacht te krijgen van mensen die hij/zij leuk vindt. Daarnaast zal je baby steeds meer speels gedrag vertonen, denk bijvoorbeeld aan het imiteren van geluiden, gezichtsuitdrukkingen of acties van anderen.

Taalontwikkeling

Je baby heeft waarschijnlijk zijn/haar eerste woordjes al geuit, namelijk ‘mama’ of 'papa', vanaf deze leeftijd zul je merken dat je kindje steeds meer woorden leert begrijpen en herkennen. Ook snapt je kindje simpele instructies zoals ‘nee’

Gewichtstoename

De groei van je baby wordt na het eerste leven wat ingeperkt. De meeste baby’s van 12 maanden oud komen zo’n 150-200 gram aan per maand. Een jongen van 12 maanden weegt tussen de 8,5 en 12 kg en een meisje weegt tussen de 7,75 en 12 kg.

Baby 12 maanden: slaap

Maak je borst maar nat! Ook deze maand staat er weer een slaapregressie voor de deur. Dat betekent dat het slaapschema van je baby weer even flink overhoop zal liggen. Niet getreurd! Zo’n regressie gaat vanzelf voorbij. Probeer zoveel mogelijk een vast ritme aan te houden en let goed op de wakkertijden en slaapsignalen van je kindje. Verder verandert er deze maand weinig in het schema van je kindje. Probeer zoveel mogelijk om maximaal 2 dutjes per dag aan te houden.

Slaapschema baby 12 maanden

 • Overdag2,5 tot 3 uur
 • s' Avonds en s'nachts: 12 uur
 • Totaal: 14 - 15 uur per dag

Baby 12 maanden: voeding

Van opvolgmelk naar gewone melk! Jouw baby mag vanaf deze leeftijd eindelijk met de pot mee eten. Je kindje mag nu drie keer per dag een ‘vaste’ maaltijd, bijvoorbeeld brood in de ochtend en middag en ‘s avonds een warme maaltijd. Verder kun je jouw baby nog zo’n 2 tot 4 tussendoortjes per dag geven.

Handige schema’s!

Zoek jij nog een handige slaap- en voedings schema dat je aan kunt houden ? We hebben een gids gemaakt met handige voorbeeldschema’s per leeftijd. Je zult snel merken dat het schema van je baby per maand verandert. Zowel het aantal uur per dag dat je kleine slaapt als het aantal voedingen dat je baby per dag nodig heeft. Bestel jouw exemplaar en ontvang het direct in de mail!

Voorbeeldschema's voor kinderen van 0 tot 4 jaar
E-book met voorbeeldroutines voor kinderen 0 tot en met 4 jaar
 • Geschreven door onze slaapcoaches!
 • Voorbeeldroutines voor elke leeftijdsgroep 0 t/m 4 jaar
 • Ontdek het belang van een gezonde slaaproutine
 • Leer wat wakkertijden en slaapsignalen zijn
 • Stap-voor-stap leren inbakeren!
 • Slaapveiligheid, alle basics
 • Doorslapen, valt het echt te leren?

Leven met een baby van 12 maanden oud

Tja, het leven met je baby van 12 maanden, of eigenlijk moeten we dreumes zeggen, is héél anders dan net na de geboorte. Je kindje kan al zó veel meer. Hopelijk ben je ondertussen enigszins gewend geraakt aan het ouderschap, het blijft natuurlijk een hele onderneming om alles te managen af en toe.

Onthoud dat je er niet alleen voor staat. Je vrienden of familie om hup vragen is niks om je voor te schamen, sterker nog, de mensen in je kring vinden het vaak hartstikke leuk om even te helpen!

Leuke activiteiten om te doen met een baby van 12 maanden

Er zijn een hoop leuke activiteiten die je kunt met je baby van 12 maanden. Nu je baby al wat stapjes kan zetten en cruisen kun je een hoop meer activiteiten doen samen. Ga er vooral eens op uit en laat je dreumes eens kleine stukjes lopen. Natuurlijk heb je wel de kinderwagen nodig! Die stapjes gaan namelijk nog niet vanzelf en je kleine is het ook vaak na een paar stappen al beu…

Stapje voor stapje naar een gezond ritme

Heeft jouw kleine zijn of haar slaapritme al onder controle? Geniet er maar van! Helaas blijft het schema van je kleine veranderen tijdens de eerste levensjaren. Precies om die reden hebben wij een handige slaapgids vol voorbeeldschema’s voor kindjes van 0 tot en met 4 jaar geschreven. Volg de link hier beneden en ontvang hem direct in je mailbox.

Voorbeeldschema's voor kinderen van 0 tot 4 jaar
E-book met voorbeeldroutines voor kinderen 0 tot en met 4 jaar
 • Geschreven door onze slaapcoaches!
 • Voorbeeldroutines voor elke leeftijdsgroep 0 t/m 4 jaar
 • Ontdek het belang van een gezonde slaaproutine
 • Leer wat wakkertijden en slaapsignalen zijn
 • Stap-voor-stap leren inbakeren!
 • Slaapveiligheid, alle basics
 • Doorslapen, valt het echt te leren?
Over de schrijver
Slaapcoach Josanne Verhoof helpt jou en je kleine graag aan een betere nachtrust. Voor een slaapconsulent kun je in contact komen met Josanne via haar website Villa Bimbi. Of stel al je vragen via ons nieuwe platform: Numsy+! https://www.numsy.nl/community-plus/
Reactie plaatsen