Slaapschema baby 12 maanden + voorbeeldschema
19 mei 2022 
13 min. leestijd

Slaapschema baby 12 maanden + voorbeeldschema

Gefeliciteerd! Je baby is 12 maanden oud. Wat een mijlpaal! Vier dit jaar de eerste verjaardag van je kindje! Dit betekent dat hij geen baby meer is, maar een dreumes. Het lijkt alsof er een nieuw tijdperk aanbreekt en deels is dat ook wel het geval. Zeker als het gaat om het slaapschema. Veel ouders zijn positief verrast wanneer het eerste jaar voorbij is. Toch kan het soms nog even aanpoten zijn. In deze blog lees je welke slaap-challenges je gaat tegenkomen

Hoeveel slaap heeft mijn baby van 12 maanden oud nodig?

Jouw kleine baby van 1 jaar oud heeft nog flink wat slaap nodig. ’s Avonds en ’s nachts zal je kleintje ongeveer rond de 12 uur slapen (dat kan ook minder zijn). Overdag heeft hij 2,5 tot 2,75 uur slaap nodig, verdeeld over 2 slaapjes overdag.

Voorbeeld slaapschema baby van 12 maanden oud

Heb je moeite met een goede structuur opbouwen? Bekijk dan eens onderstaand voorbeeld van een slaapschema voor een baby van 1 jaar oud.

Slaapschema baby 8 - 12 maanden

Benieuwd naar slaapschema's van andere maanden? Bekijk ook het slaapschema bij 11 maanden.

Welke wakker tijden moet ik aanhouden bij 12 maanden?

In principe verandert er niet zo heel veel in het schema van je kleintje in vergelijking met de voorafgaande maanden. Het grootste verschil zit in de wakker tijden. Voorheen was het maximum dat je baby overdag wakker kon zijn ongeveer 3 uur. Nu kunnen (sommige) baby's tussen de 2,5 tot soms zelfs 4 uur wakker zijn. Al zou dat misschien in het begin nog niet zo zijn.

Blijf altijd goed de slaapsignalen in de gaten houden! Zorg dat je kindje op tijd een dutje doet en dat is dus op het moment als die kleine aan het gapen is, in de oogjes wrijft, wegkijkt of huilerig is.

Dutjes schema baby 12 maanden

 • Totaal aantal uurtjes slapen overdag: 2,5 tot 2,75 uur
 • Totaal aantal uurtjes slapen ’s nachts: 10 tot 12 uur
 • Gemiddelde wakkertijd: 2,5 tot 3 soms 4 uur


Wil jij nóg meer weten over de slaap van je kleintje? In onze slaapgids met voorbeeldroutines vindt je handige voorbeelden + voedingsschema's voor kinderen van 0 tot en met 4 jaar! Bestel hem nu!
Waar moet je op letten in het schema deze maand

In de maand waarin je baby (of eigenlijk: dreumes), 1 jaar + is, staan er een paar uitdagingen op de slaapkalender. Laten we met de grootste uitdagingen beginnen: de slaapregressie en rond de 55 weken (dus een jaar en 3 weken) kan je kleintje weer een ontwikkelingssprong doormaken. Deze twee uitdagingen zullen we uitgebreid behandelen.

Vergeet alleen niet dat er niet altijd iets ‘groots’ aan de hand hoeft te zijn. Er zijn tal van factoren die de slaap van je kindje kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan:

Numsy Move

Slaapregressie

Rond de twaalf maanden staat de 4de slaapregressie voor de deur. Misschien weet je al wat je te wachten staat. Maar het kan ook zijn dat je totaal geen idee hebt. Geen zorgen! Wij gaan je verder helpen.

Om te beginnen: wat is een slaapregressie? Een slaapregressie staat voor een periode waarin je baby bepaalde vaardigheden onder de knie probeert te krijgen. Omdat je hersenen van je kleintje erg bezig zijn met die vaardigheden, spenderen ze minder aandacht aan slapen. Dit gaat dus ook niet zo goed. Wat je merkt? Kortere dutjes, Slaapjes overdag weigeren en niet meer doorslapen.

Wat je verder nog merkt is dat je kindje het druk heeft met het proberen en leren van een paar vaardigheden. Deze vaardigheden kunnen zijn:

 • Eerste woordjes zeggen zoals papa of mama.
 • Zichzelf optrekken (overal).
 • Proberen de eerste stapjes te zetten en goed los te staan.

Merk je dat je kindje bezig is met deze ontwikkelingen? Gaat het slapen niet zo goed? Dan weet je dat je te maken hebt met een slaapregressie.

Ontwikkelingssprong

Rond de 55 weken kan het zijn dat je baby in een ontwikkelingssprong terecht komt. Oftewel: een sprongetje. Na een jaar ben je er misschien wel expert in geworden en weet je precies wanneer jouw baby weer in die periode zit. Dat is ook niet raar, want sprongetjes komen in het eerste jaar vrij vaak voor. Hoe merk je dat ook alweer? Aan het het gedrag van je baby. Die is allesbehalve gezellig en je merkt dat alles te veel is. Daarnaast is de nachtrust verstoord en merk je goed dat je kindje gewoon niet lekker in zijn/haar vel zit.

Slaapschema baby 12 maanden

De 55 weken sprong is al de 8ste sprong die je kleintje doormaakt! Na het nemen van deze sprong begrijpt je kindje dat verschillende handelingen horen bij één actie. Denk bijvoorbeeld aan aankleden of afwassen. Dat is niet het enige wat je kindje begrijpt of kan na het nemen van deze sprong. Wil je meer weten of precies bijhouden wanneer er een sprongetje komt? Kijk dan eens op de Oei ik groei app.

Andere ontwikkelingen deze maand

Er staat weer veel te gebeuren in het leventje van jouw kleine dreumes. Superleuk natuurlijk! Onze tip: geniet van deze momenten, dan vallen alle gebroken nachten vaak wel mee!

Leuke ontwikkelingen bij een baby van 12 maanden oud:

 • Eerste woordjes: heeft jouw kleintje al de eerste woordjes gezegd? Was het papa of mama? Of misschien iets heel anders? Geniet er maar van! De eerste keertjes dat je kindje papa of mama zegt zijn heerlijk. Na een paar jaar voelt dat soms wel anders.
 • Lekker mee eten: één van de leukste ontwikkelingen: je baby mag nu met de pot mee eten! Geen aparte hapjes meer, geen gedoe maar gewoon alles wat jullie ook eten. Of dat ook daadwerkelijk gaat lukken is een tweede. In principe is het wel goed om je kindje niet te veel zout, vet en rood vlees te geven.
 • Snel kruipen en de eerste stapjes: heeft jouw baby al de eerste stapjes gezet? Mocht dat nog niet het geval zijn: maak je niet ongerust. De meeste baby’s lopen pas ruim na de 12 maanden. Maar de eerste pogingen kunnen nu wel al gedaan worden. Wat helpt is je kleintje stimuleren en letterlijk bij de hand nemen.
 • Voeding vervangen door melk: de flesvoeding en borstvoeding mag vanaf nu vervangen worden door (koe)melk. In principe is het zelfs niet nodig om peutermelk te kopen. Wil je geen koemelk geven? Bespreek dan met het Consultatiebureau wat een goede vervanger is. Uiteraard kun je gewoon borstvoeding blijven geven als je jezelf daar prettig bij voelt.
 • Eenkennig: sommige baby’s hadden er al langer last van, maar het kan voorkomen dat je baby nu meer eenkennig wordt dan voorheen. Dat is eigenlijk heel logisch. Nu je baby 1 jaar oud is, kan hij/zij steeds beter gezichten herkennen en van elkaar onderscheiden. Hij weet nu dus meteen dat er een vreemde in de buurt is. En nee… die krijgt niet zomaar even een knuffel. Onze tip: forceer niets!


Ervaar je heel veel problemen? Stel je vraag dan eens aan een gecertificeerde slaapcoach. Dat kan heel makkelijk via onze Numsy+ community. Hier sta je direct in contact met slaapcoaches en andere ouders die in hetzelfde schuitje zitten of hebben gezeten. Handig toch? Schrijf je vandaag nog in!

numsy plus


Tips voor het slaapschema van je baby van 1 jaar

Laten we je (letterlijk) uit de dromen helpen: gebroken nachten zullen nog lang geen verleden tijd zijn. Natuurlijk, het zijn er een stuk minder dan voorheen, maar helemaal weg… Houd er in je achterhoofd rekening mee dat de gebroken nachten zullen komen en gaan. Soms gaat het een periode goed, dan is je kindje weer ziek, gaat hij/zij een ontwikkeling door of is er een hittegolf. Neem de situatie zoals het is en ga ervanuit dat de eerste twee jaar nog rommelig kunnen verlopen.

Langzaamaan zal er een verschuiving plaatsvinden. Eerst zijn ongebroken nachten nog uitzonderlijk, daarna geldt dat voor gebroken nachten. Echt!

Slaapschema baby 12 maanden

Andere tips:

 • Speel altijd in op vermoeidheidssignalen: ziet je baby er moe uit? Wrijft hij/zij in de ogen? Dan is het bedtijd, ongeacht of het eigenlijk nog geen bedtijd is. Het heeft ook geen zin om je kindje later naar bed te brengen omdat het jou steeds beter uitkomt. De gedachten dat je baby misschien later wakker wordt als je jouw baby later naar bed brengt is (helaas) een fabel. Bij baby’s werkt het niet zo. Het kan zelfs tegen je gaan werken. Je baby is oververmoeid omdat hij te laat naar bed gaat en wordt daardoor juist nóg eerder wakker. Dus nogmaals: een vermoeid kindje moet naar bed, ongeacht de tijd!
 • Zorg voor rust en regelmaat: een goede structuur is superbelangrijk in het leven van je baby. Vind je dit lastig? Probeer er dan toch alles aan te doen om het leven van je baby voorspelbaar te houden. Volg bijvoorbeeld het slaapschema voor je baby van 1 jaar of het schema van de opvang. Vraag bijvoorbeeld hoe de eetmomenten daar zijn en hoe laat je baby daar naar bed gaat. Probeer dit vervolgens op te volgen. Een duidelijke structuur kan al heel veel voordelen bieden.
 • Zelfstandig laten slapen: hopelijk kan jouw dreumes al zelfstandig in slaap vallen. Dit betekent dus dat je jouw kleintje wakker in bed legt en hij/zij dan zelf in slaap valt. Is dit niet het geval? Probeer dit dan meteen toe te passen. Zelfstandig in slaap vallen geldt overigens ook voor de nachten. Iedere baby zal meerdere keren in de nacht wakker worden. Dat doen wij trouwens ook. De taak van je baby is zelf weer in slaap vallen. Vaak zal het lukken, maar soms niet meteen. Resultaat: je kindje huilt in de nacht. Voordat je meteen in de startblokken staat: wacht even. Het komt vaak genoeg voor dat baby’s ’s nachts even huilen om vervolgens vanzelf weer in slaap te vallen. Vaak al na een minuut of 2 – 3. Probeer het maar eens, wie weet verrast je kindje jou nog!
 • Komende dutjesovergang: een baby van 1 jaar heeft nog twee slaapjes overdag nodig. Sterker nog: misschien soms zelfs nog 3. Sommige baby’s denken dat ze met 1 dutje ook de nacht doorkomen, maar dat is niet waar. Probeer dus ook nog geen dutjesovergang van 2 naar 1 dutje toe te passen. Houd de 2 dutjes zo lang mogelijk aan. Wanneer is de dutjesovergang dan wel? Je leest het in onze blog!

Numsy+!

Slaaptekort kan een hele grote impact op je hebben. Je functioneert minder goed, je lontje is heel kort en je bent meer emotioneel. Soms kan het ouderschap ervoor zorgen dat je met je handen in het haar zit. Natuurlijk is het prachtig, maar die gebroken nachten en onzekerheid zijn best zwaar.

Hoe fijn zou het zijn als er ergens een plek is waar je al jouw vragen kunt stellen aan professionals en ‘lotgenoten? Een plek waar je steun en antwoorden vindt op al jouw vragen omtrent het slaappatroon van je baby? Dat vind je bij Numsy+. Numsy+ is een community en een online leeromgeving waar je altijd terecht kunt. Je hebt toegang tot al onze blogs, e-books en Webinars. Deze Webinars worden gegeven door gecertificeerde slaapcoaches. Zo leer je meer over veelvoorkomende slaapproblemen én heb je de ruimte om jouw situaties te bespreken.

Lijkt het je wat? Kom eens een kijkje nemen!


Over de schrijver
Hé! Ik ben Rozemarijn moeder van 2 kindjes waarmee ik al voor flink wat ‘slaapuitdagingen’ heb gestaan. Gelukkig ben ik een lopende kennisbank als het gaat om kinderen en slapen, ontwikkelingen en uitdagingen. Ik schrijf hier namelijk al sinds 2017 dagelijks over en nog steeds zijn de onderwerpen hierover onuitputtelijk en blijf ik leren.Ik heb het geluk gehad dat ik alle kennis mocht vergaren voor mijn werk, maar ik weet dat dit bij veel ouders anders is. Ik sta jullie met alle liefde bij in jullie zoektocht naar het antwoord dat jullie helpt beter te slapen en te ontwikkelen. Als kind, maar ook als ouder. Veel leesplezier en mocht je iets missen: laat het ons weten, ik schrijf er graag een nieuwe blog over!
Reactie plaatsen