Slaapschema baby 12 maanden + voorbeeldschema
19 mei 2022 
3 min. leestijd

Slaapschema baby 12 maanden + voorbeeldschema

Gefeliciteerd! Je baby is 12 maanden oud. Wat een mijlpaal! Vier dit jaar de eerste verjaardag van je kindje. Dit betekent dat hij geen baby meer is, maar een dreumes. Het lijkt alsof er een nieuw tijdperk aanbreekt en deels is dat ook wel het geval. Zeker als het gaat om het slaapschema. Veel ouders zijn positief verrast wanneer het eerste jaar voorbij is. Toch kan het soms nog even aanpoten zijn. In deze blog lees je welke slaap-challenges je gaat tegenkomen. In deze blog vertellen we alles over het slaapschema van je baby van 12 maanden oud. 

Voorbeeld slaapschema baby 12 maanden oud

Heb je moeite met een goede structuur opbouwen? Bekijk dan eens onderstaand voorbeeld van een slaapschema voor een baby van 1 jaar oud.


Baby slaapritme 12 maanden

Het slaapschema van je kindje zal de komende tijd nog flink veranderen. Daarom hebben we met onze slaapcoaches een e-book geschreven waarin je een handig overzicht krijgt van de verschillende slaapschema's voor kindjes van 0 tot en met 4 jaar. Bestel en krijg direct toegang!

Bekijk de gids

Welke wakkertijden moet ik aanhouden bij 12 maanden?

In principe verandert er niet zo heel veel in het schema van je kleintje in vergelijking met de voorafgaande maanden. Het grootste verschil zit in de wakker tijden. Voorheen was het maximum dat je baby overdag wakker kon zijn ongeveer 3 uur. Nu kunnen (sommige) baby's tussen de 2,5 tot soms zelfs 4 uur wakker zijn. Al zou dat misschien in het begin nog niet zo zijn.

Blijf altijd goed de slaapsignalen in de gaten houden! Zorg dat je kindje op tijd een dutje doet en dat is dus op het moment als die kleine aan het gapen is, in de oogjes wrijft, wegkijkt of huilerig is. Lees meer over de wakkertijden bij 12 maanden.

Dutjes schema baby 12 maanden

  • Totaal aantal uurtjes slapen overdag: 2,5 tot 2,75 uur
  • Totaal aantal uurtjes slapen ’s nachts: 10 tot 12 uur
  • Gemiddelde wakkertijd: 2,5 tot 3 soms 4 uur

Hoeveel slaap heeft mijn baby van 12 maanden oud nodig?

Jouw kleine baby van 1 jaar oud heeft nog flink wat slaap nodig. ’s Avonds en ’s nachts zal je kleintje ongeveer rond de 12 uur slapen (dat kan ook minder zijn). Overdag heeft hij 2,5 tot 3 uur slaap nodig, verdeeld over 2 slaapjes overdag.

In het kort:

  • Overdag: 2,5 tot 3 uur
  • s' Avonds en s'nachts: 12 uur
  • Totaal: 14 - 15 uur per dag

Waar moet je op letten in het schema deze maand

In de maand waarin je baby (of eigenlijk: dreumes), 1 jaar + is, staan er een paar uitdagingen op de slaapkalender. Laten we met de grootste uitdagingen beginnen: de slaapregressie en rond de 55 weken (dus een jaar en 3 weken) kan je kleintje weer een ontwikkelingssprong doormaken. Deze twee uitdagingen zullen we uitgebreid behandelen.

Vergeet alleen niet dat er niet altijd iets ‘groots’ aan de hand hoeft te zijn. Er zijn tal van factoren die de slaap van je kindje kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan:

Slaapregressie: Rond de twaalf maanden staat de 4de slaapregressie voor de deur. Misschien weet je al wat je te wachten staat. Maar het kan ook zijn dat je totaal geen idee hebt. Geen zorgen! Wij gaan je verder helpen.

Ontwikkelingssprong: Tijdens een sprongetje gedraagt je baby zich allesbehalve gezellig. Dat heeft net als een slaapregressie te maken met de ontwikkeling. Wil je meer weten of precies bijhouden wanneer er een sprongetje komt? Kijk dan eens op de Oei ik groei app.

Stapje voor stapje naar een gezond ritme

Heeft jouw kleine zijn of haar slaapritme al onder controle? Geniet er maar van! Helaas blijft het schema van je kleine veranderen tijdens de eerste levensjaren. Precies om die reden hebben wij een handige slaapgids vol voorbeeldschema’s voor kindjes van 0 tot en met 4 jaar geschreven. Volg de link hier beneden en ontvang hem direct in je mailbox!

Ontvang de gids direct!

Baby slaapritme maand voorbeelden

Slaapschema’s per leeftijd

Over de schrijver
Hé! Ik ben Rozemarijn moeder van 2 kindjes waarmee ik al voor flink wat ‘slaapuitdagingen’ heb gestaan. Gelukkig ben ik een lopende kennisbank als het gaat om kinderen en slapen, ontwikkelingen en uitdagingen. Ik schrijf hier namelijk al sinds 2017 dagelijks over en nog steeds zijn de onderwerpen hierover onuitputtelijk en blijf ik leren.Ik heb het geluk gehad dat ik alle kennis mocht vergaren voor mijn werk, maar ik weet dat dit bij veel ouders anders is. Ik sta jullie met alle liefde bij in jullie zoektocht naar het antwoord dat jullie helpt beter te slapen en te ontwikkelen. Als kind, maar ook als ouder. Veel leesplezier en mocht je iets missen: laat het ons weten, ik schrijf er graag een nieuwe blog over!
Mia
Door

Mia

op 18 Aug 2023

Hoi, In dit artikel staat dat babies van 12 maanden maximaal 4 uur wakker kunnen zijn. Hoe kan het dan dat als een baby om 14:30 wakker wordt volgens jullie pas om 19:30 naar bed hoeft?

Mike Kanning
Door

Mike Kanning

op 19 Aug 2023

Dankjewel voor je berichtje en goed opgemerkt! We zullen de blog gaan aanpassen zodat het duidelijker verwoord gaat worden. De maximale wakkertijd geldt vooral op jongere leeftijd, waar kleintjes nog snel oververmoeid raken. Vanaf de leeftijd van ongeveer 8 maanden hebben kleintjes minder slaap overdag nodig en kunnen we wat flexibeler omgaan met het begrip wakkertijd. Dit betekent dat je het als richtlijn aan kunt houden voor de tijd dat een kindje ongeveer wakker kan zijn tussen slaapjes in. Op deze leeftijd kun je inderdaad 4 uur (of eigenlijk 4 tot 4,5 uur) aanhouden. Dit is vaak het moment waarop kindjes vermoeidheidssignalen gaan tonen, maar het kan dus ook zo zijn dat dit meer richting de 5 uur is. Als je kleintje om 14:30 wakker wordt zou je dus op een bedtijd uitkomen rond 19:00 (4,5 uur later). Het is belangrijk om de signalen van jouw kleintje leidend te laten zijn. Zo zal het ene kindje om 18:30 omvallen van de vermoeidheid, maar het andere kindje pas meer richting 19:30 moe genoeg zijn om de hele nacht door te slapen

Reactie plaatsen