Wakkertijden baby 8 maanden
17 maart 2023 
2 min. leestijd

Wakkertijden baby 8 maanden

Ben jij benieuwd naar de wakkertijden van je baby van 8 maanden? Dan heb je geluk! In deze blog vind je een handig overzicht van de wakkertijden en slaapbehoeften van je kindje. Ook deze maand maakt je kleine weer een hoop ontwikkelingen door die van invloed zijn op het ritme. Lees je mee?

Wakkertijden baby 8 maanden

Even een korte recap, want wat zijn wakkertijden eigenlijk? De wakkertijd van je baby is de periode dat hij of zij wakker is tussen de slaapjes in. Het is belangrijk om rekening te houden met deze wakkertijden. Wanneer jij je kleine namelijk niet op tijd op bed legt resulteert dit in oververmoeidheid. 

In tegenstelling tot wat je misschien zou denken resulteert oververmoeidheid alleen maar in een baby die juíst niet in slaap valt. Dat komt door de stijging van het stresshormoon. Hier blijft je baby wakker en actief van. 

Wat zijn de wakkertijden van een baby van 8 maanden oud?

De meeste baby’s van 8 maanden hebben een wakkertijd van ongeveer 3 uur. Meestal slapen deze baby’s in dutjes van ongeveer 1 uur. In de avonden zal je kleine langzaam maar zeker meer door gaan slapen (thank god!)

Slaapbehoefte baby 8 maanden

In onderstaand schema vind je de gemiddelde slaapbehoeften van een baby van 8 maanden. Houdt er wel rekening mee dat dit voor ieder kindje anders is. Controleer zelf of je kindje voldoende slaap krijgt. Dat doe je door onder andere naar de slaapsignalen van je baby te kijken.

 • Uren slaap totaal: 12 tot 15 uur
 • Gemiddelde wakkertijd: ongeveer 3 uur
 • Totaal aantal uurtjes slapen overdag: 2,5 tot 3 uur
 • Totaal aantal uurtjes slapen ’s nachts: 10 tot 11 uur

Meer weten over het slaapschema van je kindje? Download ons e-book vol met voorbeeldroutines!

Voorbeeldschema's voor kinderen van 0 tot 4 jaar
E-book met voorbeeldroutines voor kinderen 0 tot en met 4 jaar
 • Geschreven door onze slaapcoaches!
 • Voorbeeldroutines voor elke leeftijdsgroep 0 t/m 4 jaar
 • Ontdek het belang van een gezonde slaaproutine
 • Leer wat wakkertijden en slaapsignalen zijn
 • Stap-voor-stap leren inbakeren!
 • Slaapveiligheid, alle basics
 • Doorslapen, valt het echt te leren?

Baby 8 maanden - ontwikkelingen

Waarschijnlijk heb je net de tweede slaapregressie van je kindje achter de rug. Is dat niet het geval? Maak je borst dan maar nat! Even teruglezen wat je het beste kunt doen? Je doet het in deze blog. Andere ontwikkelingen die je kindje doormaakt op deze leeftijd zijn eenkennigheid en verlatingsangst. Jouw kindje is het liefst bij jou, dat wil zeggen dat hij het niet fijn vind als je weg gaat. 

Wil je weten hoe je het beste om kunt gaan met verlatingsangst? Ook dáár hebben we een artikel voor geschreven. 

Zeker weten dat je baby voldoende slaap krijgt?

Wil jij zeker weten dat je baby voldoende slaap krijgt? Chat met een professionele slaapcoach en leg je persoonlijke situatie aan ons voor! Numsy+ is dé plek om op een laagdrempelige manier in contact te komen met slaapcoaches en pedagogen. Via ons platform stel onbeperkt al jouw vragen over slaap, (op)voeding en gedrag in onze community. Daarnaast kun je hier handige videocolleges volgen waarin je stap voor stap leert hoe je met veel voorkomende slaapproblemen om kunt gaan. Wil jij het ook proberen?

Krijg direct toegang!

Numsy Plus Community Mock up Overview

Over de schrijver
Slaapcoach Josanne Verhoof helpt jou en je kleine graag aan een betere nachtrust. Voor een slaapconsulent kun je in contact komen met Josanne via haar website Villa Bimbi. Of stel al je vragen via ons nieuwe platform: Numsy+! https://www.numsy.nl/community-plus/
Reactie plaatsen