Baby wilt niet slapen? Probeer deze slaaptips
10 mei 2021 
in Baby
8 min. leestijd

Baby wilt niet slapen? Probeer deze slaaptips

Ken je dit probleem? Wat je ook doet, jouw baby wilt niet slapen. Wat nu? Hele goede vraag, waar we in deze blog antwoord op gaan geven. Althans dat proberen we. Tevens krijg je tips die hopelijk een einde maken aan je ‘mijn baby wilt niet slapen-probleem’. Stay tuned!

Baby wilt niet slapen? Waarom is dat?

Laten we je meteen een hart onder de riem steken: het ligt echt niet aan jou. En nog iets: het is heel normaal. Heel veel pasgeboren baby’s hebben periodes waarin ze niet goed in slaap komen. Met nadruk op het woordje ‘periodes’. Want heus: het gaat voorbij. Er komt weer een tijd dat je deze periode van, ‘baby wilt niet slapen’, kunt afsluiten. Voordat die tijd is aangebroken is het eerst belangrijk om achter de oorzaak te komen. 

Waarom wil jouw baby niet slapen? Hier kunnen namelijk tal van redenen voor zijn. Het is soms bijna uitzonderlijk dat je baby wél kan doorslapen. Dan zijn weer het tandjes die doorkomen, dan zit je baby in een sprongetje (hierover later meer), dan is hij ziek of is er sprake van slaapregressie. Onderstaand in het kort de verschillende oorzaken uitgelegd. De oorzaak weten is heel belangrijk, want alleen dan kun je adequaat handelen.

Redenen waarom je baby niet wilt slapen

1. Slaapregressie

Je baby wilt niet slapen? Het kan zijn dat er sprake is van slaapregressie, of misschien beter gezegd: slaapprogressie. Het houdt namelijk in dat je baby een periode slechter slaapt omdat hij een mentale of fysieke mijlpaal bereikt zoals omrollen, gaan kruipen of zich optrekken. Tijdens de slaapregressie willen pasgeboren baby’s niet slapen, slapen ze slechter, korter of is het gehele slaapritme in de war. Deze periodes zijn vaak redelijk goed te voorspellen omdat ze gepaard gaan met ontwikkelingen die veel baby’s rond dezelfde periode doormaken. Zo gaan veel baby’s van 4-5 maanden omrollen. Gaan ze rond de 7 – 8 maanden zelfstandig zitten, tijgeren om misschien zelfs kruipen. En rond de 9 – 10 maanden beginnen veel kleintjes zich op te trekken om te gaan staan. Hierna volgt lopen, beter gaan praten, eigen willetjes ontwikkelen etc. 

Zie je dat jouw kindje bezig is deze vaardigheden onder de knie te krijgen? Ga er dan maar vanuit dat je weer een paar gebroken nachten in het verschiet hebt. Belangrijkste tip tijdens slaapregressie: weet dat het tijdelijk is (paar dagen tot een paar weken). Verder is het voor jouw kindje heel fijn dat je er voor hem bent. Een extra knuffel of kusje zal dus zeker gewaardeerd worden.

2. Sprongetjes

Ken je het boek of de app ‘Oei ik groei?’. Zo niet dan is dit zeker een aanrader om aan te schaffen of te downloaden. In ´Oei ik groei´ kun je meer lezen over zogenaamde ‘sprongen’ in de ontwikkeling die je kind doormaakt. Dit keer gaat het om mentale sprongen. 

Twee Nederlandse wetenschappelijke onderzoekers ontdekten dat kinderen rond bepaalde periodes een mentale ontwikkeling doormaken. Deze mentale ontwikkeling noemen zij een ‘sprong’. Voor hun studie onderzochten ze baby’s en hun gedrag. Wat opviel was dat de baby’s bepaald gedrag vertoonden voor en tijdens deze ontwikkeling. Dit gedrag omschreven ze met de drie H’s: huilerig, hangerig en humeurig. Slechter slapen hoorden hier ook vaak bij. Daarnaast wilden de baby’s heel veel aandacht en was er soms werkelijk geen land mee te bezeilen. Wanneer deze lastige periode voorbij was (en dat duurt een paar weken door ruim een maand) was het zeer duidelijk dat ze baby’s in één keer veel meer konden. Bijvoorbeeld soepeler bewegen in plaats van houterig, beter objecten kunnen volgen, meer dingen begrijpen of beter contact maken. 

Ook voor sprongetjes geldt: het is tijdelijk! Het is, net zoals bij slaapregressie, iets waar je baby doorheen moet om er zo weer beter uit te komen. Het enige wat je als ouder kunt doen is ‘er zijn’ voor je kind. Troost hem wat meer, geef iets meer liefde en probeer je geduld te bewaren.

Baby wilt niet slapen

3. Je baby kan niet zelfstandig in slaap vallen

Je baby wilt soms niet slapen omdat hij of zij niet weet hoe hij zelf in slaap kan vallen. Heel veel ouders wiegen hun kleintje net zolang tot ze in dromenland zijn en leggen hem dan in het bedje. Hier is niets mis mee, vooral niet de eerste weken na de geboorte. Wanneer je baby iets ouder is en je gaat leren wat de vermoeidheidssignalen zijn, is het tijd dat je baby zelf leert in slaap te vallen. Als je baby dit namelijk kan, dan zal hij ook minder onrustig zijn als hij wakker wordt. Hij weet namelijk dat hij zelf weer in slaap kan vallen, zonder dat jij daarvoor moet opdraven. Kinderen die dit niet kunnen gaan meteen op zoek naar papa of mama zodra ze de oogjes open doen. Ben jij niet in de buurt, dan is het paniek! Dit is dus iets wat je moet doorbreken. 

Zie je dat je baby gaat gapen, in de oogjes wrijft, gaat staren of er gewoon moe uitziet. Doe dan je bedritueel en leg hem in bed. Je kunt in het begin in de buurt blijven. Zo kun je jouw kleintje troosten als hij gaat huilen. Haal je baby niet uit bed. Aai het bolletje, praat zachtjes en probeer dan weer weg te lopen. Je hoeft je baby écht te laten huilen, maar steeds je kleine uit bed pakken werkt alleen maar averechts. 

4. Er is een medische oorzaak

Soms is het een fase, maar soms wil je baby wel slapen, maar kàn het niet. Bijvoorbeeld omdat er lichamelijk iets niet lekker zit. Veelvoorkomende lichamelijke oorzaken van slecht slapen:

  • Darmkrampjes; 
  • reflux;
  • een voedselallergie;
  • eczeem;
  • erg verkouden zijn.

Je baby wilt niet slapen? Probeer deze tips

Vaak is het gewoon even door de zure appel heen bijten. Vooral als je baby niet wilt slapen omdat hij een mentale of fysieke ontwikkeling doormaakt. Er is niet zo heel veel wat je kunt doen. Toch blijven er altijd een paar gouden regels die kunnen helpen weer eerder in het ritme te komen. Deze algemene tips zijn eigenlijk altijd wel van belang. 

1. Houd rust en regelmaat

Rust en regelmaat zijn de twee belangrijkste termen die je altijd in je achterhoofd moet houden. Zonder rust en regelmaat is een goede nachtrust gedoemd te mislukken. Kinderen (maar volwassenen ook) hebben het nodig. Het creëert een veilig gevoel, een heerlijke voorspelbaarheid en een goed ritme. 

Misschien herken je het wel van jezelf: als je een weekend de bloemetjes buiten had gezet, laat naar bed was gegaan en had uitgeslapen (waarschijnlijk had je toen nog geen kinderen) dan was je ritme helemaal in de war. Het duurde dan vaak een paar dagen voordat je weer in je ritme zat en jezelf fitter voelde. 

Nou dat geldt voor baby’s ook. Om zich goed in hun velletje te voelen, is het van groot belang dat ze een ritme hebben die 7 dagen in de week hetzelfde is. Mocht je baby dus een beetje van slag zijn, dan is het beter even geen uitstapje en logeerpartijtjes te plannen. Eerst een goed ritme opbouwen heeft in dat geval prioriteit. 

Je baby heeft daarnaast nog geen dag- en nachtritme zoals wij dat hebben. In deze slaapgids geven we je verschillende voorbeeldschema's die je aan kunt houden totdat je kindje vier is!

Bekijk de gids

Baby slaapritme maand voorbeelden

2. Start een bedritueel

Een bedritueel of slaapritueel is belangrijk om je baby te helpen goed in slaap te komen. Een bedritueel hoeft geen uur in beslag te nemen. Een kwartiertje is eigenlijk al genoeg. Wat je doet is elke keer als je baby gaat slapen dit ritueel herhalen. Op dezelfde volgorde, elke avond weer. Kan je kindje maar slecht slapen overdag? Dan kun je het ritueel ook voor de middagdutjes inlassen. 

Je mag geheel zelf bepalen waaruit het ritueel bestaat. Inspiratie nodig? Voorbeelden van activiteiten zijn: boekje lezen (ook al snapt je baby daar nog helemaal niets van), liedje zingen (hoe vals je ook zingt, je baby vindt jouw stem nu nog geweldig) of even kroelen samen. Het flesje geven en de luier verschonen zijn ook dingen die je in het ritueel kunt toevoegen. En zo ben je al snel een kwartier verder. 

Baby wilt niet slapen

3. Houd de babykamer rustig

Je zou denken dat dit een no brainer is, maar slapen de meeste baby’s in een omgeving die bomvol prikkels is. Probeer deze altijd tot het minimum te beperken. Met prikkels bedoelen we overigens niet alleen maar geluid. Kijk ook eens naar de hoeveelheid licht op het kamertje. 

Te veel knuffels of een drukke mobiel boven het hoofdje helpt soms ook niet om rustig in slaap te vallen. Eén knuffel in bed is echt genoeg. Soms kan zelfs een overvolle kinderkamer of super druk behang ervoor zorgen dat je baby onrustiger slaapt. Wil je weten of jouw babykamer wel echt babyproof is? Bekijk onze babykamer checklist.

4. Breng je baby op tijd naar bed

We hebben het al even behandeld: het beste is ervoor te zorgen dat je baby leert om zelf in slaap te vallen. Jouw kindje heeft jouw helemaal niet voor slaap nodig! Breng je kleintje daarom wanneer je baby moe is. Dit doe je door goed naar de slaapsignalen te kijken. 

Verwacht overigens niet dat je baby meteen als een blok in slaap valt. Het is heel normaal dat hij ongeveer 20 minuten een beetje jengelt of hummelt. Zolang je baby niet overstuur huilt, hoef je er nog niet naar toe. Vaak valt je baby hierna zelf in slaap.

5. White noise

Je baby wilt soms niet slapen omdat hij nog wat onrustig is, of niet goed de dag kan verwerken. Hét middel om dit te realiseren is rust creëren. Je baby moet zich veilig voelen om zo de rust te voelen die helpt te gaan slapen. 

Dat hebben wij volwassenen ook nodig. Als je lichaam en geest niet tot ontspannen zijn, kun je niet slapen. Een heel goed middel om meer rust te creëren is white noise. White noise is een constante zachte ruis die heel kalmerend werkt op baby’s. 

Dé kracht van witte ruis is dat het andere geluiden maskeert en er zo een oase van rust ontstaat. Het is zeker het proberen waard als je baby niet wilt slapen, onrustig slaapt of vaak ’s nachts wakker wordt. 

Bestel nu en ontvang een gratis slaapgids!

Kom bij Numsy+

Word nu lid van Numsy+, een community vol ouders die met vragen zitten over slaap en ouderschap. Chat met onze gecertificeerde slaapcoaches, join live Q&A sessies en bekijk talloze online modules!

Join the club and get some sleep!

  num_mockup4


Over de schrijver
Hé! Ik ben Rozemarijn moeder van 2 kindjes waarmee ik al voor flink wat ‘slaapuitdagingen’ heb gestaan. Gelukkig ben ik een lopende kennisbank als het gaat om kinderen en slapen, ontwikkelingen en uitdagingen. Ik schrijf hier namelijk al sinds 2017 dagelijks over en nog steeds zijn de onderwerpen hierover onuitputtelijk en blijf ik leren.Ik heb het geluk gehad dat ik alle kennis mocht vergaren voor mijn werk, maar ik weet dat dit bij veel ouders anders is. Ik sta jullie met alle liefde bij in jullie zoektocht naar het antwoord dat jullie helpt beter te slapen en te ontwikkelen. Als kind, maar ook als ouder. Veel leesplezier en mocht je iets missen: laat het ons weten, ik schrijf er graag een nieuwe blog over!
Reactie plaatsen