Pasgeboren baby slapen

Het slaappatroon van een pasgeborene begrijpen en verbeteren kan een uitdaging zijn. Daarom geven we jou in deze blog nuttige inzichten en eenvoudige suggesties, die ervoor zorgen dat jouw pasgeboren baby beter slaapt. Benieuwd hoe we dat doen? Lees gauw verder!

Hoeveel slaapt een pasgeboren baby?

In de eerste maand na de geboorte slaap je baby veel. Héél veel! Sterker nog, je kindje spendeert de eerste maanden na de geboorte meer tijd slapend door dan wakker. Gemiddeld slapen baby’s van 1 maand zo’n 14 tot 18 uur per dag. Ben jij benieuwd hoe dit slaapritme zich verder ontwikkeld? We hebben een handige gids geschreven met daarin slaapschema’s voor kindjes van 0 tot en met 4 jaar. Ideaal voor jouw pasgeboren baby dus!

Hoe laat je een pasgeboren baby slapen - 7 tips

Een jonge baby in slaap krijgen is haast magie. We hebben een aantal tips voor je uitgewerkt dit je kindje helpen om sneller in slaap te vallen. Onthoudt wel dat er geen ‘gouden tip’ is die ervoor zorgt dat je kind direct in slaap valt. Deze tips zijn dan ook meer algemene adviezen die je allemaal toe moet passen om ervoor te zorgen dat je pasgeboren baby beter gaat slapen.

1. Volg een vast slaapritueel

Het is belangrijk om een consistent slaapritueel te volgen, zoals een rustgevend badje, een verhaaltje voorlezen, of een zacht slaapliedje zingen. Dit helpt je baby te begrijpen dat het tijd is om te gaan slapen.

2. Creëer een rustige en donkere omgeving

Zorg ervoor dat de slaapkamer van je baby comfortabel en rustig is. Gebruik verduisterende gordijnen om licht buiten te houden en zorg voor een aangename temperatuur. Er zijn een hoop dingen die je kunt doen om de babykamer optimaal in te richten voor goede slaapjes. Ben je benieuwd wat dan precies? Bekijk ook onze babykamer checklist!

3. Biedt comfort en veiligheid

Wikkel je baby in een comfortabele deken of gebruik een slaapzakje om hem warm te houden. Zorg ervoor dat de wieg of het ledikantje veilig is, zonder losse dekens of kussens. Dit noemen we ook wel inbakeren, ook hier hebben we een interessante blog over geschreven!

4. Laat je baby wennen aan een dag-nachtritme

Overdag kun je de gordijnen openen, de kamer verlichten en overdag meer interactie hebben met je baby. 's Nachts daarentegen houd je de kamer donker en rustig. Hierdoor went je baby sneller aan het verschil tussen dag en nacht, wat ervoor zal zorgen dat je kind ‘s nachts sneller doorslaapt.

5. Vermijd overstimulatie

Probeer overdag niet te veel lawaai te maken of te veel activiteiten te plannen voor je baby. Overstimulatie kan leiden tot onrustige slaap. Het beste kun je een uur voordat het tijd is om te slapen geen stimulerende activiteiten doen zoals fysiek spelen, een kietelpartij of een spannend verhaal.

6. Let op de voeding

Zorg ervoor dat je baby voldoende voeding krijgt, vooral voor het slapengaan. Een voldane baby slaapt over het algemeen beter. Als je borstvoeding geeft, kun je overwegen om een nachtvoeding in te plannen. Meer weten over het voedingsschema van je newborn? Bekijk onze blog!

7. Wees geduldig

Het is normaal dat pasgeborenen vaak wakker worden 's nachts. Wees geduldig en houd in gedachten dat hun slaapritme zich in de loop van de tijd zal ontwikkelen.

Waar laat je een pasgeboren baby in slapen?

Een pasgeboren baby kan op verschillende plekken slapen, afhankelijk van je voorkeuren en omstandigheden. Het is belangrijk dat jij als ouder goed je koppie blijft gebruiken. Iedere slaapplek heeft zo zijn voor- en nadelen. Het belangrijkste is dat je kiest voor een optie die veilig is en past bij jouw manier van ouderschap. Anyway, bij deze een lijstje met enkele bedjes waarin jij je pasgeboren baby kunt laten slapen:

  • In een wieg of ledikantje: De meeste ouders kiezen ervoor om hun pasgeboren baby in een wieg of ledikantje in hun eigen slaapkamer te laten slapen. Dit wordt aanbevolen door gezondheidsexperts, omdat het de kans op wiegendood vermindert. Zorg ervoor dat de wieg of het ledikantje voldoet aan de veiligheidsnormen en dat er geen losse voorwerpen of beddengoed in de wieg zijn.
  • In een co-sleeper: Een co-sleeper is een wiegje dat naast het ouderlijk bed wordt geplaatst, zodat de baby dichtbij is voor voedingen en geruststelling. Dit kan een handige optie zijn als je de baby graag dichtbij wilt houden 's nachts.
  • In een wiegje naast het bed: Sommige ouders kiezen ervoor om een apart wiegje of een reiswiegje naast hun eigen bed te plaatsen. Dit biedt de baby een eigen slaapruimte, terwijl de ouders nog steeds dichtbij zijn voor verzorging.
  • In een kinderwagenbak: Als je baby in slaap valt in de kinderwagen tijdens een wandeling, kun je ervoor kiezen om de kinderwagenbak voorzichtig naar binnen te brengen en je baby daar te laten slapen. Zorg ervoor dat de baby veilig vastzit en dat de kinderwagenbak op een vlakke ondergrond staat.
  • In een draagzak of draagdoek: Sommige baby's slapen graag in een draagzak of draagdoek terwijl ze dicht bij een van hun ouders zijn. Dit kan handig zijn voor dutjes overdag.

In welke kleding slaapt een pasgeboren baby?

Wanneer je de slaapkleding van je baby wil bepalen is het vooral belangrijk kijkt naar de temperatuur op de babykamer en de warmte van de babyslaapzak. In de meeste gevallen kun je jouw kindje prima een pyjama aantrekken, we raden je echter aan om altijd de TOG-waarde te controleren. Hier hebben we een handige blog over geschreven, waarin we een tabel hebben verwerkt die je precies laat zien wat jouw kindje aankan tijdens het slapen.

Pasgeboren baby wil niet in eigen bed slapen

Wil je pasgeboren baby niet in het eigen bedje slapen? Dan zijn er een aantal stappen die je kunt nemen om dit stap voor stap te realiseren:

1. Introduceer het eigen bedje bij bedtijd

Begin met het introduceren van het eigen wiegje of ledikantje bij de bedtijd. Dit kan een vast onderdeel worden van het avondritueel. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met een kort moment waarop je je baby in zijn eigen bedje legt voordat je hem in slaap wiegt.

2. Voeg een dutje toe

Na verloop van tijd kun je het gebruik van het eigen bedje uitbreiden naar dutjes overdag. Kies minstens één dutje per dag waarbij je je baby in zijn bedje legt om te slapen.

3. Blijf bij je baby

Terwijl je je baby in zijn eigen bedje legt, blijf je in de buurt. Maak gebruik van je aanraking en stem om hem gerust te stellen. Dit kan betekenen dat je naast het bedje zit en je hand op zijn buik legt of rustig tegen hem praat totdat hij in slaap valt.

Wil jij dat je pasgeboren baby als een roosje slaapt?

Jouw pasgeboren baby laten slapen wordt nog een interessante uitdaging de komende weken. No worries. Numsy is here to help! Op onze sites vind je handige slaapgidsen, blogs en producten die je kindje helpen aan een goede en gezonde nachtrust. Waarschijnlijk ben je bij deze blog terechtgekomen omdat je thuis een pasgeboren kindje hebt (of misschien ben je nog in verwachting!) om deze periode goed voorbereid in te gaan hebben we een mooie slaapgids geschreven. In deze gids leer je alles over je newborn. Zo behandelen we onder andere:

In deze gids leer jij:

  • Wat is een goede hechting? En waarom is dit zó belangrijk?
  • Zo richt je de slaapomgeving van je baby in!
  • Hoe bouw je gezonde slaapassociaties op?
  • Handige voorbeeld slaapschema’s per leeftijd.
  • Wakkertijden & slaapsignalen - hoe herken je ze?
  • Dé bekende Shush Pat methode stap-voor-stap uitgelegd
  • Reflux en voeding. Niet leuk, wel goed om te weten!
  • De vuistregels van veilig slapen.

Bekijk de gids

Over de schrijver
Slaapcoach Josanne Verhoof helpt jou en je kleine graag aan een betere nachtrust. Voor een slaapconsulent kun je in contact komen met Josanne via haar website Villa Bimbi. Of stel al je vragen via ons nieuwe platform: Numsy+! https://www.numsy.nl/community-plus/
Reactie plaatsen