Mag white noise de hele nacht aan?
12 mei 2023 
3 min. leestijd

Mag white noise de hele nacht aan?

Het is een vraag die we regelmatig krijgen. Mag je white noise de hele nacht afspelen voor je kindje? In deze blog duiken we in op het antwoord op deze vraag en vertellen we je meer over de voor- en nadelen hiervan.

Mag white noise de hele nacht aan?

Het korte antwoord; ja! White noise mag je gewoon de hele nacht door afspelen. Sterker nog, door white noise de hele nacht af te spelen profiteer je het meest van de voordelen hiervan. White noise maskeert namelijk omgevingsgeluid. Dat wil zeggen dat je hersenen geen andere geluiden oppikken wanneer je white noise afspeelt. Maar… Waarom is dit dan juist belangrijk?

Het korte antwoord; ja! White noise mag je gewoon de hele nacht door afspelen. Sterker nog, door white noise de hele nacht af te spelen profiteer je het meest van de voordelen hiervan. White noise maskeert namelijk omgevingsgeluid. Dat wil zeggen dat je hersenen geen andere geluiden oppikken wanneer je white noise afspeelt. Maar… Waarom is dit dan juist belangrijk?

Het oerinstinct

Hoe geëvolueerd wij onszelf ook vinden, ons brein werkt voor een groot deel nog via oeroude instincten. Stel je voor, het is een kleine 10.000 jaar geleden. Na een lange dag jagen op mammoeten is het eindelijk bedtijd. Je zoekt je favoriete rots om op te slapen en trekt een lekker warm berenvel over jezelf heen. “Morgen weer een dag”.

Je valt al gauw in slaap. Maar tijdens je slaap ben je kwetsbaar! Het stikt namelijk van de roofdieren. Gelukkig blijven je hersenen actief. Bij het minste of geringste geluid schrik je wakker omdat je brein nog alert is voor gevaar. Ondanks dat we niet meer bang hoeven te zijn voor roofdieren in onze slaap, beschikken we nog steeds over dit instinct.

Hierdoor worden veel mensen midden in de nacht wakker van plotselinge geluiden. Door white noise af te spelen zet je dit instinct als het ware buiten spel. Je hersenen pikken namelijk de hele nacht al geluid op van je white noise machine.

Voordelen van de hele nacht white noise afspelen

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen brengt het continu afspelen van white noise dus een groot voordeel met zich mee. Namelijk dat je de hele nacht van deze geluidsmaskering kunt genieten.

Voor baby’s is er nog een ander bijkomend voordeel voor het continu afspelen van witte ruis. Witte ruis klinkt voor baby’s namelijk als het suizen van bloed door de baarmoeder. Een geluid waar je kindje heel bekend mee is en waar hij zich veilig en vertrouwd bij voelt. Door white noise valt je kleine dus makkelijker in slaap. Wanneer je continu white noise afspeelt, kan dit je kleine ook weer in slaap sussen wanneer hij/zij wakker wordt.

Nadelen van de hele nacht white noise afspelen

De hele nacht white noise afspelen is niet schadelijk. Dat gezegd hebbende kan het continu afspelen van white noise ook enkele nadelen met zich meebrengen. Zo vindt niet iedereen white noise een even fijn geluid om naar te luisteren. Gebruik je white noise vanwege een snurkende of knarsetandende partner? Dan kan white noise voor jou een mooie oplossing zijn, maar voor je partner hoeft dat helemaal niet het geval te zijn, wanneer deze juist minder goed slaapt door white noise.

Daarnaast wordt het lastiger om je white noise gebruik af te bouwen wanneer je het veel gebruikt. Dat gezegd hebbende is dit geen reden om niet met white noise te starten. Het gebruik is niet ‘verslavend’, daarnaast kun je het gebruik van white noise makkelijk afbouwen bij kindjes door gebruik te maken van Numsy’s slimme timers.

White noise en andere slaapgeluiden

Naast white noise zijn er een hoop andere geluiden die gebruikt worden om sneller in slaap te komen. Denk bijvoorbeeld aan pink noise, brown noise, baarmoedergeluiden en de typische ‘rustgevende geluiden’ zoals die van een waterval, regen of wind.

Het nadeel van deze laatste geluiden is dat ze vaak niet ‘continu’ zijn. In de meeste gevallen luister je bij deze geluiden naar een soort ‘loop’. Bijvoorbeeld een waterval fragment van 15 minuten dat zich steeds herhaalt. Na een bepaalde tijd wennen je hersenen hieraan, waardoor je uiteindelijk wakker wordt wanneer het fragment opnieuw afspeelt.

We raden je daarom ook af om deze andere geluiden de hele nacht aan te laten staan. Dit komt je slaap uiteindelijk niet ten goede. Voor de andere soorten ‘noise’ en baarmoedergeluiden geldt eigenlijk hetzelfde wanneer je dit niet via een witte ruis machine afspeelt. We geven hier meer uitleg over in onze blog over white noise machines v.s. apps.

Slaap lekker met Numsy white noise

Wist je dat white noise een perfect hulpmiddel is om je kleine beter door te slapen? White noise maskeert omgevingsgeluid, wat het een perfect oplossing maakt tegen snurkende partners of kindjes die samen op een kamer of verdieping slapen.

White noise is daarnaast een mooie oplossing om je newborn sneller in te laten slapen. White noise klinkt namelijk heel vertrouwd voor kindjes. Wil je meer weten over de werking van white noise? Download ons gratis e-book vol met slaaptips!

Slaapgids White Noise
Gratis slaapgids voor startende dromer(tjes)! ⭐
  • Direct GRATIS te downloaden!
  • Start voor een goede basis van slaap
  • Uitleg white noise met extra slaaptips voor baby's en ouders
  • Voordelen white noise (witte ruis) + Stappenplan!
  • Slaapschema Voorbeeld
Over de schrijver
Mike Kanning is ervaringsdeskundige in zelf slecht slapen slaapexpert en medeoprichter van Numsy. Als slechte slaper heb ik lange tijd zelf last gehad van slaapproblemen. Vanuit mijn eigen problematiek ben ik 5 jaar geleden gestart met het verdiepen in slaap voor mezelf waar een passie uit is ontstaan nu ik weet dat iedereen beter kan leren slapen. Samen met Misha Fedorov die ik tijdens deze rit heb ontmoet is het onze missie geworden om jong en oud beter te slapen en te begrijpen. Samen lezen wij veel wetenschappelijke artikelen en boeken door om je te blijven voorzien van actuele informatie.
Reactie plaatsen