Slaapregressie 12 maanden, tips en tricks
14 juni 2021 
8 min. leestijd

Slaapregressie 12 maanden, tips en tricks

Je kind is alweer 1 jaar oud! Gefeliciteerd! Tijd voor weer een aantal nieuwe ontwikkelingen en nieuwe ontwikkelingen gaan vaak gepaard met een slaapregressie. Inderdaad: we zijn er nog steeds niet vanaf want de slaapregressie van 12 maanden is aangebroken. Je kindje maakt nu heel veel ontwikkelingen door en zal rond deze periode ook een aantal sprongetjes voor de kiezen krijgen.

Slaapregressie 12 maanden

Het is een behoorlijke mijlpaal die je kindje nu bereikt: hij is geen baby meer maar een dreumes. De ontwikkelingen gaan door en misschien weet je nu al wat een slaapregressie inhoudt. Mocht je er nog nooit van gehoord hebben: een slaapregressie is een periode waarin je kindje minder goed slaapt omdat hij een ontwikkeling doormaakt. 

Na de regressie of eigenlijk: ontwikkelingsprogressie heeft je kindje een nieuwe mijlpaal bereikt. Zodra je kleintje de nieuwe ontwikkeling onder de knie heeft, zal het slapen ook weer beter gaan.

Wil jij weten hoe je op het veranderende slaapritme van je kleintje in kunt spelen? Met onze slaapgids met slaapschema's ben jij altijd voorbereid op wat komen gaat.

Bekijk de gids

Baby slaapritme maand voorbeelden

Signalen slaapregressie 12 maanden

  • Korte dutjes
  • Dutjes weigeren. Sommige koppige kindjes denken dat ze aan 1 slaapje overdag genoeg hebben. Geloof ons: dat is niet het geval.
  • ’s Nachts weer vaker wakker zijn.

Tips om je baby te helpen door de slaapregressie van 12 maanden

Veel kindjes van 1 jaar willen het tweede dutje overdag niet meer doen of weigeren beide dutjes. Dit is heel lastig, want je kleintje heeft echt nog de twee dutjes nodig. De volgende dutjes overgang van 2 naar 1 slaapje is idealiter rond de 15 – 18 maanden. Probeer het ritme er dus in te houden, het laatste wat je wilt is dat je kindje oververmoeid is. Het helpt als je jouw kleine een beetje ‘moe maakt’. Bijvoorbeeld door lekker buiten te spelen en actief bezig te zijn.

Wil jij alles weten over de slaap van je kind? Join Numsy+. Ons gratis platform voor ouders vol met informatieve video's en een actieve community. Kun jij niet slapen omdat je hoofd vol zit met vragen over je kleine nachtbraker? Stel al je vragen aan onze gecertificeerde slaapcoaches.

Kom je een kijkje nemen?

numsy plus collection

Nu je kleine alles vaker verticaal gaat verkennen, gaat er een wereld voor hem open. Help hem bij deze ontwikkelingen door veel samen te lopen. Hoe vaker je oefent, hoe sneller je kindje het zelfstandig kan en je dus niet meer met een kromme rug achter je kind hoeft te lopen. Krijg jij tenminste geen hernia!

Ook de taalontwikkeling moet goed gestimuleerd worden. Praat duidelijk en in eenvoudige zinnetjes tegen je kindje. Benoem alles wat je in je handen hebt (dit is een appel, een mes, een boek etc). Praat de hele dag tegen je kindje, ook al is het klinkklare onzin. Lees veel boekjes voor en laat je zangtalenten dagelijks even horen. Boekjes lezen en liedjes zingen zijn hele leuke manieren om de taalontwikkeling te boosten.

Hoe lang duurt de slaapregressie bij 12 maanden?

Een slaapregressie kan ongeveer 2 tot 4 weken in beslag nemen. Je bent er dus helaas niet zomaar vanaf. Het kan voorkomen dat deze periode heel heftig is en je er meerdere keren op een nacht uit moet. Maar misschien heb je geluk en verloopt deze periode soepeler dan andere slaapregressies. Het leven met kinderen is helaas onvoorspelbaar. Het enige wat we kunnen meegeven is dat het tijdelijk is.

Geniet na deze periode goed van je rust, want de volgende slaapregressie is al rond de 15 maanden en dat is niet de laatste. Ook rond de 18 maanden, 2 jaar en 3 jaar krijg je nog te maken met een slaapregressie. Zie ook onderstaand overzicht!

slaapregressie overzicht

Wij van Numsy vinden het super belangrijk dat iedereen geniet van een goede nachtrust. Om die reden hebben we een platform opzet bomvol informatie over slapen zoals blogs en slaapgidsen. Tevens hebben we de meest geavanceerde white noise apparaten ontwikkeld. Deze apparaatjes produceren white noise, een monotone ruis die heel rustgevend en kalmerend werkt. Het is bewezen dat veel baby´s, maar ook oudere kinderen en volwassenen beter zijn gaan slapen met behulp van white noise

Dus mocht jij of iemand uit je netwerk slaapadvies nodig hebben, dan weet je waar je moet zijn: bij Numsy!

Bestel vandaag nog ons nieuwste model en ontvang een gratis slaapgids over white noise vol met slaaptips. 

Bestel hem hier

Numsy Move

Hey you! Op zoek naar meer informatie over slaap en kids, word lid van onze splinternieuwe community; Numsy+. In onze community chat je met andere ouders, volg je gratis cursussen en krijg je de kans om al je prangende vragen aan gecertificeerde slaapcoaches te stellen! Genoeg reden dus om vandaag nog lid te worden!

 

Over de schrijver
Hé! Ik ben Rozemarijn moeder van 2 kindjes waarmee ik al voor flink wat ‘slaapuitdagingen’ heb gestaan. Gelukkig ben ik een lopende kennisbank als het gaat om kinderen en slapen, ontwikkelingen en uitdagingen. Ik schrijf hier namelijk al sinds 2017 dagelijks over en nog steeds zijn de onderwerpen hierover onuitputtelijk en blijf ik leren. Ik heb het geluk gehad dat ik alle kennis mocht vergaren voor mijn werk, maar ik weet dat dit bij veel ouders anders is. Ik sta jullie met alle liefde bij in jullie zoektocht naar het antwoord dat jullie helpt beter te slapen en te ontwikkelen. Als kind, maar ook als ouder. Veel leesplezier en mocht je iets missen: laat het ons weten, ik schrijf er graag een nieuwe blog over!
Reactie plaatsen