Slaapschema baby 11 maanden
19 mei 2022 
15 min. leestijd

Slaapschema baby 11 maanden

Geniet er maar van, want dit is de allerlaatste maand dat je baby nog een baby is. Wat een vreemd idee hè? Krijg je nu de kriebels? Of ben je stiekem een beetje blij? Het is sowieso een prachtige mijlpaal! Wat kun je deze maand verwachten in het slaapschema van je baby van 11 maanden? Gaat er iets jullie nachtrust verstoren? Of is er iets wat je kunt doen aan de nachtrust die al is verstoord? We gaan het je vertellen!

Hoeveel slaap heeft mijn baby van 11 maanden nodig?

Een baby van 11 maanden slaapt in totaal rond de 14 uur op een dag. ’s Nachts kunnen de meeste kindjes (als het goed is) al iets van 10 tot 12 uur slapen. Soms met onderbrekingen.

Overdag heeft je baby 2 dutjes nodig. De dutjes zullen ongeveer tussen 1 uur tot 2 – 2,5 uur duren.

Voorbeeld slaapschema baby 11 maanden

Benieuwd naar een voorbeeld slaapschema voor een baby van 11 maanden? Wij hebben er één voor je. Let wel: het gaat om gemiddelden. Het kan prima zijn dat jouw baby van 11 maanden er een iets ander schema op nahoudt.

Slaapschema baby 8 - 12 maanden

Benieuwd naar slaapschema's van andere maanden? Bekijk ook het slaapschema bij 10 maanden of het slaapschema bij 12 maanden.

Welke wakker tijden moet ik aanhouden bij 11 maanden?

Baby’s van 11 maanden oud kunnen overdag ongeveer 2,5 tot 3 uur achter elkaar wakker zijn. Dit is heel handig om te weten, want daar kun je de dutjes op afstemmen. Houd hier dan ook rekening mee met je planning, want dutjes uitstellen kan soms grotere gevolgen hebben op het slaapschema dan je zou denken. Kortom: is je baby wakker? Ongeveer 2,5 tot 3 uur later is het bedtijd!

Na het middagdutje kunnen veel baby’s wat langer wakker zijn. Zeker als het dutje rond de 2 uur heeft geduurd. Dit komt vaak wel goed uit, want anders zou je baby wel heel vroeg weer naar bed moeten. Wanneer het bedtijd is? Op het moment dat je kindje de eerste vermoeidheidssignalen vertoont! Dat is: gapen, suf kijken, wegkijken, in de oogjes wrijven enz.

Dutjes schema baby 11 maanden

  1. Totaal aantal uurtjes slapen overdag: 2,5 tot 3 uur
  2. Totaal aantal uurtjes slapen ’s nachts: 10 tot 12 uur
  3. Gemiddelde wakkertijd: 2,5 tot 3 uur
Wil jij nóg meer weten over de slaap van je kleintje? In onze slaapgids met voorbeeldroutines vindt je handige voorbeelden + voedingsschema's voor kinderen van 0 tot en met 4 jaar!  Bestel hem vandaag nog.Waar moet je op letten in het schema deze maand

In de meeste gevallen (met de nadruk op meeste) is het vrij rustig in het slaapschema van een baby van 11 maanden. Je baby zit nu waarschijnlijk redelijk steady op de 2 dutjes en slaapt ’s nachts goed door. Blijft dit zo? Of is dit scenario bij jou totaal niet het geval?

Verlatingsangst

Mocht het slaapschema van jouw baby van 11 maanden allesbehalve stabiel zijn, dan kan dit te maken hebben met verlatingsangst. De mate waarin een baby ‘last’ heeft van verlatingsangst bereikt een piek tussen de 8 en 18 maanden. Het is dus niet iets wat zomaar even overgaat. Vaak denken ouders aan de meest verschrikkelijke dingen wanneer hun baby slecht slaapt. Maar de kans is dus vrij groot dat het ‘gewoon’ verlatingsangst is.

Door de verlatingsangst wil je kindje niet alleen in bed liggen. Door de verlatingsangst gaat je baby ’s nachts huilen zodra hij wakker is (waar is mama of papa?!). En door de verlatingsangst blijft het een drama als je jouw kindje even afzet bij een oppas of opvang.

Slaapschema baby 11 maanden: Een baby met een Numsy white niose machine

De kans is dus aannemelijk dat je niet lekker kunt slapen omdat je baby letterlijk 24/7 bij je wil zijn. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Er zijn meer oorzaken te bedenken die het slaapritme van je kleintje op stelten zetten. Een verkoudheid, doorkomende tandjes of te warm of te koud… allemaal legitieme redenen. Wil je hier meer over weten?

Bekijk dan eens onze blog 13 tips om je baby beter te laten doorslapen.

Ontwikkelingssprong

De grootste uitdaging deze maand is de komst van een nieuwe ontwikkelingssprong of: sprongetje. Sprongetjes zijn grote mentale ontwikkelingen die je baby ondergaat. Deze ontwikkelingen komen een aantal keren voor in het leven van je kindje en vaak in bepaalde perioden.

Tijdens zo’n sprongetje is je baby even helemaal van slag. Er gebeurt ineens zoveel in dat koppie, dat je kleintje er gewoon chagrijnig van wordt. Dat merk je: je baby is hangerig, huilerig, humeurig en slaapt minder goed. Ook het eten kan minder goed gaan. Kortom: je hebt je handen er vol aan.

Ervaar je veel problemen met de slaap van je kleine? Stel je vragen dan eens aan een gecertificeerde slaapcoach. Dat kan heel makkelijk via onze Numsy+ community. Hier sta je direct in contact met slaapcoaches en andere ouders die in hetzelfde schuitje zitten of hebben gezeten. Handig toch?


Vaak komt een sprongetjes ‘ineens’ en is het ook ineens weer weg. Het kan dus zijn dat je kindje ineens een periode niet meer goed slaapt. Je snapt er werkelijk niks van. En plots is de ´ellende´ voorbij is alles weer normaal. Of ja, normaal… Je zal merken dat je kindje ineens veel meer kan en veel alerter is. Heel mooi om te zien.

Hoelang duurt zo'n sprongetje? Dat is afhankelijk van je baby. Gemiddeld duurt het 1 week tot 4 weken. Dit klinkt lang en dat is het soms ook. Wat je erg gaat helpen is jezelf vasthouden aan het feit dat ook deze periode voorbij gaat. ‘Het is tijdelijk!’ Vaak op het moment dat je het echt niet meer zitten, is je kindje ineens weer ‘normaal’. Hang in there!

Andere ontwikkelingen deze maand

De ontwikkelingen van deze maand die het slaapschema van je baby van 11 maanden in de war kunnen gooien hebben we behandeld: ontwikkelingssprong en verlatingsangst. Dat zijn de iets minder leuke ontwikkelingen. Uiteraard is het leven van een baby niet alleen maar kommer en kwel. Er staan ook heel veel leuke ontwikkelingen op de plannen!

Slaapschema baby 11 maanden

Wist je bijvoorbeeld dat een baby van 11 maanden:

  • Nu ook kleine objecten goed kan vastpakken met de duim en wijsvinger?
  • Je baby lekker veel wil voelen en proeven met eten (en ja: dat wordt een zooitje).
  • Veel baby’s zelf al kunnen eten? Niet met bestek uiteraard (en ja: dat wordt inderdaad ook een zooitje).
  • Je baby mogelijk al kleine woordjes gaat zetten? Bijvoorbeeld woordjes met één lettergreep zoals die (die ga je vaak horen), uit, daar of op?
  • Je gaat merken dat je baby steeds meer begrijpt?
  • Sommige baby’s al hun eerste stapjes gaan zetten? Of is je baby nog steeds kampioen optrekken?
  • Veel baby’s van 11 maanden zichzelf omdopen tot ontdekkingsreiziger en de hele dag bezig zijn met verkennen? Super leerzaam, maar soms ook gevaarlijk. Is jouw huis al babyproof?

Tips voor het slaapschema van je baby van 11 maanden

Die kleine ontdekker van je is er maar druk mee. Je zal merken dat nu je baby meer beweegt, hij ook sneller moe is. Daarom blijft het belangrijk om een goede structuur te behouden.

Onderstaand wat tips.

Plan je dag

Misschien is dit voor jou een grote opgave of leef je liever niet volgens een schema, maar als je een baby hebt, heeft dat soms wel de voorkeur. Zeker als je kleintje (nog) geen optimaal slaappatroon heeft. Regelmaat en structuur zijn het antwoord op heel veel slapeloze nachten. Onderdruk daarom je mogelijke behoeften om elke dag vanalles te plannen. Een volle dagbesteding is voor je baby echt niet nodig. Die kan zich, bij wijze van spreken, zo een uur vermaken met een schoenveter. Degene voor wie je het dus doet, ben jezelf.

Als je toch op pad wilt, houd dan altijd rekening met de dutjes van je kleintje. Ga dus op pad tussen de dutjes door of na het middagdutje. Wil je graag de hele dag weg? Zorg dan dat je baby kan slapen. Vertrek bijvoorbeeld op het moment van het ochtenddutje, zodat je baby dit in de auto kan doen. Of neem een campingbedje mee.

Structuur

We zeiden het al eerder: baby’s houden van structuur. De voorspelbaarheid van structuur geeft hem/haar rust. Een gestructureerde dag betekent dus: rond dezelfde tijden eten, slapen, spelen én een goed slaapritueel. Gaat je kindje naar de opvang? Probeer dan het ritme van de opvang aan te houden.

Op tijd naar bed

Je baby pas in bed leggen als hij of zij slaapt, is niet de beste manier. Zo leert je kindje namelijk niet om zelfstandig in slaap te vallen. Het is beter om hem naar bed te brengen als hij moe is, maar nog wel wakker. Dit betekent dus dat je jouw kleintje op tijd naar bed moet brengen.

Soms vinden ouders dit lastig, zeker wanneer hun baby nog klaarwakker lijkt op het moment van bedtijd. Probeer het in dat geval toch eventjes. Het komt vaak genoeg voor dat je baby toch meteen gaat slapen, ondanks dat hij niet moe oogde. Ziet je baby er wel moe uit en is het nog geen bedtijd? Breng hem ook dan naar bedje toe. Een vermoeide baby moet slapen, zo simpel is het.

Rustige omgeving

Van regelmaat, komen we bij rust. Rust is belangrijk voor baby’s. Niet alleen in de dagbesteding, maar ook in de omgeving. Is het bij jouw baby rustig in de slaapkamer? Of wonen jullie in een luidruchtige omgeving (of zijn jullie dat zelf)? In dat geval kan een white noise apparaat hét antwoord zijn.

Onze apparaatjes zijn uitgerust met geavanceerde white noise en andere natuurlijke geluiden die erg rustgevend en kalmerend zijn voor je baby. Nog een fijne bijkomstigheid is dat het omgevingsgeluiden maskeert.

White Noise Machine

Mocht je hier zelf ook last van hebben: wij hebben ook white noise apparaten speciaal voor volwassenen. Hoe zou het zijn als je kunt wegdromen op het geluid van de zee, het tikken van de regen of een kabbelend meertje? Alles is mogelijk met onze apparaatjes! Bekijk ze in de droomshop.

Numsy+!

Kampen jullie heel erg met gebroken nachten? We weten dat we niet veel kunnen zeggen om het makkelijker te maken. Maar één ding is zeker: het is tijdelijk. Er gaat een moment komen dat je baby wel gaat doorslapen. Dat betekent overigens niet dat je het maar allemaal moet laten gebeuren. Soms is er een reden waarom je baby niet doorslaapt. Maar wat dan? Hier kunnen wij je bij helpen! Of in ieder geval: onze slaapcoaches. Speciaal voor ouders die met hun handen in het haar zitten, of ouders die heel geïnteresseerd zijn in slapen, hebben we Numsy+.

num_mockup4

Numsy+ is onze online community waar je in contact kunt komen met andere ouders en met onze slaapcoaches. Je kunt hier je vragen stellen en reageren op vragen van anderen. Zo helpen we elkaar aan een betere nachtrust.

Op Numsy+ heb je ook toegang tot hele leuke en interessante Webinars en casussen over herkenbare situaties. Je krijgt heel veel tips om het slaappatroon van je baby te optimaliseren en je leert onwijs veel over de ontwikkeling van je kleintje. Kortom: zeker de moeite waard om eens te bekijken. Schrijf je vandaag nog in!

Over de schrijver
Hé! Ik ben Rozemarijn moeder van 2 kindjes waarmee ik al voor flink wat ‘slaapuitdagingen’ heb gestaan. Gelukkig ben ik een lopende kennisbank als het gaat om kinderen en slapen, ontwikkelingen en uitdagingen. Ik schrijf hier namelijk al sinds 2017 dagelijks over en nog steeds zijn de onderwerpen hierover onuitputtelijk en blijf ik leren.Ik heb het geluk gehad dat ik alle kennis mocht vergaren voor mijn werk, maar ik weet dat dit bij veel ouders anders is. Ik sta jullie met alle liefde bij in jullie zoektocht naar het antwoord dat jullie helpt beter te slapen en te ontwikkelen. Als kind, maar ook als ouder. Veel leesplezier en mocht je iets missen: laat het ons weten, ik schrijf er graag een nieuwe blog over!
Reactie plaatsen