Slaapschema baby 11 maanden + voorbeeldschema
19 mei 2022 
6 min. leestijd

Slaapschema baby 11 maanden + voorbeeldschema

Geniet er maar van, want dit is de allerlaatste maand dat je baby nog een baby is. Wat een vreemd idee hè? Krijg je nu de kriebels? Of ben je stiekem een beetje blij? Het is sowieso een prachtige mijlpaal! Wat kun je deze maand verwachten in het slaapschema van je baby van 11 maanden? Gaat er iets jullie nachtrust verstoren? Of is er iets wat je kunt doen aan de nachtrust die al is verstoord? We gaan het je vertellen!

Benieuwd naar een voorbeeld slaapschema voor een baby van 11 maanden? Wij hebben er één voor je. Let wel: het gaat om gemiddelden. Het kan prima zijn dat jouw baby van 11 maanden er een iets ander schema op nahoudt.

Slaapschema baby 8 - 12 maanden

Benieuwd naar slaapschema's van andere maanden? Bekijk ook het slaapschema bij 10 maanden of het slaapschema bij 12 maanden.

Alvast voorbereiden op de komende maanden? Met onze Slaapgids voorbeeld slaapschema`s voor baby`s en kinderen van 0 tot 4 jaar ben jij altijd voorbereid op het veranderende ritme van je kleintje.

Baby’s van 11 maanden oud kunnen overdag ongeveer 2,5 tot 3 uur achter elkaar wakker zijn. Dit is heel handig om te weten, want daar kun je de dutjes op afstemmen. Houd hier dan ook rekening mee met je planning, want dutjes uitstellen kan soms grotere gevolgen hebben op het slaapschema dan je zou denken. Kortom: is je baby wakker? Ongeveer 2,5 tot 3 uur later is het bedtijd!

Na het middagdutje kunnen veel baby’s wat langer wakker zijn. Zeker als het dutje rond de 2 uur heeft geduurd. Dit komt vaak wel goed uit, want anders zou je baby wel heel vroeg weer naar bed moeten. Wanneer het bedtijd is? Op het moment dat je kindje de eerste vermoeidheidssignalen vertoont! Dat is: gapen, suf kijken, wegkijken, in de oogjes wrijven enz.

Dutjes schema baby 11 maanden

  • Totaal aantal uurtjes slapen overdag: 2,5 tot 3 uur
  • Totaal aantal uurtjes slapen ’s nachts: 10 tot 12 uur
  • Gemiddelde wakkertijd: 2,5 tot 3 uur 
Wil jij nóg meer weten over de slaap van je kleintje? In onze slaapgids met voorbeeldroutines vindt je handige voorbeelden + voedingsschema's voor kinderen van 0 tot en met 4 jaar! 

Baby slaapritme maand voorbeelden

Bekijk de gids

Een baby van 11 maanden slaapt in totaal rond de 14 uur op een dag. ’s Nachts kunnen de meeste kindjes (als het goed is) al iets van 10 tot 12 uur slapen. Soms met onderbrekingen.

Overdag heeft je baby 2 dutjes nodig. De dutjes zullen ongeveer tussen 1 uur tot 2 – 2,5 uur duren.

In het kort:

  • Overdag: 2 tot 2,5 uur
  • s' Avonds en s'nachts: 10-12 uur
  • Totaal: 14  uur per dag

In de meeste gevallen (met de nadruk op meeste) is het vrij rustig in het slaapschema van een baby van 11 maanden. Je baby zit nu waarschijnlijk redelijk steady op de 2 dutjes en slaapt ’s nachts goed door. Blijft dit zo? Of is dit scenario bij jou totaal niet het geval?

VerlatingsangstMocht het slaapschema van jouw baby van 11 maanden allesbehalve stabiel zijn, dan kan dit te maken hebben met verlatingsangst. De mate waarin een baby ‘last’ heeft van verlatingsangst bereikt een piek tussen de 8 en 18 maanden. Het is dus niet iets wat zomaar even overgaat. Vaak denken ouders aan de meest verschrikkelijke dingen wanneer hun baby slecht slaapt. Maar de kans is dus vrij groot dat het ‘gewoon’ verlatingsangst is.

Heb jij het idee dat je kindje last heeft van verlatingsangst? Lees dan deze blog voor onze beste adviezen.

Ontwikkelingssprong: De grootste uitdaging deze maand is de komst van een nieuwe ontwikkelingssprong of: sprongetje. Sprongetjes zijn grote mentale ontwikkelingen die je baby ondergaat. Deze ontwikkelingen komen een aantal keren voor in het leven van je kindje en vaak in bepaalde perioden.

Kampen jullie heel erg met gebroken nachten? We weten dat we niet veel kunnen zeggen om het makkelijker te maken. Maar één ding is zeker: het is tijdelijk. Er gaat een moment komen dat je baby wel gaat doorslapen. Dat betekent overigens niet dat je het maar allemaal moet laten gebeuren. Soms is er een reden waarom je baby niet doorslaapt. Maar wat dan? Hier kunnen wij je bij helpen!

Numsy+ is onze online community waar je in contact kunt komen met andere ouders en met onze slaapcoaches. Je kunt hier je vragen stellen en reageren op vragen van anderen. Zo helpen we elkaar aan een betere nachtrust.

Kom je een kijkje nemen?

numsy plus collection

Over de schrijver
Hé! Ik ben Rozemarijn moeder van 2 kindjes waarmee ik al voor flink wat ‘slaapuitdagingen’ heb gestaan. Gelukkig ben ik een lopende kennisbank als het gaat om kinderen en slapen, ontwikkelingen en uitdagingen. Ik schrijf hier namelijk al sinds 2017 dagelijks over en nog steeds zijn de onderwerpen hierover onuitputtelijk en blijf ik leren.Ik heb het geluk gehad dat ik alle kennis mocht vergaren voor mijn werk, maar ik weet dat dit bij veel ouders anders is. Ik sta jullie met alle liefde bij in jullie zoektocht naar het antwoord dat jullie helpt beter te slapen en te ontwikkelen. Als kind, maar ook als ouder. Veel leesplezier en mocht je iets missen: laat het ons weten, ik schrijf er graag een nieuwe blog over!
Reactie plaatsen