Slaapschema baby 11 maanden + voorbeeldschema
19 mei 2022 
3 min. leestijd

Slaapschema baby 11 maanden + voorbeeldschema

Geniet er maar van, want dit is de allerlaatste maand dat je baby nog een baby is. Wat een vreemd idee hè? Krijg je nu de kriebels? Of ben je stiekem een beetje blij? Het is sowieso een prachtige mijlpaal! Wat kun je deze maand verwachten in het slaapschema van je baby van 11 maanden? Gaat er iets jullie nachtrust verstoren? Of is er iets wat je kunt doen aan de nachtrust die al is verstoord? We gaan het je vertellen!

Voorbeeld slaapschema baby 11 maanden

Benieuwd naar een voorbeeld slaapschema voor een baby van 11 maanden? Wij hebben er één voor je. Let wel: het gaat om gemiddelden. Het kan prima zijn dat jouw baby van 11 maanden er een iets ander schema op nahoudt.

Slaapschema baby 8 - 12 maanden

De komende jaren gaat het schema van je baby nog flink veranderen. Daarom hebben wij een handige slaapgids geschreven met daarin voorbeeldroutines voor kindjes van 0 tot en met 4 jaar. Zo ben je altijd voorbereid als het schema van je kindje omslaat!

Voorbeeldschema's voor kinderen van 0 tot 4 jaar
E-book met voorbeeldroutines voor kinderen 0 tot en met 4 jaar
  • Geschreven door onze slaapcoaches!
  • Voorbeeldroutines voor elke leeftijdsgroep 0 t/m 4 jaar
  • Ontdek het belang van een gezonde slaaproutine
  • Leer wat wakkertijden en slaapsignalen zijn
  • Stap-voor-stap leren inbakeren!
  • Slaapveiligheid, alle basics
  • Doorslapen, valt het echt te leren?

Welke wakker tijden moet ik aanhouden bij 11 maanden?

Baby’s van 11 maanden oud kunnen overdag ongeveer 2,5 tot 3 uur achter elkaar wakker zijn. Dit is heel handig om te weten, want daar kun je de dutjes op afstemmen. Houd hier dan ook rekening mee met je planning, want dutjes uitstellen kan soms grotere gevolgen hebben op het slaapschema dan je zou denken. Kortom: is je baby wakker? Ongeveer 2,5 tot 3 uur later is het bedtijd!

Na het middagdutje kunnen veel baby’s wat langer wakker zijn. Zeker als het dutje rond de 2 uur heeft geduurd. Dit komt vaak wel goed uit, want anders zou je baby wel heel vroeg weer naar bed moeten. Wanneer het bedtijd is? Op het moment dat je kindje de eerste vermoeidheidssignalen vertoont! Dat is: gapen, suf kijken, wegkijken, in de oogjes wrijven enz.

Dutjes schema baby 11 maanden

  • Totaal aantal uurtjes slapen overdag: 2,5 tot 3 uur
  • Totaal aantal uurtjes slapen ’s nachts: 10 tot 12 uur
  • Gemiddelde wakkertijd: 2,5 tot 3 uur 

Hoeveel slaap heeft mijn baby van 11 maanden nodig?

Een baby van 11 maanden slaapt in totaal rond de 14 uur op een dag. ’s Nachts kunnen de meeste kindjes (als het goed is) al iets van 10 tot 12 uur slapen. Soms met onderbrekingen.

Overdag heeft je baby 2 dutjes nodig. De dutjes zullen ongeveer tussen 1 uur tot 2 – 2,5 uur duren.

In het kort:

  • Overdag: 2 tot 2,5 uur
  • s' Avonds en s'nachts: 10-12 uur
  • Totaal: 14  uur per dag

Waar moet je op letten in het schema deze maand

In de meeste gevallen (met de nadruk op meeste) is het vrij rustig in het slaapschema van een baby van 11 maanden. Je baby zit nu waarschijnlijk redelijk steady op de 2 dutjes en slaapt ’s nachts goed door. Blijft dit zo? Of is dit scenario bij jou totaal niet het geval?

VerlatingsangstMocht het slaapschema van jouw baby van 11 maanden allesbehalve stabiel zijn, dan kan dit te maken hebben met verlatingsangst. De mate waarin een baby ‘last’ heeft van verlatingsangst bereikt een piek tussen de 8 en 18 maanden. Het is dus niet iets wat zomaar even overgaat. Vaak denken ouders aan de meest verschrikkelijke dingen wanneer hun baby slecht slaapt. Maar de kans is dus vrij groot dat het ‘gewoon’ verlatingsangst is.

Heb jij het idee dat je kindje last heeft van verlatingsangst? Lees dan deze blog voor onze beste adviezen.

Ontwikkelingssprong: De grootste uitdaging deze maand is de komst van een nieuwe ontwikkelingssprong of: sprongetje. Sprongetjes zijn grote mentale ontwikkelingen die je baby ondergaat. Deze ontwikkelingen komen een aantal keren voor in het leven van je kindje en vaak in bepaalde perioden.

Krijg grip op het (slaap)gedrag van je kleine

Net wanneer je het ritme van je kleine onder controle hebt wordt het weer opeens omgegooid. *Zucht*... Wat is er nú weer aan de hand. Als kersverse ouder krijg je een hoop voor je kiezen. Voor veel ouders is het super lastig om grip te krijgen op hun kindje, dat komt vooral door de gebroken nachten.

Hoe fijn zou het zijn om al je angsten en twijfels te bespreken met een gecertificeerde slaapcoach of pedagoog? Precies dát doe je in onze community, Numsy+! Je kunt hier je vragen stellen en reageren op vragen van anderen. Zo helpen we elkaar aan een betere nachtrust. Daarnaast volg je talloze online videocolleges waar we jou praktische tips geven bij specifieke slaapproblemen. Probeer het eens uit!

Krijg direct toegang!

numsy plus collection

Slaapschema’s per leeftijd

Over de schrijver
Hé! Ik ben Rozemarijn moeder van 2 kindjes waarmee ik al voor flink wat ‘slaapuitdagingen’ heb gestaan. Gelukkig ben ik een lopende kennisbank als het gaat om kinderen en slapen, ontwikkelingen en uitdagingen. Ik schrijf hier namelijk al sinds 2017 dagelijks over en nog steeds zijn de onderwerpen hierover onuitputtelijk en blijf ik leren.Ik heb het geluk gehad dat ik alle kennis mocht vergaren voor mijn werk, maar ik weet dat dit bij veel ouders anders is. Ik sta jullie met alle liefde bij in jullie zoektocht naar het antwoord dat jullie helpt beter te slapen en te ontwikkelen. Als kind, maar ook als ouder. Veel leesplezier en mocht je iets missen: laat het ons weten, ik schrijf er graag een nieuwe blog over!
Reactie plaatsen