Slaapschema baby 4 maanden
21 maart 2022 
14 min. leestijd

Slaapschema baby 4 maanden

Je baby is alweer 4 maanden oud! Je zal vast wel gemerkt hebben dat je baby een heel ander kindje is dan een paar weken geleden: meer alert, een stuk beweeglijker en je kunt beter contact met je kleintje maken. Elke week zal je kind weer meer ontwikkelen en steeds leuker en leuker worden!

Het slaapschema van een baby van 4 maanden is iets anders dan die van een baby van 3 maanden. Het grootste verschil is dat je baby vanaf nu steeds beter gaat doorslapen. Waarschijnlijk rond de 8 uur. Eindelijk! Ook zit het dag- en nachtritme er nu (als het goed is) goed in.

Het klinkt nu allemaal hemels, maar er staan andere ontwikkelingen voor de deur die roet in je slaapuren kunnen gooien. Denk aan de eerste slaapregressie, sprongetjes en de vaardigheid van omrollen (met alle gevolgen van dien).

Elke avond dat je 8 uur slaap kan pakken, is een zegen. Geniet er dus altijd met volle teugen van en onthoud: mocht de ene nacht niet goed verlopen, dan hoeft dat niet te betekenen dat de nacht erna ook weer drama is.

Wil je eerst wat inleidende informatie? Onderstaande video is een van de vele videomodules in onze  gloednieuwe Numsy+ community. Hier leren we je alles over de slaap van je kindje! Probeer het nu 14 dagen gratis!


Waar moet je op letten in het schema deze maand

Je baby van 4 maanden gaat grote fysieke ontwikkelingen doormaken deze maand. Je zal waarschijnlijk gaan merken dat je kind fysiek steeds actiever wordt en ook meer kan. Heb je ook al gemerkt dat je steeds beter contact kunt maken met je kleintje? Leuk hè?!


Al deze ontwikkelingen zijn super leuk, maar kunnen gepaard gaan met een periode van slecht slapen. Dit wordt een slaapregressie genoemd. Je kindje zal de eerste 2 jaar vaker een slaapregressie meemaken. Deze is telkens gelinkt aan het beheersen van een aantal fysieke en mentale ontwikkelingen. Denk aan omrollen, kruipen, lopen, praten enz. In de periode dat je kindje de vaardigheid onder de knie probeert te krijgen, slaapt hij slechter.

Rond de 4 maanden ga je hier voor het eerst kennis mee maken. Verderop deze blog vertellen we je meer over slaapregressies.

Een andere ontwikkeling die mogelijk voor onrustige nachten zorgt, is het doorkomen van tandjes. Sommige baby’s (niet alle!) kunnen hier last van hebben. Als er een tandje doorkomt dan prijkt deze vaak in het midden van de onderkaak: de centrale snijtand dus. Heb je al een knobbel gesignaleerd? Mocht het tandje doorgekomen zijn, dan mag je trouwens al meteen beginnen met tandenpoetsen!

Hoeveel slaap heeft mijn baby van 4 maanden nodig?

Hoeveel slaap heeft je baby van 4 maanden nodig? Nou… nog aardig wat. In totaal komt het neer op 14 tot 16 uur slaap. Het goede nieuws is dat het grootste gedeelte van deze uren in de nacht worden gemaakt. Dit is ongeveer 11 tot 12 uur. De andere uurtjes worden verdeeld over 3 tot 4 dutjes.

Voorbeeld slaapschema baby 4 maanden

Onderstaand een voorbeeld slaapschema voor een baby van 4 maanden. Uiteraard is het slechts een voorbeeld en kan het heel goed zijn dat jouw kleintje er een geheel eigen agenda op na houdt.

In het voorbeeld zijn we uitgegaan van 3 slaapjes. Daarnaast zijn we er ook vanuit gegaan dat je kleintje ’s nachts ongeveer 8 uurtjes aan één stuk kan slapen (we weten het: heel optimistisch).

7.00                  opstaan!

8.30/9.00            ochtenddutje (van ongeveer een uur)

11.30/11.45           middagdutje (van ongeveer 2 uur)

16.00                   namiddagdutje (van ongeveer 1 uur)

18:30 – 19:00       slapen ’s avonds

Benieuwd naar slaapschema's van andere maanden? Bekijk ook het slaapschema bij 3 maanden of het slaapschema bij 5 maanden.

Welke wakker tijden moet ik aanhouden bij 4 maanden?

Wat voor schema je kleintje ook heeft, houd er altijd rekening mee dat hij/zij ongeveer 90 tot 120 minuten wakker kan zijn. Hierna is het echt weer tijd om te slapen. Zijn er dus nog geen vaste slaapmomenten, houd dan de wakkertijd in de gaten. Dit helpt ervoor te zorgen dat je kleintje genoeg slaap krijgt.

Op zoek naar een makkelijke bundel vol voorbeeldschema's en extra uitleg over de slaap van je kindje? Bekijk ook eens onze slaapgids met voorbeeldschema's voor kinderen van 0 tot en met 4 jaar! - Tijdelijk afgeprijsd, wees er snel bij!


Dutjes schema baby 4 maanden

Vanaf de 4 maanden kun je redelijk goed gaan merken dat je kleintje minder slaap nodig heeft. In deze periode kun je er naartoe gaan werken dat je kleintje 3 dutjes op een dag doet. Het kan dan zelfs zo zijn dat er zowaar een ritme gaat ontstaan waarbij de dutjes rond dezelfde tijden zullen zijn. Zo heeft je kindje een fijne structuur en jij: freedom! Eindelijk kun je dan weer wat plannen (zoals wat welverdiende me-time).

Totaal zal je baby ongeveer 4 tot 5 uur slapen overdag. Probeer deze tijd te spreiden over 3 dutjes: ochtend-, middag- en namiddagdutje. Bij voorkeur is het middagdutjes het langst (ongeveer 2 uur). Voor het ochtenddutje is 1 uur vaak genoeg en het namiddagdutje mag het minst lange dutje zijn: een half uur tot een uur. Dit is het eerste dutje dat komt te vervallen wanneer je baby een dutjesovergang maakt van 3 naar 2 dutjes.

Kleine sidenote: kijk altijd goed naar je baby. Hoewel het in deze periode wenselijk is over te gaan naar 3 slaapjes, hoeft dat niet als jouw kind meer slaap nodig. Het kan ook voorkomen dat je kind de ene dag 3 dutjes nodig heeft en de andere dag 4. Houd hier rekening mee!

mama en baby bij de bank

Dutjes schema baby 4 maanden:

Totaal aantal uurtjes slapen overdag: 4 tot 5 uur

Totaal aantal uurtjes slapen ’s nachts:11 tot 12 uur

Gemiddelde wakkertijd: 90 tot 120 minuten

Andere ontwikkelingen deze maand

Dieper slapen

Vanaf de 4 maanden gaan baby’s dieper slapen. Werd je baby voorheen al wakker als je de klink van de deur omlaag deed, grote kans dat hij/zij nu lekker door blijft ronken. Is dat niet even goed nieuws! Mocht je nog niet in de gelegenheid zijn geweest om een slaapritueel inclusief voorleestijd in te lassen, is dit letterlijk je uitgelezen kans. Het helpt je kleintje voor te bereiden op het slapen en triggert het lichaampje om melatonine aan te maken.

Eerste slaapregressie

Misschien dacht je dat je verlost was van de gebroken nachten, maar helaas hebben we slecht nieuws: het slaapschema van je baby van 4 maanden wordt flink op de schop genomen door de eerste slaapregressie. Een slaapregressie staat voor een periode van een paar weken waarin je baby slechter slaapt dan voorheen. Hij slaapt bijvoorbeeld niet meer door, slaapt onrustiger, wil niet gaan slapen (overdag en ’s avonds) en/of slaapt korter. Kortom: je hebt het gevoel dat je weer terug bij af bent.

Gelukkig ben je niet terug bij af. Verreweg van. Je baby maakt op dit moment juist een ontwikkeling door. Eigenlijk kun je het dus meer zien als een periode van progressie.

Waarom je kleintje ineens slechter slaapt? Omdat zijn/haar hersenen het op dit moment erg druk hebben met bepaalde vaardigheden onder de knie krijgen. Denk aan omrollen, contact maken, spartelen, zwaaien met de benen en armen en als laatste gaat je baby nu ook dieper slapen. Dit betekent dat de slaapcyclus langer wordt: van 45 – 50 minuten naar 1 tot 2 uur.

Al die ontwikkelingen moeten verwerkt worden door de hersenen en daarom zijn die nu even wat minder bezig met goed slapen. Wil je hier meer over weten? Lees dan onze blog over slaapregressie van 4 maanden met tips en tricks!

Om je even een hart onder de riem te steken: een slaapregressie is maar tijdelijk. In de meeste gevallen duurt het ongeveer 2 weken. Na die 2 weken zal je weer teruggaan naar een langere nachtrust.

Nog andere leuke ontwikkelingen van een baby van 4 maanden:

  • Je zou vanaf deze maand kunnen beginnen met oefenhapjes!
  • In deze maand staan er weer vaccinaties gepland (als je dit wil).
  • Je kan je eerste schaterlach verwachten! Dat wordt genieten!
  • Mogelijk komen de eerste tandjes eraan.
  • Vanaf de 4 maanden kunnen kindjes zichzelf wat beter vermaken en dat geeft ook weer meer vermaak voor jou!

Tips voor het slaapschema van je baby van 4 maanden

Zoals eigenlijk altijd geldt: kijk goed naar wat je baby nodig heeft. Maatwerk is ontzettend belangrijk als je wilt dat je baby voldoende en goed slaapt. Maar hoe weet je dat nou? Door naar het gedrag te kijken. Een baby die voldoende slaapt, is alert, vrolijk en slaapt ’s nachts flink wat uurtjes achter elkaar.

Slaapt mijn baby te veel of te weinig?

Baby’s die te weinig slapen zijn huilerig, hangerig en eten soms wat slechter. Eigenlijk hetzelfde gedrag als wat jij waarschijnlijk vertoont als jij te weinig slaapt 😊.

Merk je dat je kleintje een erg kort lontje heeft. Kijk dan eens kritisch naar het slaapschema van je baby van 4 maanden. Schrijf op wanneer en hoe lang je kleintje slaapt. Is dit vergelijkbaar met het slaapschema die we eerder beschreven, of wijkt je kleintje heel veel af? Mocht dat het geval zijn, probeer dan wat te schuiven en begin met het kijken naar de dutjes. Misschien zijn die te lang (dat geldt vaak met name voor het namiddagdutje) of misschien juist te kort.

Vergeet ook niet dat je baby een wakkertijd heeft van 90 tot 120 minuten. Klopt dit een beetje of is er werk aan de winkel?

Omgaan met slaapregressie

Zoals we eerder aangaven staat deze maand de eerste slaapregressie voor de deur. Dit zal het slaapschema mogelijk door elkaar gooien. De belangrijkste tip voor deze periode is: toon veerkracht en weet dat het een tijdelijke situatie is. Het is soms om moedeloos van te worden, maar een slaapregressie hoort er nu eenmaal bij.

Probeer er voor je baby te zijn en spring in op diens behoefte, ook al bestaat die behoefte uit meer aandacht en minder slaap. Let hierbij steeds goed op de signalen die je baby geeft en leg je kleintje op bed bij de eerste vermoeidheidssignalen (gapen, sloom kijken, wegkijken enz.).

baby op de grond met Numsy white noise

Join Numsy+!

In deze blog heb je slechts een tipje van de sluier kunnen oplichten van alle informatie die we voor je hebben over kinderen en slaap. Mocht jouw kleintje niet goed slapen, weet dan dat wij een bomvolle database hebben vol informatie die jou kan helpen. Deze informatie bestaat niet alleen uit slaaptips zoals deze. Nee… we hebben veel en veel meer.

Wat dacht je van waardevolle e-books geschreven door echte professionals zoals slaapcoaches en ervaringsdeskundigen? Daarnaast hebben we een hele speciale Numsy+ communnity opgericht.

Eenmaal lid van de community heb je toegang tot super leuke content. Elke week hebben we nieuwe dingen voor je op de planning staan. Denk aan webinars, interessante cases met herkenbare situaties en je kunt altijd je vragen stellen aan onze Numsy professionals. Dit zijn gecertificeerde slaapcoaches die slecht één doel hebben: een optimaal slaappatroon creeëren voor je kleintje.

Trouwens: je zit natuurlijk niet alleen in de community. Het is dé plek voor ouders om hun gelijkgestemden te vinden en informatie, frustratie en tips met elkaar te delen.

Kom je even een kijkje nemen?

numsy plus collection


Over de schrijver
Hé! Ik ben Rozemarijn moeder van 2 kindjes waarmee ik al voor flink wat ‘slaapuitdagingen’ heb gestaan. Gelukkig ben ik een lopende kennisbank als het gaat om kinderen en slapen, ontwikkelingen en uitdagingen. Ik schrijf hier namelijk al sinds 2017 dagelijks over en nog steeds zijn de onderwerpen hierover onuitputtelijk en blijf ik leren.Ik heb het geluk gehad dat ik alle kennis mocht vergaren voor mijn werk, maar ik weet dat dit bij veel ouders anders is. Ik sta jullie met alle liefde bij in jullie zoektocht naar het antwoord dat jullie helpt beter te slapen en te ontwikkelen. Als kind, maar ook als ouder. Veel leesplezier en mocht je iets missen: laat het ons weten, ik schrijf er graag een nieuwe blog over!
Reactie plaatsen