Slaapschema baby 2 maanden
09 februari 2022 
13 min. leestijd

Slaapschema baby 2 maanden

Benieuwd naar een slaapschema voor je baby van 2 maanden? Dat is heel begrijpelijk. Waarschijnlijk draait momenteel alles om slaap of beter gezegd: het tekort eraan. Want die eerste weken… het is niet altijd makkelijk. Gaat je baby doorslapen vanaf 2 maanden? Nee (sorry). Maar je baby kan wel al iets langer slapen dan voorheen.

Wil je weten hoeveel slaap je baby van 2 maanden nodig heeft, hoe een voorbeeld slaapschema eruitziet en welke dutjes je kleintje ongeveer doet? Je leest het hier met nog meer zinvolle informatie!

Wil je eerst wat inleidende informatie? Onderstaande video maakt deel uit van onze gloednieuwe Numsy+ community, hier leren we je alles over de slaap van je kindje. Klik hier als jij alles wil leren over de slaap van je kindje!


Benieuwd wat er volgende maand gebeurt? Bekijk dan ook meteen deze blog: Slaapschema baby 3 maanden.

Waar moet je op letten in het schema deze maand?

Een pasgeboren baby slaapt vaak maar 3 uur achter elkaar. Dit ging 24 uur per dag door. En net op het moment dat je het niet meer trekt, merk je dat hier langzaam verandering in komt. Meestal is dit vanaf de 6 – 8 weken. Je baby gaat vanaf dan iets langer slapen en kan langer wakker zijn. Dit heuglijke feit is te danken aan twee belangrijke ontwikkelingen:

1. Je baby heeft een groter maagje en kan dus meer voeding opnemen. Dit betekent dat hij minder snel weer honger heeft.

2. Je baby is nu beter in staat diverse slaapcycli aan elkaar te verbinden.

Wat is een slaapcyclus? Dit zijn diverse fasen in je slaap. Zoals de REM-slaap en diepe slaap. Ook wij volwassenen doorlopen ’s nachts meerdere malen een slaapcyclus. Onze slaapcycli duurt 90 minuten. Bij baby’s duurt het tussen de 45 (pasgeboren baby’s) en 50 minuten (vanaf 3 maanden). Hoe ouder je kleintje wordt, hoe beter hij in staat is meerdere slaapcycli aan elkaar te verbinden. Je baby wordt dan niet na 45 of 50 minuten weer wakker. Of hij wordt wel wakker maar kan meteen een nieuwe slaapcyclus eraan plakken. Je kleintje slaapt dan 2 x 45 = 90 – 100 minuten. Of misschien zelfs 135 – 150 minuten (3 slaapcycli). Als je baby nog meer getraind is kan hij 4 slaapcycli achter elkaar koppelen en dat betekent 180 – 200 minuten slaap.

Ervaar je veel problemen met slaap van je kleine? Stel je vraag dan eens aan een gecertificeerde slaapcoach. Dat kan heel makkelijk via onze Numsy+ community. Hier sta je direct in contact met slaapcoaches en andere ouders die in hetzelfde schuitje zitten of hebben gezeten. Handig toch?


Dit klinkt natuurlijk hemels en daar moet je het ook wel een beetje mee doen. Een baby van twee maanden slaapt nog niet door. Dat komt voornamelijk omdat je baby nog regelmatig voedingen nodig heeft. Reken er dus niet op dat je 5 uurtjes kunt slapen, maar misschien heb je geluk. Sommige baby’s van 2 maanden kunnen al 5 uur slapen. De meesten houden het na 4 uur wel voor gezien.

Nog een belangrijk feit voordat je verder gaat met lezen: ieder kindje is uniek, niet alleen qua uiterlijk en karakter. Ook qua slapen volgt ieder kind zijn eigen ritme. Nu komen er vaak wel dingen overheen, maar over het algemeen is de beste manier om het juiste slaapschema voor je baby van 2 maanden te vinden: kijk naar je baby. Misschien slaapt jouw baby wel minder en functioneert hij daar super goed op. Of misschien merk je dat jouw baby veel meer slaap nodig heeft. Dat kan ook en is helemaal prima.

Hoeveel slaap heeft mijn baby van 2 maanden nodig?

Vanaf de 2 maanden (kan iets eerder) gaat je baby een dag- en nachtritme ontwikkelen. Dit betekent dat de biologische klok van je kleintje eindelijk wat beter wordt afgesteld. Vanaf dit moment wordt een ritme heel belangrijk.

Hoeveel slaap je baby van 2 maanden ongeveer nodig heeft? Grofweg komt dat het op volgende neer:

 • Uren slaap totaal: 14 – 18 uur
 • Uren slaap ’s nachts: tussen de 10 en 12 uur
 • Uren slaap van alle dutjes: tussen de 4 en 6 uur totaal.

De grote vraag van ouders is vaak: slaapt mijn baby wel genoeg? Tja, je kunt het je kleintje helaas niet vragen. Gelukkig kun je het wel merken. Als je baby overdag vaak snel in slaapt valt in de auto of wandelwagen, een heel kort lontje heeft, veel huilt of rond 17.00 uur al zichtbaar moe is, dan heeft hij wat meer slaap nodig. Check dan ons slaapschema voor een baby van 2 maanden. Komt het een beetje overheen of zijn de verschillen heel groot? In dat geval is er werk aan de winkel.

Voorbeeld slaapschema baby 2 maanden

Onderstaand een voorbeeld van een slaapschema voor een baby van 2 maanden. Let op: dit is echt een voorbeeld! Het kan altijd afwijken. Toch kan dit voorbeeld een mooi houvast zijn om te bekijken of jouw baby wel voldoende slaap krijgt.

Het slaapschema van de baby bij een leeftijd van 2 maanden

Welke wakkertijden moet ik aanhouden bij 2 maanden? 

Wakkertijden staat voor de tijd die je baby aan één stuk wakker is. In de eerste maanden is dit maar heel kort. Vaak is je baby net lang genoeg wakker voor een voeding en daarna is het al snel weer tijd om te gaan slapen. Hoe ouder je baby wordt, hoe langer de wakkertijd.

Wakkertijd van een baby van 2 maanden is tussen 60 en 90 minuten. Een groot deel van deze tijd is je baby bezig met drinken. Het leuke is nu wel dat je baby steeds meer alert is en meer op je reageert. Je kunt dus nu ook leuker met je kleintje spelen en kroelen.

Dutjes schema baby 2 maanden

Zoals je kunt zien aan het slaapschema van een baby van 2 maanden, slaapt je kleintje vrij veel. Maar hoeveel slaapt hij overdag? En hoeveel ’s nachts?

Dutjesschema voor baby van 2 maanden:

 • Totaal slaap overdag: 5,25
 • Totaal slaap ’s nachts: 12 tot 12,5 uur
 • Aantal dutjes overdag: 3 of 4

Op zoek naar een makkelijke bundel vol voorbeeldschema's en extra uitleg over de slaap van je kindje? Bekijk ook eens onze slaapgids met voorbeeldschema's voor kinderen van 0 tot en met 4 jaar! - Tijdelijk afgeprijsd, wees er snel bij!


Andere ontwikkelingen deze maand

Misschien is het wel leuk om te weten welke ontwikkelingen je baby allemaal doormaakt rond deze tijd. Je zal namelijk merken dat je kleintje elke maand weer een stuk meer kan.

Wist je dat je baby van 2 maanden…:

 • Nu meer kleur gaat zien?
 • Zijn eigen handjes ontdekt?
 • Kan gaan omrollen?
 • Jou gaat herkennen en op je gaat reageren?
 • Gaat kwijlen en steeds mee spulletjes in het mondje gaat stoppen?
 • Nu de tweede mentale sprong gaat doormaken?
 • Heel leuk interactief met je baby kunt bezig zijn? Bekijk maar eens onze beste speeltips en activiteiten voor bedtijd.

Tips voor het slaapschema van je baby van 2 maanden

De hoeveelheid slaap van je baby is ook zeer afhankelijk van hoe jij met je kindje omgaat. Dit klinkt misschien een beetje beangstigend (no pressure) maar wel waar. Een stabiele leefomgeving en een ouder die goed inspeelt op signalen, draagt bij aan een evenwichtig slaappatroon. Om dit te bereiken hebben we nog een paar tips voor je.

1. Op tijd naar bed

Wat een grote rol speelt in het verkrijgen van een evenwichtig slaappatroon is: je baby op tijd naar bed brengen. Dit is op het moment dat je baby moe is, maar nog niet in slaap is gevallen. Dit heeft twee belangrijke voordelen.

1. Je baby leert zo zelfstandig in slaap vallen. Een vaardigheid die met name ’s nachts een uitkomst biedt.

2. Als je te lang wacht met naar bed brengen, dan kan het zijn dat je baby over de slaap heen raakt. Hij is dan ineens niet zo moe meer. Dit klinkt misschien niet zo erg maar geloof ons: na een paar uur is je baby extra moe en ook extra chagrijnig.

Wanneer je jouw baby nog half wakker in bed legt, kun je er eigenlijk wel vanuit gaan dat hij dit niet meteen heel leuk vindt. Waarschijnlijk gaat hij al snel huilen nadat je hem hebt neergelegd of de kamer uitloopt. Hé! Waar ga jij heen?!

Probeer niet meteen rechtsomkeer te maken, maar geef je baby eerst de kans een beetje te settelen in bed. Dit kan gepaard gaan met wat huilen. Merk je dat je baby niet de rust gaat vinden en dus na een paar minuten nog huilt? Ga dan even terug om hem te troosten.

2. Voorspelbaarheid

Maak de dag voorspelbaar. Het is misschien saai maar baby’s houden van een voorspelbare dag en lekker weten waar ze aan toe zijn. De voorspelbaarheid kun je creëren door telkens dezelfde riedeltjes uit te voeren. Sowieso is het erg belangrijk om een slaapritueel of bedritueel op te volgen.

Doe je dit al? Een bedritueel hoeft totaal niet uitgebreid te zijn, zeker niet als je baby nog zo klein is. Een goed ritueel kan al bestaan uit: voeding geven, luier verschonen, zachtjes een liedje zingen en in bed leggen. Wist je trouwens dat het vanaf nu een goed moment is om te starten met voorlezen? Rond de twee maanden gaat je kindje jou steeds mee bestuderen. Hij ziet dus ook dat je woorden kunt formuleren. Hoe vaker hij je dit ziet doen, hoe groter de kans dat je baby er iets van meekrijgt!

Andere manieren om de dag voorspelbaar te maken zijn:

 1. Elke keer wanneer je jouw baby uit bed haalt, dezelfde handelingen doen zoals: eerst luier verschonen, dan de voeding geven, vervolgens knuffelen/spelen.
 2. Een goed routine in de dag.
 3. Elke nacht hetzelfde muziekje aan, white noise en/of ademend licht.

3. Rust

De laatste tip voor het slaapschema van je baby van twee maanden: creëer zoveel mogelijk rust. Rust in de slaapkamer (zo min mogelijk knuffels in bed) en rust in de omgeving. Probeer daarom je kindje niet te storen tijdens een dutje en zorg dat deze niet gedaan wordt in de box, maar gewoon in het bedje. Zijn er veel omgevingsgeluiden? Dan kan white noise helpen deze omgevingsgeluiden te maskeren.


Join Numsy+!

Vond je de informatie in deze blog leerzaam? Dit is pas een ieniemienie tipje van de sluier. Wij hebben nog veel meer blogs en bronnen van informatie voor je. Wij gaan namelijk graag een stapje verder dan alleen wat informatie over slapen geven. Wij willen je helpen, écht helpen. Om die reden hebben we een super leuke community opgestart. Hier kun je andere ouders ontmoeten met (jonge) kinderen die misschien wel met dezelfde vragen of problemen zitten als jij.

Numsy+ Slaapcoaches

In onze community Numsy+, heb je ook toegang tot heel veel leuke Webinars en e-books over slapen. Gegeven en geschreven door gecertificeerde slaapcoaches die overigens ook niet te beroerd zijn om al jouw vragen in de community te beantwoorden. Totally worth it!

Zien we je daar?


Over de schrijver
Hé! Ik ben Rozemarijn moeder van 2 kindjes waarmee ik al voor flink wat ‘slaapuitdagingen’ heb gestaan. Gelukkig ben ik een lopende kennisbank als het gaat om kinderen en slapen, ontwikkelingen en uitdagingen. Ik schrijf hier namelijk al sinds 2017 dagelijks over en nog steeds zijn de onderwerpen hierover onuitputtelijk en blijf ik leren.Ik heb het geluk gehad dat ik alle kennis mocht vergaren voor mijn werk, maar ik weet dat dit bij veel ouders anders is. Ik sta jullie met alle liefde bij in jullie zoektocht naar het antwoord dat jullie helpt beter te slapen en te ontwikkelen. Als kind, maar ook als ouder. Veel leesplezier en mocht je iets missen: laat het ons weten, ik schrijf er graag een nieuwe blog over!
Reactie plaatsen