Slaapschema baby 2 maanden + voorbeeldschema
09 februari 2022 
3 min. leestijd

Slaapschema baby 2 maanden + voorbeeldschema

Benieuwd naar een slaapschema voor je baby van 2 maanden? Dat is heel begrijpelijk. Waarschijnlijk draait momenteel alles om slaap of beter gezegd: het tekort eraan. Want die eerste weken… het is niet altijd makkelijk. Gaat je baby doorslapen vanaf 2 maanden? Nee (sorry). Maar je baby kan wel al iets langer slapen dan voorheen.

Wil je weten hoeveel slaap je baby van 2 maanden nodig heeft, hoe een voorbeeld slaapschema eruitziet en welke dutjes je kleintje ongeveer doet? Je leest het hier met nog meer zinvolle informatie!

Voorbeeld slaapschema baby 2 maanden

Onderstaand een voorbeeld van een slaapschema voor een baby van 2 maanden. Let op: dit is echt een voorbeeld! Het kan altijd afwijken. Toch kan dit voorbeeld een mooi houvast zijn om te bekijken of jouw baby wel voldoende slaap krijgt.

Het slaapschema van de baby bij een leeftijd van 2 maanden

Bekijk het schema voor de volgende maand.

Alvast voorbereiden op de komende maanden? Met onze Slaapgids voorbeeld slaapschema`s voor baby`s en kinderen van 0 tot 4 jaar ben jij altijd voorbereid op het veranderende ritme van je kleintje.

Bekijk de gids

Welke wakkertijden moet ik aanhouden bij 2 maanden?

Wakkertijden staat voor de tijd die je baby aan één stuk wakker is. In de eerste maanden is dit maar heel kort. Vaak is je baby net lang genoeg wakker voor een voeding en daarna is het al snel weer tijd om te gaan slapen. Hoe ouder je baby wordt, hoe langer de wakkertijd.

Wakkertijd van een baby van 2 maanden is tussen 60 en 90 minuten. Een groot deel van deze tijd is je baby bezig met drinken. Het leuke is nu wel dat je baby steeds meer alert is en meer op je reageert. Je kunt dus nu ook leuker met je kleintje spelen en kroelen.

Lees meer over de wakkertijden bij 2 maanden

Dutjes schema baby 2 maanden

Zoals je kunt zien aan het slaapschema van een baby van 2 maanden, slaapt je kleintje vrij veel. Maar hoeveel slaapt hij overdag? En hoeveel ’s nachts?

Dutjesschema voor baby van 2 maanden:

  • Totaal slaap overdag: 5,25
  • Totaal slaap ’s nachts: 12 tot 12,5 uur
  • Aantal dutjes overdag: 3 of 4

Hoeveel slaap heeft mijn baby van 2 maanden nodig?

Vanaf de 2 maanden (kan iets eerder) gaat je baby een dag- en nachtritme ontwikkelen. Dit betekent dat de biologische klok van je kleintje eindelijk wat beter wordt afgesteld. Vanaf dit moment wordt een ritme heel belangrijk.

Hoeveel slaap je baby van 2 maanden ongeveer nodig heeft? Grofweg komt dat het op volgende neer:

  • Uren slaap totaal: 14 – 18 uur
  • Uren slaap ’s nachts: tussen de 10 en 12 uur
  • Uren slaap van alle dutjes: tussen de 4 en 6 uur totaal.

Waar moet je op letten in het schema deze maand?

Een pasgeboren baby slaapt vaak maar 3 uur achter elkaar. Dit ging 24 uur per dag door. En net op het moment dat je het niet meer trekt, merk je dat hier langzaam verandering in komt. Meestal is dit vanaf de 6 – 8 weken. Je baby gaat vanaf dan iets langer slapen en kan langer wakker zijn. Dit heuglijke feit is te danken aan twee belangrijke ontwikkelingen:

1. Je baby heeft een groter maagje en kan dus meer voeding opnemen. Dit betekent dat hij minder snel weer honger heeft en je kleine een voeding minder heeft. Je leest hier meer over droom- en nachtvoeding.

2. Je baby is nu beter in staat diverse slaapcycli aan elkaar te verbinden: Dit klinkt natuurlijk hemels en daar moet je het ook wel een beetje mee doen. Een baby van twee maanden slaapt nog niet door. Dat komt voornamelijk omdat je baby nog regelmatig voedingen nodig heeft. Lees hier meer over slaapcycli!

Stapje voor stapje naar een gezond ritme

Heeft jouw kleine zijn of haar slaapritme al onder controle? Geniet er maar van! Helaas blijft het schema van je kleine veranderen tijdens de eerste levensjaren. Precies om die reden hebben wij een handige slaapgids vol voorbeeldschema’s voor kindjes van 0 tot en met 4 jaar geschreven. Volg de link hier beneden en ontvang hem direct in je mailbox!

Ontvang de gids direct!


Baby slaapritme maand voorbeelden

Slaapschema’s per leeftijd

Over de schrijver
Hé! Ik ben Rozemarijn moeder van 2 kindjes waarmee ik al voor flink wat ‘slaapuitdagingen’ heb gestaan. Gelukkig ben ik een lopende kennisbank als het gaat om kinderen en slapen, ontwikkelingen en uitdagingen. Ik schrijf hier namelijk al sinds 2017 dagelijks over en nog steeds zijn de onderwerpen hierover onuitputtelijk en blijf ik leren.Ik heb het geluk gehad dat ik alle kennis mocht vergaren voor mijn werk, maar ik weet dat dit bij veel ouders anders is. Ik sta jullie met alle liefde bij in jullie zoektocht naar het antwoord dat jullie helpt beter te slapen en te ontwikkelen. Als kind, maar ook als ouder. Veel leesplezier en mocht je iets missen: laat het ons weten, ik schrijf er graag een nieuwe blog over!
Reactie plaatsen