Slaapschema baby 6 maanden
22 april 2022 
in Baby
15 min. leestijd

Slaapschema baby 6 maanden

Je baby is alweer een half jaar oud! Wat een mijlpaal! Je zal merken dat de gebroken nachten steeds meer gaan afnemen. Hemelse ontwikkeling. Wat betekent dit voor het slaapschema van je baby van 6 maanden? Hoeveel dutjes gaat je baby doen en welke uitdagingen krijg je voor je kiezen?

Numsy vertelt het je!

Wil je eerst wat inleidende informatie? Onderstaande video is een van de vele videomodules in onze  gloednieuwe Numsy+ community. Hier leren we je alles over de slaap van je kindje! Probeer het nu 14 dagen gratis!


Waar moet je op letten in het schema deze maand

Vooral in het eerste jaar van je baby zal je heel goed merken dat de ene maand je kind al heel anders is dan een maand ervoor. Shocking gewoon! Met name in de eerste maanden zijn de ontwikkelingen bijna niet bij te benen. Ook in deze maand zal je merken dat je kleintje weer veel meer kan én dat er een aantal fysieke ontwikkelingen in de wachtrij staan.

Tandjes

Als het gaat om welke uitdagingen je voor je kiezen krijgt, dan bedoelen we bijna letterlijk kiezen. De kans is namelijk groot dat de eerste tandjes nu doorkomen, of door zijn gekomen.

Heeft dit direct invloed op de slaap? Dat ligt eraan. Sommige baby’s hebben er veel last van. Bij andere baby’s merk je niets en zie je ineens het eerste tandje eraan komen.

Mocht jouw kindje er (helaas) wel last van hebben, dan merk je dat aan:

 1. Veel over de wangetjes en oortjes wrijven.
 2. Veel kwijlen
 3. Niet lekker in zijn/haar velletje zitten (hangerig, huilerig).
 4. Minder eten.
 5. Gezwollen en rood tandvlees.
 6. Komt er een tandje aan? Dan kun je dat voelen. Er zit dan een harde bobbel in het tandvlees.

Heb je vastgesteld dat je kleintje last heeft van de tandjes, dan houd je misschien je hart vast voor de nachten. Ga je nu weer terug naar de gebroken nachten? Dat hoeft niet per se zo te zijn. Soms slapen baby’s prima. Het is dus even aftasten en bekijken hoe het gaat. Heeft je baby echt veel last, dan kan paracetamol verlichting geven. Zie dit wel als het laatste redmiddel.

Wil je meer tip en tricks? Lees dan onze blog: Eerste tandje van je baby en slapen.

Mama en baby op bed

Omrollen

Een andere vaardigheid die je baby misschien al steeds beter onder de knie heeft is: omrollen. Super leuk natuurlijk dat je kindje al zo beweeglijk wordt, maar dit is helaas niet zonder risico. Zie het maar zo: hoe meer je kleintje beweegt, hoe meer gevaren hij opzoekt.

Zodra je kleintje goed kan omrollen is het een goed idee om over te stappen op een slaapzak. Tenminste: als je kindje daar nog niet in sliep. Dekentjes zijn niet verboden hoor, maar aangezien je kindje meer beweegt, is de kans groter dat hij/zij zichzelf onder de dekens uit wurmt. Dit kan ervoor zorgen dat je kleintje kou vat en daarnaast kan hij erin verstrikt raken.

Kortom: een slaapzak is de meest veilige optie! Wil je weten welke slaapzak op dit moment het beste is? Lees hier meer over beddengoed en TOG-waardes zodat je kleintje het altijd behaaglijk warm heeft.

Vaste voeding

Vanaf de 6 maanden ga je de flesvoeding steeds meer afbouwen. Eerst kreeg je kindje nog oefenhapjes, nu stap je over naar échte maaltijden. Vanaf de 6 maanden heeft je kindje vaste voeding nodig omdat alleen flesvoeding of borstvoeding te weinig is. Zo´n grote knul of meid is hij/zij al!

Overstappen naar meer vast voedsel verandert wat in de dagelijks structuur en dat kan weer invloed hebben op de nachtrust. Probeer langzaam over te gaan op steeds meer vast voedsel, zodat het niet veel effect heeft op jullie ritme. In het voorbeeldschema hebben we ook het voedingsschema verwerkt.

Lees nog wat tips over de overstap van oefenhapjes naar maaltijden.

Hoeveel slaap heeft mijn baby van 6 maanden nodig?

Een baby van 6 maanden slaapt in totaal ongeveer 13 tot 14,5 uur. Je zal merken dat de dutjes overdag steeds meer afnemen en korter worden. Bij de meeste baby´s werkt het goed om het ochtenddutje en het namiddagdutje flink in te korten. Het middagdutje is dan iets langer.


Je baby zal ’s nachts ruim 12 uur lekker slapen. Als het goed is zonder nachtvoedingen! Wordt je baby ’s nachts nog wakker en krijgt hij/zij al vaste voeding, dan is het waarschijnlijk niet nodig om de fles of borst te geven. Over het algemeen hebben baby’s van 6 maanden die vast voedsel eten, geen voeding meer nodig in de nacht.

Loop jij rond met vragen over de slaap van je kindje? Chat met onze gecertificeerde slaapcoaches of doe mee aan live Q&A's! Onze community Numsy+ is dé plek om laagdrempelig in contact te komen met gelijkgestemde ouders en slaapcoaches. Schrijf je nu in en laat je kleintje ook slapen als een roos!

Voorbeeld slaapschema baby 6 maanden

Belangrijk om te weten is dat het voor je baby van 6 maanden nog belangrijk is om 3 dutjes te doen. Zorg er hierbij voor dat het tweede dutje (het middagdutje) het langste is. Dus langer dan 45 minuten. ’s Ochtends is een kort dutje van 45-30 minuten meer dan prima. Het namiddagdutje mag het kortste zijn. Bijvoorbeeld maar een half uurtje. Hoe langer het middagdutje was, hoe korter het namiddagdutje.

Waak ervoor dat je kindje tussen 16.00 – 17.00 uur wakker is van het namiddagdutje, anders slaapt hij te lang. Te lang slapen zorgt weer voor gedoe in de avond.

Voorbeeld slaapschema baby 6 maanden

Het slaapschema van een baby bij 6 maanden

Benieuwd naar slaapschema's van andere maanden? Bekijk ook het slaapschema bij 5 maanden of het slaapschema bij 7 maanden.

Welke wakkertijden moet ik aanhouden bij 6 maanden?

Een baby van 6 maanden gaat overdag steeds minder slapen. Met name het namiddagdutje zal steeds korter worden en uiteindelijk komen te vervallen. Hoe minder je baby overdag slaapt, hoe langer de wakkertijden.

Een baby van 6 maanden is overdag ongeveer 2,5 tot 3 uur achtereen wakker. Let hier altijd goed en zorg ervoor dat je kleintje op tijd weer richting het bedje gaat. Zo voorkom je oververmoeidheid.

Dutjes schema baby 6 maanden

Baby van 6 maanden hebben vaak nog wel 3 dutjes nodig overdag. Probeer deze zo lang mogelijk in stand te houden. Het middelste dutje is bij voorkeur het langste dutjes. De andere twee zijn rond de 45 – 30 minuten. Het namiddagdutje kan ook prima maar een kwartiertje zijn. Zeker als je kleine ’s middags rond de 2,5 uur op één oor heeft gelegen.

Dutjes schema baby 6 maanden

Totaal aantal uurtjes slapen overdag: 3 - 3,5 uur

Totaal aantal uurtjes slapen ’s nachts:10 tot 12 uur

Gemiddelde wakkertijd: 2,5 tot 3 uur (gemiddeld 2,5 uur)

Op zoek naar een makkelijke bundel vol voorbeeldschema's en extra uitleg over de slaap van je kindje? Bekijk ook eens onze slaapgids met voorbeeldschema's voor kinderen van 0 tot en met 4 jaar! - Tijdelijk afgeprijsd, wees er snel bij!Andere ontwikkelingen deze maand

Zoals we eerder al zeiden ontwikkelt je baby zichzelf als een speer. Niet normaal hoeveel die kleine in één maand alweer geleerd heeft. Deze maand staan er weer een aantal leuke ontwikkelingen op de planning.

We hadden er al een paar behandelt: de eerste tandjes en de eerste hapjes. Andere leuke ontwikkelingen:

 • Je kindje gaat steeds meer geluid produceren. Super gezellig! Je kindje kan ook al hele verhalen brabbelen en zich ook wat harder laten horen. Inderdaad: het is gedaan met de rust.
 • De meeste baby’s kunnen nu ook al goed gaan zitten.
 • Kan je baby al omrollen? Zo ja: let erop dat je baby nu dus mobieler is! Dit brengt weer meer gevaren met zich mee. Kan je baby nog niet omrollen? Geen zorgen! Dit komt vanzelf. Je zou het wel kunnen stimuleren door een speeltje wat verder weg te leggen.
 • Je baby gaat je meer begrijpen. Bijvoorbeeld jouw emoties. Mama is boos, of mama is blij. Vanaf de 6 maanden begint je baby ook door te krijgen dat ze iets voor elkaar kunnen krijgen als ze gaan huilen. Dit betekent dus dat het opvoeden nu gaat beginnen! Hoe eerder je jouw baby leert welke grenzen er zijn, hoe eerder ze het gaan begrijpen (in ieder geval: dat is het doel).

Tips voor het slaapschema van je baby van 6 maanden

Mocht je de andere blogs over slaapschema’s hebben gelezen, dan weet je waarschijnlijk wel welke tips belangrijk zijn en altijd belangrijk blijven. Maar mocht je voor het eerst onze blog over slaapschema’s lezen dan onderstaand een aantal belangrijke tips:

 • Rust en regelmaat: hoe oud je kindje ook is (zelf pubers hebben het nodig) rust en regelmaat is key voor een fijn slaappatroon. Probeer daarom jouw dag voorspelbaar in te delen (bijvoorbeeld door het voorbeeld slaapschema op te volgen) en bouw vaste routine in (eten, spelen, knuffelen, slapen). Een half uur voor bedtijd is het goed al wat rust in te bouwen zodat het lichaampje van de kleine zich kan voorbereiden op het dutje of het slapen gaan in de avond.
 • Bedritueel: een bedritueel mag absoluut niet ontbreken. Het werkt ontzettend goed om je baby voor te bereiden op de nacht. Het ritueel hoeft echt geen uur in beslag te nemen. Een mini ritueeltje van een kwartier of half uur is al prima.
 • Rust in de kamer: een drukke kamer en 20 knuffels in bed is geen goed manier om je kleintje lang in dromenland te laten vertoeven. Zorg daarom voor een rustige kamer. Is er in jullie buurt of huis vaak veel geluid? Een white noise machine kan dan heel goed helpen. White noise is een aangename, rustgevende ruis die omgevingsgeluiden maskeert en baby´s kalmeert. Benieuwd? Bekijk onze droomshop!


 • Plan je dag om de dutjes: het is soms verdraaid lastig, al die dutjes. Zo kun je toch nooit ergens naar toe? Dat klopt wel een beetje. Want voordat je goed en wel de spullen hebt gepakt om ergens naar toe te gaan, moet je kindje alweer een dutje doen. En dan adviseren wij ook nog eens om écht te proberen je kindje overdag voldoende te laten slapen. Met name het middagdutje is heel belangrijk. Als je iets wilt gaan ondernemen, zorg er dan voor dat je kindje op de ‘dutjes momenten’ de mogelijkheid heeft om te slapen. Al is het maar in de auto of de kinderwagen. Het middagdutje bij voorkeur in een bedje omdat deze het langste is.
 • Als er een dutje moet wijken, skip dan het namiddagdutje en zorg ervoor dat je kleintje ’s avonds wat eerder in bed ligt.

Dutjes overgang

Wat heel belangrijk is bij het slaapschema van je baby van 6 maanden, is dat je erop let dat je baby overdag niet te veel slaapt. Huh? En net gaven we nog aan dat je die dutjes in stand moet houden! Dat klopt! Te weinig slaap is verkeerd, maar te veel slapen is ook weer niet goed! Kijk maar naar jezelf. Als jij overdag een uit de hand gelopen dutje doet, dan kun je ’s avonds niet goed slapen.

Voor een baby van 6 maanden zou vier dutjes bijvoorbeeld echt te veel zijn. Sterker nog: misschien dat je baby al bijna klaar is voor 2 dutjes!

Het eerste dutje dat komt te vervallen is het namiddagdutje. Het beste is deze niet meteen weg te laten, maar af te bouwen. Op het einde kan het prima zijn dat dit dutje een beetje fungeert als een korte powernap van 15 minuten. Soms gaat dit proces geheel vanzelf, soms moet je jouw kleintje een beetje sturen. Lees hier meer over dutjes overgangen.

Numsy+!

Zit je ’s nachts vaak te Googlen omdat je jezelf afvraagt waarom je kindje weer niet goed slaapt? Vraag je jezelf vaak af of je het wel goed doet qua slaap en zoek je een plek waar je betrouwbare informatie vindt en andere ouders die in hetzelfde schuitje zitten (beter gezegd: lotgenoten)?

Zoek niet langer! Wij hebben namelijk een community opgericht speciaal voor (groot)ouders zoals jij (maar ook voor tantes, ooms, nichten en neven die vragen hebben over kindjes en slaap). Numsy+!

Onze community is echt next level als het gaat om een plek waar je alles vindt over slaap wat je maar kan bedenken. Je krijgt niet alleen de meest leerzame blogs voorgeschoteld (zoals deze 😊), maar je hebt ook toegang tot super leuke Webinars, herkenbare casussen en je kunt chatten met onze gecertificeerde slaapcoaches en ervaringsdeskundige.

Neem eens een kijkje in onze community en je zal zien dat het jouw go to wordt als je iets wilt weten over slaap.

Welcome to the club!


Over de schrijver
Hé! Ik ben Rozemarijn moeder van 2 kindjes waarmee ik al voor flink wat ‘slaapuitdagingen’ heb gestaan. Gelukkig ben ik een lopende kennisbank als het gaat om kinderen en slapen, ontwikkelingen en uitdagingen. Ik schrijf hier namelijk al sinds 2017 dagelijks over en nog steeds zijn de onderwerpen hierover onuitputtelijk en blijf ik leren.Ik heb het geluk gehad dat ik alle kennis mocht vergaren voor mijn werk, maar ik weet dat dit bij veel ouders anders is. Ik sta jullie met alle liefde bij in jullie zoektocht naar het antwoord dat jullie helpt beter te slapen en te ontwikkelen. Als kind, maar ook als ouder. Veel leesplezier en mocht je iets missen: laat het ons weten, ik schrijf er graag een nieuwe blog over!
Reactie plaatsen