Slaapschema baby 6 maanden + voorbeeldschema!
22 april 2022 
3 min. leestijd

Slaapschema baby 6 maanden + voorbeeldschema!

Je baby is alweer een half jaar oud! Wat een mijlpaal! Je zal merken dat de gebroken nachten steeds meer gaan afnemen. Hemelse ontwikkeling. Wat betekent dit voor het slaapschema van je baby van 6 maanden? Hoeveel dutjes gaat je baby doen en welke uitdagingen krijg je voor je kiezen?

Numsy vertelt het je!

Voorbeeld slaapschema baby 6 maanden

Onderstaand een voorbeeld slaapschema voor een baby van 6 maanden oud. Uiteraard is het slechts een voorbeeld en kan het heel goed zijn dat jouw kleintje er een geheel eigen agenda op na houdt.

Het slaapschema van een baby bij 6 maandenBekijk het schema voor de volgende maand.

Op zoek naar een makkelijke bundel vol voorbeeldschema's en extra uitleg over de slaap van je kindje? Bekijk ook eens onze slaapgids met voorbeeldschema's voor kinderen van 0 tot en met 4 jaar! - Tijdelijk afgeprijsd, wees er snel bij!

Bekijk de gids

Welke wakkertijden moet ik aanhouden bij 6 maanden?

Een baby van 6 maanden gaat overdag steeds minder slapen. Met name het namiddagdutje zal steeds korter worden en uiteindelijk komen te vervallen. Hoe minder je baby overdag slaapt, hoe langer de wakkertijden.

Een baby van 6 maanden is overdag ongeveer 2,5 tot 3 uur achtereen wakker. Let hier altijd goed en zorg ervoor dat je kleintje op tijd weer richting het bedje gaat. Zo voorkom je oververmoeidheid.

Lees meer over de wakkertijden bij 6 maanden.

Dutjes schema baby 6 maanden

Rond deze leeftijd hebben baby's vaak nog wel 3 dutjes per dag nodig overdag. Probeer deze zo lang mogelijk in stand te houden. Het middelste dutje is bij voorkeur het langste dutjes. De andere twee zijn rond de 45 – 30 minuten. Het namiddagdutje kan ook prima maar een kwartiertje zijn. Zeker als je kleine ’s middags rond de 2,5 uur op één oor heeft gelegen.

Dutjes schema baby 6 maanden oud

  • Totaal aantal uurtjes slapen overdag: 3 tot 3,5 uur
  • Totaal aantal uurtjes slapen ’s nachts: 10 tot 12 uur
  • Gemiddelde wakkertijd: 2,5 tot 3 uur (gemiddeld 2,5 uur)

Hoeveel slaap heeft mijn baby van 6 maanden nodig?

Een baby slaapt rond de 6 maanden in ongeveer 13 tot 14,5 uur. Je zal merken dat de dutjes overdag steeds meer afnemen en korter worden. Bij de meeste baby´s werkt het goed om het ochtenddutje en het namiddagdutje flink in te korten. Het middagdutje is dan iets langer.

Je baby zal ’s nachts ruim 12 uur lekker slapen. Als het goed is zonder nachtvoedingen! Wordt je baby ’s nachts nog wakker en krijgt hij/zij al vaste voeding, dan is het waarschijnlijk niet nodig om de fles of borst te geven. Over het algemeen hebben baby’s van 6 maanden die vast voedsel eten, geen voeding meer nodig in de nacht.

  • Uren slaap totaal: 14 - 16 uur
  • Uren slaap `s nachts: tussen de 11 en 12 uur
  • Uren slaap van alle dutjes:  van 45 minuten tot 2 uur afhankelijk van moment.

Waar moet je op letten in het schema deze maand

Vooral in het eerste jaar van je baby zal je heel goed merken dat de ene maand je kind al heel anders is dan een maand ervoor. Shocking gewoon! Met name in de eerste maanden zijn de ontwikkelingen bijna niet bij te benen. Ook in deze maand zal je merken dat je kleintje weer veel meer kan én dat er een aantal fysieke ontwikkelingen in de wachtrij staan.

Tandjes: Als het gaat om welke uitdagingen je voor je kiezen krijgt, dan bedoelen we bijna letterlijk kiezen. De kans is namelijk groot dat de eerste tandjes nu doorkomen, of door zijn gekomen. Heeft dit direct invloed op de slaap? Dat ligt eraan. Sommige baby’s hebben er veel last van. Bij andere baby’s merk je niets en zie je ineens het eerste tandje eraan komen. Je leest er alles over in deze blog!

Omrollen: Een andere vaardigheid die je baby misschien al steeds beter onder de knie heeft is: omrollen. Super leuk natuurlijk dat je kindje al zo beweeglijk wordt, maar dit is helaas niet zonder risico. Je kindje kan nu namelijk vanuit de rugligging op zijn of haar buik rollen. Lees hier meer over buikslapen!

Vaste voeding: Overstappen naar meer vast voedsel verandert wat in de dagelijks structuur en dat kan weer invloed hebben op de nachtrust. Probeer langzaam over te gaan op steeds meer vast voedsel, zodat het niet veel effect heeft op jullie ritme. In het voorbeeldschema hebben we ook het voedingsschema verwerkt. Lees nog wat tips over de overstap van oefenhapjes naar maaltijden.

Stapje voor stapje naar een gezond ritme

Heeft jouw kleine zijn of haar slaapritme al onder controle? Geniet er maar van! Helaas blijft het schema van je kleine veranderen tijdens de eerste levensjaren. Precies om die reden hebben wij een handige slaapgids vol voorbeeldschema’s voor kindjes van 0 tot en met 4 jaar geschreven. Volg de link hier beneden en ontvang hem direct in je mailbox!

Ontvang de gids direct!

Baby slaapritme maand voorbeelden


Over de schrijver
Hé! Ik ben Rozemarijn moeder van 2 kindjes waarmee ik al voor flink wat ‘slaapuitdagingen’ heb gestaan. Gelukkig ben ik een lopende kennisbank als het gaat om kinderen en slapen, ontwikkelingen en uitdagingen. Ik schrijf hier namelijk al sinds 2017 dagelijks over en nog steeds zijn de onderwerpen hierover onuitputtelijk en blijf ik leren.Ik heb het geluk gehad dat ik alle kennis mocht vergaren voor mijn werk, maar ik weet dat dit bij veel ouders anders is. Ik sta jullie met alle liefde bij in jullie zoektocht naar het antwoord dat jullie helpt beter te slapen en te ontwikkelen. Als kind, maar ook als ouder. Veel leesplezier en mocht je iets missen: laat het ons weten, ik schrijf er graag een nieuwe blog over!
Reactie plaatsen