Slaapschema baby 10 maanden
29 april 2022 
13 min. leestijd

Slaapschema baby 10 maanden

Ben je benieuwd wat je te wachten staat bij het slaapschema van je baby van 10 maanden? In deze blog gaan we je alles vertellen. Je leest welke ontwikkelingen een goed slaappatroon mogelijk in de weg staan. Hoeveel uurtjes slaap je kleintje nodig heeft en wat een goed voorbeeld schema is. 

Waar moet je op letten in het schema deze maand?

Je zal steeds meer gaan merken dat de slaapschema’s van je kleintje niet meer zo heel veel verschillen van elkaar. Als het goed is sliep je baby bij de 9 maanden, twee keer op een dag. Hier komt weinig verandering in. 

De meeste veranderingen vinden plaats in de ontwikkelingen van je kleintje. Echt: die gaan als een speer. Denk aan kruipen, eerste woordjes zeggen, proberen te staan, blokken kunnen stapelen, meer inzicht en misschien zelfs de eerste stapjes. Het is om bijna tureluur van te worden! Dat brengt ons bij de eerste uitdaging in het slaapschema van een baby van 10 maanden: frustratie. 

Slaapschema baby 10 maanden

Frustratie

Dat kleine koppie van je kindje begint steeds meer door te krijgen. Hij ziet meer, hij weet meer en hij heeft beter door dat hij sommige dingen nog niet kan. En dat terwijl je kindje het zo graag wél wil kunnen! Je kunt je misschien wel voorstellen dat dit behoorlijk frustrerend is. 

Sta er daarom niet raar van te kijken als je kindje om het geringste al in tranen uitbarst. Zeker wanneer hij iets probeert dat nog net niet lukt. Adem in en adem uit, troost je kleintje en probeer hem te helpen in de ontwikkeling. 

Doorkomende tandjes

Hoeveel tandjes prijken er al in het mondje van jouw baby? De snelheid waarop deze doorkomen verschilt per kind. Gemiddeld zal een baby van 10 maanden de twee middelste snijtanden van boven en onder al moeten hebben. Waarschijnlijk zijn de tanden aan weerszijden van de snijtanden ook in aantocht of al doorgekomen. 

Bij sommige kindjes kan het ineens heel hard gaan met de tandjes. Dit kan best eens gepaard gaan met wat pijn. Je merkt dat er weer tandjes aankomen als je kindje meer gaat kwijlen, alles in het mondje stopt, slechter eet, wat huilerig is of vaker over de wangetjes wrijft. Slechter slapen kan ook een gevolg zijn van doorkomende tandjes. 

Ervaar je heel veel problemen? Stel je vraag dan eens aan een gecertificeerde slaapcoach. Dat kan heel makkelijk via onze Numsy+ community. Hier sta je direct in contact met slaapcoaches en andere ouders die in hetzelfde schuitje zitten of hebben gezeten. Handig toch?

Wat kun je doen? 

 • Geef je kindje een bijtring. Je hebt varianten die je in de koelkast kunt bewaren. Deze zijn ideaal want je kindje kan er lekker op knagen terwijl tegelijkertijd het tandvlees wat wordt verdoofd.  
 • Iets kouds eten of drinken kan ook verlichting bieden. Zoals yoghurt, koud water of koel het tandvlees met een koud theelepeltje.
 • Helpt dit niet? Er bestaat een speciaal geneesmiddel voor doorkomende tandjes: Dentinox (verkrijgbaar bij drogist). Dit is een soort van zalf die je op het tandvlees kunt aanbrengen. 
 • Helpt dit ook niet? Dan is het laatste redmiddel paracetamol. En natuurlijk extra veel liefde

Verlatingsangst en eenkennigheid

Verlatingsangst en eenkennigheid houdt in dat jouw baby allesbehalve een allemansvriend is. Hij of zij wil alleen bij jou of je partner zijn. Misschien daarbij nog bij een paar andere uitverkorenen. 

Ergens super aandoenlijk (mijn baby houdt van mij!), maar soms niet heel praktisch. Een nachtje ergens logeren krijgt een hele andere dimensie. En niet op een fijne manier. Ook je kindje afzetten bij de opvang of oppas gaat gepaard met een dramatisch afscheid. En misschien nog erger: ook ’s avonds wil je kindje niet alleen in bed liggen. 

Mocht je hier eerder nog niets van gemerkt hebben, dan is de kans vrij aannemelijk dat hier deze maand verandering in aankomt. De ernst van verlatingsangst bereikt een piek vanaf de 10 maanden tot de 18 maanden. Je bent er dus wel even zoet mee. Maar het kan ook voorkomen dat jouw diehard er niet zo’n last van heeft. 

Denk je dat jouw kindje last heeft van verlatingsangst? Lees dan maar eens onze blog: ‘Verlatingsangst bij baby’s en slapen.’ In deze blog kun je ook veel tips vinden over hoe je ermee om kunt gaan.

Hoeveel slaap heeft mijn baby van 10 maanden nodig?

In totaal slapen baby’s van 10 maanden ongeveer 14 uur per 24 uur. ’s Nachts slaapt je baby de meeste uurtjes en waarschijnlijk kan hij al iets van 11 tot 12 uur achter elkaar slapen (jippie!). 

Je baby slaapt overdag 2 keer. De dutjes duren tussen een uur en anderhalf uur. Gemiddeld dan hè. In totaal zal je kindje overdag tussen de 2,5 en 3 uur slapen.  

Voorbeeld slaapschema baby 10 maanden

Onderstaand een voorbeeld schema voor een baby van 10 maanden. 

Slaapschema baby 8 - 12 maanden

Welke wakker tijden moet ik aanhouden bij 10 maanden?

Rond de 10 maanden kan je kindje tussen de dutjes door ongeveer 2,5 tot wel 3 uur wakker zijn. Houd hier goed rekening mee, zeker overdag. Stel dus dat je baby ‘s ochtends om 7.00 uur wakker is. Dan is het rond 10.00 uur weer tijd voor een dutje. 

Na het middagdutje kunnen de meeste kleintjes iets langer wakker zijn. Belangrijk is om de vermoeidheidssignalen van je baby in de gaten te houden. Gaat je kleintje gapen, in de oogjes wrijven of wat suf kijken? Dan is het bedtijd! Ook al betekent dat soms dat het pas 18.30 uur is.

Dutjes schema baby 10 maanden

Totaal aantal uurtjes slapen overdag: 2,5 tot 3 uur

Totaal aantal uurtjes slapen ’s nachts: 10 tot 12 uur

Gemiddelde wakkertijd: 2,5 tot 3 uur 

Wil jij nóg meer weten over de slaap van je kleintje? In onze slaapgids met voorbeeldroutines vindt je handige voorbeelden + voedingsschema's voor kinderen van 0 tot en met 4 jaar! Bestel hem nu!


Andere ontwikkelingen deze maand

Deze maand zal je baby het druk hebben met veel nieuwe ontwikkelingen onder de knie te krijgen of misschien sommige vaardigheden verder ontwikkelen. 

Ontwikkelingen van een baby van 10 maanden:

 • ‘Die, die, die!’ Heeft jouw baby al door dat hij kan wijzen en ‘die’ kan zeggen? Super schattig (de eerste dagen) en handig dat je baby al een beetje kan aangeven wat hij of zij wil. 
 • Kruipen als een speer: je zal verrast zijn hoe snel jouw baby zich kruipend kan verplaatsen! Houd die traphekjes dus maar goed dicht!
 • Optrekken: het kan zijn dat je baby gaat beginnen met zichzelf optrekken. AAN ALLES! Elk willekeurig object of been is een potentieel ‘optrekding’. Maakt niet uit als dat een tafelkleed is, een dienblad dat uitsteekt of een onstabiele stoel. Be prepared!
 • Echte haartjes: het babyhaar gaat plaatsmaken voor échte haartjes. Welke kleur gaat het hebben?!
 • Van 3 naar 2 voedingen per dag: vanaf de 10 maanden gaat er een voeding (borst- of flesvoeding) plaatsmaken voor een ‘echte’ maaltijd. Meestal wordt aangeraden om een ontbijt te geven. Bijvoorbeeld ½ tot 1 boterham of een bordje (havermout)pap. Na de maaltijd kun je nog een beetje borstvoeding geven of opvolgmelk. 
 • Opvoeding gaat beginnen: dat kleine dropje, kan soms een heel ondeugend duiveltje zijn. Eerst begreep je kindje niet zo goed waarom je boos werd. Misschien moest hij zelfs lachen. Maar vanaf de 10 maanden gaat hij beter begrijpen wat ‘nee’ betekent. Het opvoeden gaat dus écht beginnen. Overigens is er wel een verschil tussen ‘nee’ begrijpen en het ook daadwerkelijk opvolgen…
 • Meer woordjes zeggen: een superleuke ontwikkeling is dat je kindje steeds meer woordjes gaat zeggen. Yes! Ook zullen er meer verschillende klanken uit dat gouden keeltje komen. Hoe leuk!

Slaapschema baby 10 maanden 2

Tips voor het slaapschema van je baby van 10 maanden

We gaven het eerder al aan: in deze maand (en de volgende maanden) staan veel ontwikkelingen op de planning. Door al deze ontwikkelingen hebben die hersentjes van je baby het razend druk. Geen wonder dat het slapen soms niet goed gaat en je baby niet altijd het zonnetje in huis is. Onderstaand een paar tips die je kunnen helpen ermee om te gaan.

Portie inleving

We zullen de laatste zijn die zeggen dat gebroken nachten niet mega terror zijn. Een slaaptekort heeft effect op je hele dag. Je kan minder aan, je lontje is heel kort en je energielevel is 0. En dan moet je ook nog eens voor je baby (en andere kids) zorgen die ook niet altijd het beste humeur hebben. Het valt niet mee, we know, maar weet dat je niet enige bent die het lastig heeft.

Je baby zit ook in een lastige periode. Al die ontwikkelingen vragen ontzettend veel van je kleintje. Hij leert veel nieuwe dingen, probeert vaardigheden die hij al kan beter te beheersen en daarnaast krijgt hij ook nog eens steeds meer prikkels te verwerken. Het is daarom dat je kind niet meer lekker kan slapen en soms veel aandacht vraagt. Jij bent namelijk zijn of haar houvast. Zijn troost en rots in de branding. 

Het komt je misschien niet altijd uit, maar probeer je kindje zoveel mogelijk door deze periode heen te helpen. Mocht je kindje na 1 minuut weer huilen en is jouw geduld op... Probeer eens even tot tien te tellen en realiseer dat je baby door een moeilijke periode gaat. Dit helpt je hopelijk met relativeren. 

Even een pauze

Wat erg goed helpt op momenten dat je bijna uit elkaar barst van frustratie, vermoeidheid en wanhoop: een pauze. Zit je midden in de zoveelste huilbui van je baby en is er geen land mee te bezeilen? Zet je kind op een veilige plaats en nemen even letterlijk wat afstand. Adem een paar keer diep in en uit en ga dan weer terug. 

Wanneer je meerdere dagen in ‘the house of terror’ leeft. Neem dan eens een dagje ‘vrij’. Misschien willen opa en oma een keertje oppassen? Of een oom, tante, goede vriend? Een dagje, en eventueel nachtje, me- of we-time doet wonderen. En je zal zien: na een paar uur wil je niets liever dan weer ben je baby zijn. 

Zelfstandig laten slapen

Valt jouw baby al zelfstandig in slaap? Dit houdt in dat je jouw kindje moe, maar wakker in bed legt en hem/haar dan zelf in slaap laat vallen. Dus zonder dat jij in dezelfde ruimte bent. Ja? Super goed! Nee? Misschien is er dan toch wat werk aan de winkel. Zelfstandig in slaap kunnen vallen is ontzettend belangrijk en helpt enorm om het slaappatroon te verbeteren. Lees meer over zelfstandig leren slapen en andere dingen die helpen in onze blog: Baby wilt niet slapen? Probeer onze 9 tips!

Join Numsy+!

We gaven het net al een beetje aan: het leven met een baby is prachtig, maar kan ook behoorlijk zwaar zijn. Zeker als je kindje niet goed slaapt en jij regelmatig met gebroken nachten kampt. Zit je soms met je handen in het haar? Weet je niet meer wat je kunt doen of waarom je baby wéér niet doorslaapt? Numsy gaat jou uit deze nachtmerrie helpen!

Bij ons vind je alles, maar dan ook alles over slapen en baby’s. Wij hebben interessante blogs en e-books over veel voorkomende slaapproblemen (zoals kindjes die structureel vroeg wakker) én we hebben Numsy+

Numsy+ is onze community waar nu al veel ouders lid van zijn. In deze community sta je in contact met andere ouders die vaak met dezelfde problemen kampen als jij. Een feest van herkenning dus. Misschien nóg interessanter: je kunt chatten met onze gecertificeerde slaapcoaches en Webinars volgen die je écht wat leren over slapen. Interessant? Neem eens vrijblijvend een kijkje!

numsy plus collection


Over de schrijver
Hé! Ik ben Rozemarijn moeder van 2 kindjes waarmee ik al voor flink wat ‘slaapuitdagingen’ heb gestaan. Gelukkig ben ik een lopende kennisbank als het gaat om kinderen en slapen, ontwikkelingen en uitdagingen. Ik schrijf hier namelijk al sinds 2017 dagelijks over en nog steeds zijn de onderwerpen hierover onuitputtelijk en blijf ik leren. Ik heb het geluk gehad dat ik alle kennis mocht vergaren voor mijn werk, maar ik weet dat dit bij veel ouders anders is. Ik sta jullie met alle liefde bij in jullie zoektocht naar het antwoord dat jullie helpt beter te slapen en te ontwikkelen. Als kind, maar ook als ouder. Veel leesplezier en mocht je iets missen: laat het ons weten, ik schrijf er graag een nieuwe blog over!
Reactie plaatsen