Slaapschema baby 10 maanden + voorbeeldschema
29 april 2022 
3 min. leestijd

Slaapschema baby 10 maanden + voorbeeldschema

Ben je benieuwd wat je te wachten staat bij het slaapschema van je baby van 10 maanden? In deze blog gaan we je alles vertellen. Je leest welke ontwikkelingen een goed slaappatroon mogelijk in de weg staan. Hoeveel uurtjes slaap je kleintje nodig heeft en wat een goed voorbeeld schema is.

Voorbeeld slaapschema baby 10 maanden

Bekijk hier een voorbeeldschema voor baby's van 10 maanden. Let op! Elk kindje is anders. Let goed op de signalen die je kindje afgeeft. Sommige kindjes hebben nou eenmaal meer of minder slaap nodig.

Slaapschema baby 8 - 12 maanden

Bekijk het slaapschema voor de volgende maand.

Op zoek naar een makkelijke bundel vol voorbeeldschema's, die gemaakt zijn door slaapcoaches? Bekijk onze slaapgids! Slaapt je baby niet goed en weet je niet waarom of wat je moet doen? In onze slaapgidsen geven we antwoord op de veelgestelde vragen van ouders en krijg je handige voorbeeldschema’s voor kindjes van 0 - 4 jaar. Tijdelijk afgeprijsd, dus wees er snel bij!

Bekijk de gids

Welke wakker tijden moet ik aanhouden bij 10 maanden?

Rond de 10 maanden kan je kindje tussen de dutjes door ongeveer 2,5 tot wel 3 uur wakker zijn. Houd hier goed rekening mee, zeker overdag. Stel dus dat je baby ‘s ochtends om 7.00 uur wakker is. Dan is het rond 10.00 uur weer tijd voor een dutje.

Na het middagdutje kunnen de meeste kleintjes iets langer wakker zijn. Belangrijk is om de vermoeidheidssignalen van je baby in de gaten te houden. Gaat je kleintje gapen, in de oogjes wrijven of wat suf kijken? Dan is het bedtijd! Ook al betekent dat soms dat het pas 18.30 uur is.

Lees meer over de wakkertijden bij 10 maanden.

Dutjes schema baby 10 maanden

 • Totaal aantal uurtjes slapen overdag: 2,5 tot 3 uur
 • Totaal aantal uurtjes slapen ’s nachts: 10 tot 12 uur
 • Gemiddelde wakkertijd: 2,5 tot 3 uur 

Hoeveel slaap heeft mijn baby van 10 maanden nodig?

In totaal slapen baby’s van 10 maanden ongeveer 14 uur per 24 uur. ’s Nachts slaapt je baby de meeste uurtjes en waarschijnlijk kan hij al iets van 11 tot 12 uur achter elkaar slapen (jippie!). Je baby slaapt overdag 2 keer. De dutjes duren tussen een uur en anderhalf uur. Gemiddeld dan hè. In totaal zal je kindje overdag tussen de 2,5 en 3 uur slapen.

In het kort:

 • Overdag: 2,5 tot 3 uur
 • s' Avonds en s'nachts: 11 tot 12 uur
 • Totaal: ongeveer 14 uur per dag

Waar moet je op letten in het schema deze maand?

Je zal steeds meer gaan merken dat de slaapschema’s van je kleintje niet meer zo heel veel verschillen van elkaar. Als het goed is sliep je baby bij de 9 maanden, twee keer op een dag. Hier komt weinig verandering in.

De meeste veranderingen vinden plaats in de ontwikkelingen van je kleintje. Echt: die gaan als een speer. Denk aan:

 • Kruipen
 • Eerste woordjes zeggen
 • Proberen te staan
 • Blokken kunnen stapelen
 • Meer inzicht
 • Eerste stapjes

Dan heb je nog een aantal ontwikkelingen die invloed hebben op de slaap van je kleine. Dat zijn de volgende:

Doorkomende tandjes: Bij sommige kindjes kan het ineens heel hard gaan met de tandjes. Dit kan best eens gepaard gaan met wat pijn. Je merkt dat er weer tandjes aankomen als je kindje meer gaat kwijlen, alles in het mondje stopt, slechter eet, wat huilerig is of vaker over de wangetjes wrijft. Je leest er alles over in deze blog.

Frustratie: Dat kleine koppie van je kindje begint steeds meer door te krijgen. Hij ziet meer, hij weet meer en hij heeft beter door dat hij sommige dingen nog niet kan. En dat terwijl je kindje het zo graag wél wil kunnen! Je kunt je misschien wel voorstellen dat dit behoorlijk frustrerend is.

Sta er daarom niet raar van te kijken als je kindje om het geringste al in tranen uitbarst. Zeker wanneer hij iets probeert dat nog net niet lukt. Adem in en adem uit, troost je kleintje en probeer hem te helpen in de ontwikkeling.

Verlatingsangst en eenkennigheid: Denk je dat jouw kindje last heeft van verlatingsangst? Lees dan eens onze blog: ‘Verlatingsangst bij baby’s en slapen.’ In deze blog kun je ook veel tips vinden over hoe je ermee om kunt gaan.

Stapje voor stapje naar een gezond ritme

Heeft jouw kleine zijn of haar slaapritme al onder controle? Geniet er maar van! Helaas blijft het schema van je kleine veranderen tijdens de eerste levensjaren. Precies om die reden hebben wij een handige slaapgids vol voorbeeldschema’s voor kindjes van 0 tot en met 4 jaar geschreven. Volg de link hier beneden en ontvang hem direct in je mailbox!

Ontvang de gids direct!

Baby slaapritme maand voorbeelden

Slaapschema’s per leeftijd

Over de schrijver
Hé! Ik ben Rozemarijn moeder van 2 kindjes waarmee ik al voor flink wat ‘slaapuitdagingen’ heb gestaan. Gelukkig ben ik een lopende kennisbank als het gaat om kinderen en slapen, ontwikkelingen en uitdagingen. Ik schrijf hier namelijk al sinds 2017 dagelijks over en nog steeds zijn de onderwerpen hierover onuitputtelijk en blijf ik leren.Ik heb het geluk gehad dat ik alle kennis mocht vergaren voor mijn werk, maar ik weet dat dit bij veel ouders anders is. Ik sta jullie met alle liefde bij in jullie zoektocht naar het antwoord dat jullie helpt beter te slapen en te ontwikkelen. Als kind, maar ook als ouder. Veel leesplezier en mocht je iets missen: laat het ons weten, ik schrijf er graag een nieuwe blog over!
Reactie plaatsen