Slaapschema baby 10 maanden + voorbeeldschema
29 april 2022 
6 min. leestijd

Slaapschema baby 10 maanden + voorbeeldschema

Ben je benieuwd wat je te wachten staat bij het slaapschema van je baby van 10 maanden? In deze blog gaan we je alles vertellen. Je leest welke ontwikkelingen een goed slaappatroon mogelijk in de weg staan. Hoeveel uurtjes slaap je kleintje nodig heeft en wat een goed voorbeeld schema is.

Bekijk hier een voorbeeldschema voor baby's van 10 maanden. Let op! Elk kindje is anders. Let goed op de signalen die je kindje afgeeft. Sommige kindjes hebben nou eenmaal meer of minder slaap nodig.

Slaapschema baby 8 - 12 maanden
Bekijk ook meteen het slaapschema van je baby van 9 maanden en je baby van 11 maanden.

Alvast voorbereiden op de komende maanden? Met onze Slaapgids voorbeeld slaapschema`s voor baby`s en kinderen van 0 tot 4 jaar ben jij altijd voorbereid op het veranderende ritme van je kleintje.

Welke wakker tijden moet ik aanhouden bij 10 maanden?

Rond de 10 maanden kan je kindje tussen de dutjes door ongeveer 2,5 tot wel 3 uur wakker zijn. Houd hier goed rekening mee, zeker overdag. Stel dus dat je baby ‘s ochtends om 7.00 uur wakker is. Dan is het rond 10.00 uur weer tijd voor een dutje.

Na het middagdutje kunnen de meeste kleintjes iets langer wakker zijn. Belangrijk is om de vermoeidheidssignalen van je baby in de gaten te houden. Gaat je kleintje gapen, in de oogjes wrijven of wat suf kijken? Dan is het bedtijd! Ook al betekent dat soms dat het pas 18.30 uur is.

Dutjes schema baby 10 maanden

 • Totaal aantal uurtjes slapen overdag: 2,5 tot 3 uur
 • Totaal aantal uurtjes slapen ’s nachts: 10 tot 12 uur
 • Gemiddelde wakkertijd: 2,5 tot 3 uur 
Wil jij nóg meer weten over de slaap van je kleintje? In onze slaapgids met voorbeeldroutines vindt je handige voorbeelden + voedingsschema's voor kinderen van 0 tot en met 4 jaar!

Bekijk de gids

Baby slaapritme maand voorbeelden

In totaal slapen baby’s van 10 maanden ongeveer 14 uur per 24 uur. ’s Nachts slaapt je baby de meeste uurtjes en waarschijnlijk kan hij al iets van 11 tot 12 uur achter elkaar slapen (jippie!). Je baby slaapt overdag 2 keer. De dutjes duren tussen een uur en anderhalf uur. Gemiddeld dan hè. In totaal zal je kindje overdag tussen de 2,5 en 3 uur slapen.

In het kort:

 • Overdag: 2,5 tot 3 uur
 • s' Avonds en s'nachts: 11 tot 12 uur
 • Totaal: ongeveer 14 uur per dag

Je zal steeds meer gaan merken dat de slaapschema’s van je kleintje niet meer zo heel veel verschillen van elkaar. Als het goed is sliep je baby bij de 9 maanden, twee keer op een dag. Hier komt weinig verandering in.

De meeste veranderingen vinden plaats in de ontwikkelingen van je kleintje. Echt: die gaan als een speer. Denk aan:

 • Kruipen
 • Eerste woordjes zeggen
 • Proberen te staan
 • Blokken kunnen stapelen
 • Meer inzicht
 • Eerste stapjes

Dan heb je nog een aantal ontwikkelingen die invloed hebben op de slaap van je kleine. Dat zijn de volgende:

Doorkomende tandjes: Bij sommige kindjes kan het ineens heel hard gaan met de tandjes. Dit kan best eens gepaard gaan met wat pijn. Je merkt dat er weer tandjes aankomen als je kindje meer gaat kwijlen, alles in het mondje stopt, slechter eet, wat huilerig is of vaker over de wangetjes wrijft. Je leest er alles over in deze blog.

Frustratie: Dat kleine koppie van je kindje begint steeds meer door te krijgen. Hij ziet meer, hij weet meer en hij heeft beter door dat hij sommige dingen nog niet kan. En dat terwijl je kindje het zo graag wél wil kunnen! Je kunt je misschien wel voorstellen dat dit behoorlijk frustrerend is.

Sta er daarom niet raar van te kijken als je kindje om het geringste al in tranen uitbarst. Zeker wanneer hij iets probeert dat nog net niet lukt. Adem in en adem uit, troost je kleintje en probeer hem te helpen in de ontwikkeling.

Verlatingsangst en eenkennigheid: Denk je dat jouw kindje last heeft van verlatingsangst? Lees dan eens onze blog: ‘Verlatingsangst bij baby’s en slapen.’ In deze blog kun je ook veel tips vinden over hoe je ermee om kunt gaan.

Ervaart je kindje veel problemen met slaap? Stel je vragen dan eens in onze community: Numsy+. Hier chat je met gecertificeerde slaapcoaches en andere ouders. Daarnaast volg je live Q&A's en bekijk je talloze videomodules!

Kom je een kijkje nemen?

numsy plus collection

Over de schrijver
Hé! Ik ben Rozemarijn moeder van 2 kindjes waarmee ik al voor flink wat ‘slaapuitdagingen’ heb gestaan. Gelukkig ben ik een lopende kennisbank als het gaat om kinderen en slapen, ontwikkelingen en uitdagingen. Ik schrijf hier namelijk al sinds 2017 dagelijks over en nog steeds zijn de onderwerpen hierover onuitputtelijk en blijf ik leren.Ik heb het geluk gehad dat ik alle kennis mocht vergaren voor mijn werk, maar ik weet dat dit bij veel ouders anders is. Ik sta jullie met alle liefde bij in jullie zoektocht naar het antwoord dat jullie helpt beter te slapen en te ontwikkelen. Als kind, maar ook als ouder. Veel leesplezier en mocht je iets missen: laat het ons weten, ik schrijf er graag een nieuwe blog over!
Reactie plaatsen