Slaapschema baby 8 maanden + voorbeeldschema!
28 april 2022 
7 min. leestijd

Slaapschema baby 8 maanden + voorbeeldschema!

Veel grote ontwikkelingen staan ‘gepland’ rond de 7 of 8 maanden. Bij sommige kindjes is dit bij 7 maanden, bij andere een maand erna. Het kan dus zijn dat het bij jou tot nu toe vlekkeloos ging maar dat het slapen in deze maand in één keer een nachtmerrie wordt.

Of misschien moet je nog bijkomen van een slapeloze periode rond de 7 maanden en hopen jij en je wallen op betere tijden. Goed nieuws: dat komt! Zeker als je de tweede slaapregressie en de dutjes overgang al achter de rug hebt. Zegt dit je niets? Lees dan vooral verder!

Onderstaand een voorbeeld slaapschema voor een baby van 8 maanden oud. Uiteraard is het slechts een voorbeeld en kan het heel goed zijn dat jouw kleintje er een geheel eigen agenda op na houdt.

Slaapschema baby 8 - 12 maanden

Benieuwd naar het slaapritme van andere maanden? Bekijk ook het slaapschema bij 7 maanden of het slaapschema bij 9 maanden.

Alvast voorbereiden op de komende maanden? Met onze Slaapgids voorbeeld slaapschema`s voor baby`s en kinderen van 0 tot 4 jaar ben jij altijd voorbereid op het veranderende ritme van je kleintje.

Welke wakker tijden moet ik aanhouden bij 8 maanden?

Hoe ouder je kleintje wordt hoe minder hij gaat slapen overdag en dus hoe langer de wakkertijden zijn. Gemiddeld zal je kindje ongeveer 2,5 tot 3 uur wakker zijn tussen de dutjes door. Na het middagdutje kan je baby, mits hij het namiddagdutje overslaat, langer wakker zijn. Waarschijnlijk ongeveer 4 – 4,5 uur. Dan is het bedtijd.

Dutjes schema baby 8 maanden

Je baby heeft nu waarschijnlijk (bijna) maar twee dutjes overdag. Maar af en toe kan het voorkomen dat er toch nog een derde dutje ingelast moet worden. Bijvoorbeeld omdat je kind een drukke dag heeft gehad, een slechte nacht of misschien is hij een beetje ziek.

Blijf altijd inspelen op de slaapbehoefte van je kind, ook al betekent dit dat je moet afwijken van het alledaagse ritme.

Dutjesschema baby 8 maanden

  • Totaal aantal uurtjes slapen overdag: 2,5 uur tot 2 uur en 45 minuten. 
  • Totaal aantal uurtjes slapen ’s nachts: 10 tot 12 uur
  • Gemiddelde wakkertijd: 2,5 tot 3 uur 

Op zoek naar een makkelijke bundel vol voorbeeldschema's en extra uitleg over de slaap van je kindje? Bekijk ook eens onze slaapgids met voorbeeldschema's voor kinderen van 0 tot en met 4 jaar! - Tijdelijk afgeprijsd, wees er snel bij!

Bekijk de gids


De meeste baby´s van 8 maanden zitten meestal op de 2 dutjes overdag. Ze slapen vaak ook al goed door (victorie!). Misschien dat jouw kleintje zelfs al 12 uur lang achter elkaar kan slapen! Zo hebben jullie je nacht en je avond weer terug. Tijd dus voor wat welverdiende me- of we-time.

In totaal zal je baby ongeveer Overdag slaapt je kleintje in totaal ongeveer 2,5 tot 3 uur, dat is al wat minder dan een maand ervoor. Je zal nu gaan merken dat je kleintje overdag steeds langer ‘present’ is. Dit betekent dat jullie samen steeds vaker wat leuke dingen kunnen doen, zonder dat je telkens tegen een dutje zit aan te hikken. Super leuk toch?

In het kort:

  • Overdag: 2,5 tot 3 uur
  • s' Avonds en s'nachts: 11 - 12 uur
  • Totaal: 12 - 15 uur per dag

Wil je eerst wat extra informatie? Onderstaande video is een van de vele videomodules in onze  gloednieuwe Numsy+ community. Hier leren we je alles over de ontwikkeling van je baby! Probeer het nu 14 dagen gratis!


Slaapregressie: Had je vorige maand te maken met een slaapregressie? Kan kun je deze maand rustig ademhalen: je hebt even een slaapregressie pauze. Geniet ervan, want lang zal het niet duren voordat het hele slaapschema weer op zijn kop staan. Nog niks gemerkt? Dan komt deze maand de slaapregressie 7-8 maanden!

Dutjes overgang: Nog een ontwikkeling die misschien tijdens de 7 maanden al iets gestart of waar je nu tegenaan loopt: de dutjesovergang van 3 naar 2 dutjes. Baby’s van 8 maanden oud hebben eigenlijk niet meer 3 dutjes nodig. Mocht je kleintje dus nog 3 dutjes doen, dan mag je actie ondernemen om aan te sturen op 2 dutjes.

VerlatingsangstEen relatief nieuwe uitdaging in het slaapschema van een baby van 8 maanden oud is: verlatingsangst. Voorheen kun je jouw kindje bij iedereen ‘dumpen’ en mocht iedereen hem vasthouden, opeens is dit feest verleden tijd. Je baby wil maar bij een paar personen zijn. Het liefst 24/7. Als hij kon zou hij zichzelf aan je vastplakken. Ergens super schattig, maar in de meeste gevallen vrij lastig. Lees er meer over!

Wil jij alles leren over de slaap van je kindje? Dan moet je echt lid worden van Numsy+! In onze community kun je letterlijk ál jouw vragen stellen aan onze gecertificeerde slaapcoaches en gelijkgestemde ouders. Klinkt goed toch? Maar dat is niet het enige wat je krijgt als je bij de club komt. We hebben namelijk talloze online videomodules voor je opgenomen. Kortom genoeg reden om je nú nog op te geven.

Kom je een kijkje nemen?

num_mockup4

Over de schrijver
Slaapcoach Josanne Verhoof helpt jou en je kleine graag aan een betere nachtrust. Voor een slaapconsulent kun je in contact komen met Josanne via haar website Villa Bimbi. Of stel al je vragen via ons nieuwe platform: Numsy+! https://www.numsy.nl/community-plus/
Reactie plaatsen