Slaapschema baby 8 maanden
28 april 2022 
10 min. leestijd

Slaapschema baby 8 maanden

Veel grote ontwikkelingen staan ‘gepland’ rond de 7 of 8 maanden. Bij sommige kindjes is dit bij 7 maanden, bij andere een maand erna. Het kan dus zijn dat het bij jou tot nu toe vlekkeloos ging maar dat het slapen in deze maand in één keer een nachtmerrie wordt.

Of misschien moet je nog bijkomen van een slapeloze periode rond de 7 maanden en hopen jij en je wallen op betere tijden. Goed nieuws: dat komt! Zeker als je de tweede slaapregressie en de dutjes overgang al achter de rug hebt. Zegt dit je niets? Lees dan vooral verder!

Wil je eerst wat inleidende informatie? Onderstaande video is een van de vele videomodules in onze  gloednieuwe Numsy+ community. Hier leren we je alles over de slaap van je kindje! Probeer het nu 14 dagen gratis!Waar moet je op letten in het schema deze maand

Had je vorige maand te maken met een slaapregressie? Kan kun je deze maand rustig ademhalen: je hebt even een slaapregressie pauze. Geniet ervan, want lang zal het niet duren voordat het hele slaapschema weer op zijn kop staan.

Denk je nu: slaapregressie? Waar heb je het over? Dan heb je het nog niet meegemaakt en hebben we deze maand een fijne verrassing. Waarschijnlijk raadt je het al: de tweede slaapregressie staat op de stoep.

Slaapregressie 8 maanden

Slaapregressie komen meerdere malen voor in het eerste 3 jaar van je kind. Het eerste jaar het vaakste. De eerste slaapregressie is rond de 4 maanden, de tweede rond de 7-8 maanden.

Een slaapregressie houdt in dat je baby een fysieke of mentale ontwikkeling doormaakt. Je kindje is op dat moment hard bezig een bepaalde vaardigheid onder de knie te krijgen. Rond de 7-8 maanden is dat waarschijnlijk tijgeren of misschien zelfs kruipen. Het kan ook zijn dat je kindje nog flink oefent met goed zitten, met objecten vastpakken met duim en wijsvinger of probeert hij zelf vast voedsel te eten (hoe fijn zou het zijn als dat eens goed lukt?).

slaapschema baby 8 maanden

Merk je dat je kindje één van deze dingen probeert of oefent? Dan weet je meteen waarom er nu sprake is van een slaapregressie. Je kindje kan namelijk niet alles tegelijk. Daarom richt hij/zij zich nu op die vaardigheid en niet op goed slapen. Het resultaat? Jup: gebroken nachten. Maar dat niet alleen…

  • Signalen slaapregressie:
  • Korter slapen ’s nachts.
  • Kortere dutjes.
  • Niet willen slapen (’s avonds en overdag).
  • ’s Nachts vaker wakker worden.

De eerste vraag die nu in je opkomt is waarschijnlijk: wat moet ik doen? Het antwoord op die vraag kun je vinden in onze blog over slaapregressie bij 7 maanden.

Ervaar je heel veel problemen? Stel je vraag dan eens aan een gecertificeerde slaapcoach. Dat kan heel makkelijk via onze Numsy+ community. Hier sta je direct in contact met slaapcoaches en andere ouders die in hetzelfde schuitje zitten of hebben gezeten. Handig toch?

numsy plus collection

Dutjes overgang van 3 naar 2 dutjes

Nog een ontwikkeling die misschien tijdens de 7 maanden al iets gestart of waar je nu tegenaan loopt: de dutjesovergang van 3 naar 2 dutjes. Baby’s van 8 maanden hebben eigenlijk niet meer 3 dutjes nodig. Mocht je kleintje dus nog 3 dutjes doen, dan mag je actie ondernemen om aan te sturen op 2 dutjes.

Hoe weet je eigenlijk of je baby klaar is voor een dutje minder? Het is heel simpel: je merkt heel goed dat je baby niet meer zoveel slaap nodig heeft.

  1. Het namiddagdutje verloopt moeizaam.
  2. Je baby wilt ’s avonds niet slapen en/of kan moeilijk in slaap komen.
  3. Je baby slaapt ’s nachts onrustig.
  4. Je merkt dat je baby op bepaalde bedtijden nog klaarwakker is.

Lees hier meer informatie over de dutjes overgang van 3 naar 2 dutjes.

Verlatingsangst

Een relatief nieuwe uitdaging in het slaapschema van een baby van 8 maanden is: verlatingsangst. Voorheen kun je jouw kindje bij iedereen ‘dumpen’ en mocht iedereen hem vasthouden, opeens is dit feest verleden tijd. Je baby wil maar bij een paar personen zijn. Het liefst 24/7. Als hij kon zou hij zichzelf aan je vastplakken. Ergens super schattig, maar in de meeste gevallen vrij lastig.

Wegbrengen naar de opvang, achterlaten bij een oppas, je baby meenemen naar een ‘vreemde’ omgeving: het zijn nu allemaal activiteiten die wat lastiger gaan verlopen. Maar het meest vervelend is misschien nog wel de nachten. Overdag wil je baby bij jou zijn, maar in de nacht ook. Zodra je jouw kleintje in bed legt en de kamer wilt verlaten, is het huilen geblazen.

het kan ook zijn dat je weer vaker gebroken nachten hebt. Elke baby wordt ’s nachts meerdere malen wakker. Voorheen sliep je kleintje weer verder, maar nu denk hij: ‘Waar is mijn mama/papa?’ Hij begint te huilen en jij moet vervolgens komen opdraven en uitvinden hoe je jouw baby nu weer alleen kunt laten slapen.

Het is lastig, omgaan met verlatingsangst, maar ook dit gaat voorbij. Het belangrijkste is dat je baby leert dat jij weggaat, maar ook altijd weer terugkomt. Je verlaat hem dus niet. Maar dat snapt die kleine nog niet.

Later in dit artikel zullen we je tips geven om hier mee om te gaan. Meer informatie over eenkennigheid en verlatingsangst kun je vinden in onze uitgebreide blog: Verlatingsangst bij baby’s en slapen.

Hoeveel slaap heeft mijn baby van 8 maanden nodig?

De meeste baby´s van 8 maanden zitten meestal op de 2 dutjes overdag. Ze slapen vaak ook al goed door (victorie!). Misschien dat jouw kleintje zelfs al 12 uur lang achter elkaar kan slapen! Zo hebben jullie je nacht en je avond weer terug. Tijd dus voor wat welverdiende me- of we-time.

In totaal zal je baby ongeveer Overdag slaapt je kleintje in totaal ongeveer 2,5 tot 3 uur, dat is al wat minder dan een maand ervoor. Je zal nu gaan merken dat je kleintje overdag steeds langer ‘present’ is. Dit betekent dat jullie samen steeds vaker wat leuke dingen kunnen doen, zonder dat je telkens tegen een dutje zit aan te hikken. Super leuk toch?

Voorbeeld slaapschema baby 8 maanden

Slaapschema baby 8 - 12 maanden

Benieuwd naar slaapschema's van andere maanden? Bekijk ook het slaapschema bij 7 maanden of het slaapschema bij 9 maanden.

Welke wakker tijden moet ik aanhouden bij 8 maanden?

Hoe ouder je kleintje wordt hoe minder hij gaat slapen overdag en dus hoe langer de wakkertijden zijn. Gemiddeld zal je kindje ongeveer 2,5 tot 3 uurtje wakker zijn tussen de dutjes door. Na het middagdutje kan je baby, mits hij het namiddagdutje overslaat, langer wakker zijn. Waarschijnlijk ongeveer 4 – 4,5 uur. Dan is het bedtijd.

Dutjes schema baby 8 maanden

Je baby heeft nu waarschijnlijk (bijna) maar twee dutjes overdag. Maar soms het kan voorkomen dat er toch nog een derde dutje ingelast moet worden. Bijvoorbeeld omdat je kind een drukke dag heeft gehad, een slechte nacht of misschien is hij een beetje ziek.

Blijf altijd inspelen op de slaapbehoefte van je kind, ook al betekent dit dat je moet afwijken van het alledaagse ritme.

Dutjesschema baby 8 maanden

Totaal aantal uurtjes slapen overdag: 2,5 uur tot 2 uur en 45 minuten.

Totaal aantal uurtjes slapen ’s nachts: 10 tot 12 uur

Gemiddelde wakkertijd: 2,5 tot 3 uur

Op zoek naar een makkelijke bundel vol voorbeeldschema's en extra uitleg over de slaap van je kindje? Bekijk ook eens onze slaapgids met voorbeeldschema's voor kinderen van 0 tot en met 4 jaar! - Tijdelijk afgeprijsd, wees er snel bij!


Tips voor het slaapschema van je baby van 8 maanden

Nu je al flink wat informatie hebt gelezen, zakt de moed je misschien in de schoenen. Als je kindje te maken krijgt met een slaapregressie, dutjes overgang én ook nog een last heeft van verlatingsangst, dan wordt het feest.

Helaas hoort dit bij de ontwikkeling van je kindje. Je kunt het niet voorkomen, je kunt wel hopen dat je kindje er niet zo heel veel last van krijgt. Vergeet namelijk niet dat sommige baby’s helemaal niet zo last hebben van (iedere) slaapregressie. Daarnaast is een slaapregressie tijdelijk en in een week of 2 voorbij. Een dutjes overgang verloopt vaak redelijk soepel.

De ‘storende’ factor die dan nog overblijft is de verlatingsangst.

Kom bij de club! Onze Numsy+ community helpt je verder

Wil jij alles leren over de slaap van je kindje? Dan moet je echt lid worden van Numsy+! In onze community kun je letterlijk ál jouw vragen stellen aan onze gecertificeerde slaapcoaches en gelijkgestemde ouders. Klinkt goed toch? Maar dat is niet het enige wat je krijgt als je bij de club komt. We hebben namelijk talloze online videomodules voor je opgenomen. Kortom genoeg reden om je nú nog op te geven. Zien we je daar?

Tot snel!

Klik hier om lid te worden.

Over de schrijver
Slaapcoach Josanne Verhoof helpt jou en je kleine graag aan een betere nachtrust. Voor een slaapconsulent kun je in contact komen met Josanne via haar website Villa Bimbi. Of stel al je vragen via ons nieuwe platform: The Sleep Dojo!
Reactie plaatsen