Slaapschema Baby 9 Maanden + Voorbeeldschema [2023]
29 april 2022 
4 min. leestijd

Slaapschema Baby 9 Maanden + Voorbeeldschema [2023]

Alles wat je wil weten over het slaapschema van je baby van 9 maanden vind je hier! Bijvoorbeeld welke ontwikkelingen het slaappatroon kunnen verstoren en hoe je hierop kunt reageren. Ook lees je hoeveel slaap je baby nodig heeft, wat een goed slaapschema bij 9 maanden zou zijn en welke andere leuke ontwikkelingen je baby gaat doormaken.

Voorbeeld slaapschema baby 9 maanden

Benieuwd hoe een slaapschema van een baby van 9 maanden eruit kan zien? We hebben onderstaand een voorbeeld schema.


Slaapschema baby 8 - 12 maanden

Het slaapschema van je kindje zal de komende tijd nog flink veranderen. Daarom hebben we met onze slaapcoaches een e-book geschreven waarin je een handig overzicht krijgt van de verschillende slaapschema's voor kindjes van 0 tot en met 4 jaar. Bestel en krijg direct toegang!

Voorbeeldschema's voor kinderen van 0 tot 4 jaar
E-book met voorbeeldroutines voor kinderen 0 tot en met 4 jaar
  • Geschreven door onze slaapcoaches!
  • Voorbeeldroutines voor elke leeftijdsgroep 0 t/m 4 jaar
  • Ontdek het belang van een gezonde slaaproutine
  • Leer wat wakkertijden en slaapsignalen zijn
  • Stap-voor-stap leren inbakeren!
  • Slaapveiligheid, alle basics
  • Doorslapen, valt het echt te leren?

Welke wakker tijden moet ik aanhouden bij 9 maanden?

De wakkertijden van een baby van 9 maanden verschilt niet zo heel veel met de maand ervoor. De komende maanden zal hier ook niet meer zoveel verandering in komen. Meestal blijft het schema redelijk stabiel tot de 12 maanden.

De wakker tijden die je kunt aanhouden zijn 2,5 tot 3 uurtjes tussen de dutjes door. ’s Avonds voor het slaapje kan je baby misschien wel wat langer opblijven. Kijk altijd goed naar je baby en reageer snel op vermoeidheidssignalen. Gapen = slapen!

Dutjes schema baby 9 maanden

De dutjes zullen nu niet meer zo verschillen als de maand ervoor. Mocht je baby toen nog regelmatig 3 dutjes doen, dan zal dat deze maand steeds minder worden. Maar nog steeds is het belangrijk dat je inspeelt op de behoefte van je kind. Is hij ziek, heeft hij een drukke dag gehad of een slechte nacht? Misschien dat je kindje een derde dutje dan wel op prijs stelt.

Dutjesschema baby 9 maanden

  • Totaal aantal uurtjes slapen overdag: 2,5 uur tot 2 uur en 45 minuten. 
  • Totaal aantal uurtjes slapen ’s nachts: 10 tot 12 uur
  • Gemiddelde wakkertijd: 2,5 tot 3 uur 

Hoeveel slaap heeft mijn baby van 9 maanden nodig?

Als het goed is heeft je baby van 9 maanden op de meeste dagen genoeg aan 2 dutjes. ’s Nachts zal je kleintje waarschijnlijk ook redelijk goed doorslapen, zo rond de 9 tot 10 uur.

Hoeveel je baby overdag slaapt kan een beetje verschillen. Dat heeft ook te maken met hoe druk de dag is. Gemiddeld komt dit neer op 2,5 tot 3 uur slapen verdeeld over 2 dutjes. Op drukke dagen of wanneer je kindje zich niet lekker voelt, kan het zijn dat hij/zij 3 slaapjes nodig heeft.

In het kort:

  • Overdag: 2,5 tot 3 uur
  • s' Avonds en s'nachts: 9 tot 10 uur
  • Totaal: 11 tot 13 uur per dag

Waar moet je op letten in het schema deze maand

Het wordt weer een leuke maand! Want ook in deze maand staat een goed slaappatroon op losse schroeven. Of in ieder geval: dat kan het geval zijn. Misschien heb je geluk, misschien heb je pech. Soms weet je het niet.

Ontwikkelingen die deze maand voor uitdagingen kunnen zorgen:

Slaapregressie 9 maanden: Alweer een slaapregressie?! Jup! Het lijkt misschien nu of je constant met een slaapregressie te maken hebt, maar in feite valt het mee. Het probleem is een beetje, dat de timing van de slaapregressie lastig te voorspellen is. Lees onze blog voor meer info!

VerlatingsangstVanaf de 6 maanden kan het al starten, maar rond de 8 – 9 maanden wordt het steeds erger: je kindje heeft last van verlatingsangst. Wat het inhoudt? Nou dat je baby niet wil dat jij hem verlaat. Nooit en never meer. Ook niet ’s nachts. In deze blog lees je alles over verlatingsangst.

Sprongetje: Een ontwikkelingssprong houdt in dat je baby een mentale ontwikkeling doormaakt. Ook dat kan hij maar lastig combineren met goed slapen. Een sprong kan een paar weken duren, maar het leuke is wel dat je kindje daarna ineens veel meer kan!

Krijg meer grip op het slaapschema!

Als ouder ken je het vast wel. Je hebt een mooi schema in je hoofd, je bent je bewust van de wakkertijden van je kleine en je maakt gebruik van slaapritueel. Toch wil het soms maar niet lukken om je kindje in slaap te krijgen. Hoe kan het toch? Is er iets mis, doe je iets verkeerd of is er meer aan de hand? Als ouder kan het soms fijn zijn om je twijfels en angsten te bespreken met een ander.

Daarom hebben we de perfecte oplossing bedacht. Een echte community voor ouders zoals jij. In deze community stel je al je vragen aan gecertificeerde slaapcoaches en pedagogen. Daarnaast volg je verschillende online videocolleges waarin we per video meer informatie geven over de verschillende slaapproblemen waar je kleine tegenaan kan lopen en hoe je hier mee om kunt gaan.

Klinkt goed toch?

Krijg direct toegang

Numsy Plus Community Mock up Overview

Slaapschema’s per leeftijd

Over de schrijver
Hé! Ik ben Rozemarijn moeder van 2 kindjes waarmee ik al voor flink wat ‘slaapuitdagingen’ heb gestaan. Gelukkig ben ik een lopende kennisbank als het gaat om kinderen en slapen, ontwikkelingen en uitdagingen. Ik schrijf hier namelijk al sinds 2017 dagelijks over en nog steeds zijn de onderwerpen hierover onuitputtelijk en blijf ik leren.Ik heb het geluk gehad dat ik alle kennis mocht vergaren voor mijn werk, maar ik weet dat dit bij veel ouders anders is. Ik sta jullie met alle liefde bij in jullie zoektocht naar het antwoord dat jullie helpt beter te slapen en te ontwikkelen. Als kind, maar ook als ouder. Veel leesplezier en mocht je iets missen: laat het ons weten, ik schrijf er graag een nieuwe blog over!
Reactie plaatsen