slaapschema baby 7 maanden
28 april 2022 
16 min. leestijd

slaapschema baby 7 maanden

Zeven maanden geleden werd je kleintje geboren. Je hebt het eerste half jaar overleefd en dat is al een hele prestatie. Nu komt het tweede half jaar van het eerste jaar en ook in deze periode ben je nog niet verlost van de gebroken nachten. Helaas.

Misschien denk je nu? Hoezo niet? Mijn baby heeft ’s nachts toch geen voeding meer nodig? Nee, dat klopt, maar helaas zijn er meer zaken die de nachtrust verstoren. De belangrijkste: slaapregressie. Ja ja, er staat er weer één op de planning!

Wil je eerst wat inleidende informatie? Onderstaande video is een van de vele videomodules in onze  gloednieuwe Numsy+ community. Hier leren we je alles over de slaap van je kindje! Probeer het nu 14 dagen gratis!


Loop jij rond met vragen over de slaap van je kindje? Chat met onze gecertificeerde slaapcoaches of doe mee aan live Q&A's! Onze community Numsy+ is dé plek om laagdrempelig in contact te komen met gelijkgestemde ouders en slaapcoaches. Schrijf je nu in en laat je kleintje ook slapen als een roos!

numsy plus collection

Waar moet je op letten in het schema deze maand

Slaapregressie 7 maanden

De grootste en belangrijkste ontwikkeling in deze maand is het aantreden van de tweede slaapregressie. Dit is de slaapregressie van 7 maanden.

Nog nooit gehoord van een slaapregressie? Of heb je de slaapregressie van 4 maanden gemist (lucky you!)? Geen nood! We zullen je kort uitleggen wat het inhoudt. Tevens hebben we er ook een complete blog aan gewijd waar je meer informatie kunt lezen.

In het kort: een slaapregressie is een periode waarin je kindje een grote fysieke of mentale ontwikkeling doormaakt. Het is niet hetzelfde als een ontwikkelingssprong. Het verschil is dat je kindje tijdens een slaapregressie een bepaalde vaardigheid onder de knie probeert te krijgen. Pas wanneer je kindje dit (zo goed als) kan, gaat het slaappatroon weer verbeteren en kun je weer ‘normaal’ slapen.

Je baby is nog geen kampioen multitasken, daarom lukt het hem/haar ook niet om én goed te slapen én ook nog eens die vaardigheid te leren. Resultaat: de hersenen richten zich tijdens de slaapregressie op het aanleren van een nieuw trucje en niet meer op het slapen.

Hoe merk je dat je kindje midden in een slaapregressie zit? Hier zijn de signalen:

 • `s Nachts weer vaker wakker.
 • Je baby slaapt overdag minder goed.
 • Je baby wilt soms niet gaan slapen.
 • Je kleintje is huilerig en soms behoorlijk chagrijnig.

De grote vraag is natuurlijk: wanneer ben je er vanaf? Nou dat ligt een beetje aan de snelheid waarop je kindje ontwikkelt. Een slaapregressie kan tussen de 2 tot 5 weken duren.

Je kunt je kindje natuurlijk wel een beetje helpen. We zullen je alvast verklappen welke ontwikkeling of ontwikkelingen je kleintje waarschijnlijk uit de dromen helpt:

 1. Zelfstandig zitten;
 2. Tijgeren of misschien kruipen;
 3. Zelf vast voedsel eten (waarschijnlijk met de vingers);
 4. Iets vastpakken met de duim en wijsvinger (ja, dat is serieus een belangrijke vaardigheid!).

Merk je dat je kindje één van deze dingen probeert? Stimuleer en oefen dan samen. Hoe sneller je kindje het kan, hoe beter! Uiteraard moet je niet pushen!

slaapschema baby 7 maanden - 3

Dutjes overgang van 3 naar 2 dutjes

Waarschijnlijk zat je baby vorige maand al tegen deze dutjes overgang aan te hikken, deze maand is het echt tijd: je baby stapt over van 3 naar 2 dutjes. Ergens stelt het niet zo heel veel voor, maar voor sommige ouders voelt dit toch als een kleine mijlpaal. Waarom? Omdat het leven met twee dutjes net wat beter te plannen is dan 3 dutjes. Maar er is ook een nadeel: iets minder rust in huis. Ach ja… je kan niet alles hebben.

Een dutjes overgang kan heel vanzelf gaan, maar soms verloopt het wat moeizamer. Wat je dan kunt doen is je baby een beetje helpen of eigenlijk: sturen. Maar eerst moet je zeker weten of je baby er klaar voor is.

Je merkt eigenlijk vanzelf of je baby dat derde dutje nog wel nodig heeft. De signalen zijn best vanzelfsprekend: je kind heeft duidelijk niet meer zoveel slaap nodig.

 • ’s Ochtends heel vroeg wakker (maar dan ook echt heel vroeg).
 • Kan ’s avonds maar moeizaam in slaap vallen.
 • Je baby doet korte dutjes.
 • ’s Nachts wakker worden.

Kortom: precies dezelfde signalen als die jij zelf zou vertonen als je ’s middags een veel te lang dutje doet. Herkenbaar toch?

Nu denk je misschien: maar misschien is er ook wel sprake van een slaapregressie. Dat kan. Maar het verschil is een beetje dat wanneer je kindje slechter slaapt en écht wakker is op bepaalde momenten. Zo wakker dat je denk: ‘Die is klaarwakker en helemaal niet moe.’ Dan heeft je baby dat ene dutje niet nodig.

Meer informatie over een dutjes overgang vind je hier!

Hoeveel slaap heeft mijn baby van 7 maanden nodig?

Je zal merken dat je kleintje elke maand overdag minder slaapt. Helaas betekent dit niet altijd dat je baby vervolgens ’s nachts meer slaapt. Maar op zich is dat rond deze tijd niet meer zo erg, want de meeste kleintje slapen ’s nachts best prima rond de 7 maanden. Veel baby’s slapen al zo’n 12 uur ’s nachts. Yes!

Overdag slaapt je kindje nog ongeveer 3 tot 4 uurtjes. Deze uurtjes zijn waarschijnlijk verdeeld over 2 slaapjes: een ochtend- en een middagdutje.

In totaal slaapt je kindje tussen de 14 – 16 uur.

Voorbeeld slaapschema baby 7 maanden

Het slaapschema van een baby bij 7 maanden

Benieuwd naar slaapschema's van andere maanden? Bekijk ook het slaapschema bij 6 maanden of het slaapschema bij 8 maanden.

Welke wakker tijden moet ik aanhouden bij 7 maanden?

De meeste baby’s van 7 maanden kunnen overdag ongeveer 2,5 uur achter elkaar wakker zijn. Dit geldt met name in de ochtend en in de middag. Is je kleintje bijvoorbeeld om 10.00 uur wakker van het ochtenddutje. Dan is het rond 12.30 uur ‘pas’ weer tijd voor het middagdutje. Na het middagdutje kan je kindje wel iets langer wakker zijn. Zeker als het derde dutje is geschrapt. Sommige baby’s halen een wakkertijd van 4 uur na het middagdutje nog wel. Maar blijf uiteraard wel alert op de vermoeidheidssignalen.

Dutjes schema baby 7 maanden

Vanaf deze maand ga je dus de overstap maken van 3 naar 2 dutjes. Dit doe je door het ochtenddutje zo rond 10.00 te laten zijn. Een dutje van een uur is prima. Het middagdutje vindt plaats rond 12.30 uur en mag best wat tijd in beslag nemen. Twee uurtjes bijvoorbeeld.

Na het middagdutjes is het even aftasten. Is je kleintje rond 16.30 uur nog prima wakker? Dan kun je het namiddagdutje overslaan. Hangen de ogen op half 11? Plan dan nog een korte powernap van een kwartiertje in.

Slaat je baby dat derde dutje over, dan mag je hem/haar iets eerder naar bed brengen.

Dutjesschema baby 7 maanden

Totaal aantal uurtjes slapen overdag: 2 uur en 30 minuten tot 2 uur en 45 minuten uur

Totaal aantal uurtjes slapen ’s nachts: 10 tot 12 uur

Gemiddelde wakkertijd: 2,5 tot 3 uur (gemiddeld 2,5 uur)

Op zoek naar een makkelijke bundel vol voorbeeldschema's en extra uitleg over de slaap van je kindje? Bekijk ook eens onze slaapgids met voorbeeldschema's voor kinderen van 0 tot en met 4 jaar! - Tijdelijk afgeprijsd, wees er snel bij!


Andere ontwikkelingen deze maand

Er staan een paar minder leuke dingen op de agenda bij 7 maanden (slaapregressie, dutje overgang en vast ook wel weer een sprongetje), maar er zijn ook genoeg ontwikkelingen die super leuk zijn.

Andere leuke ontwikkelingen bij 7 maanden:

 • Je kleintje mag steeds meer eten. Heeft hij/zij de eerste boterham al achter de spreekwoordelijke kiezen?
 • Over tanden gesproken: prijkt er al een mooi exemplaar in het mondje? Vergeet niet te poetsen hè?!
 • Zit je kleintje al goed? Dat is alweer wat heel anders dan telkens liggen toch?
 • Veel baby’s van 7 maanden reageren al op hun eigen naam!
 • Maak je huis babyproof, want het duurt niet meer lang voordat hij/zij gaat kruipen!
 • Boos, bedroeft, blij… je baby kan jouw emoties steeds beter begrijpen en probeert het misschien zelfs al te imiteren!
 • Je baby lijkt misschien nog mega onschuldig, de schijn bedriegt. Je kleintje gaat vanaf deze leeftijd door hebben, dat hij/zij iets gedaan krijgt als ze gaan huilen. Trap er niet in en probeer de verschillende huiltje van je kindje te herkennen. Welke betekent echt honger en welk huiltje betekent: ik wil aandacht?

Tips voor het slaapschema van je baby van 7 maanden

Expert vermoeidheidssignalen

Het belangrijkste (in onze ogen) op dit moment is dat je naadloos inspeelt op de vermoeidheidssignalen van je kleintje. Zeker als je in de fase zit waarin je de dutjes overgang van 3 naar 2 dutjes maakt, is het ontzettend belangrijk dat je jouw kind op het juiste moment naar bed brengt.

Als je de overgang maak betekent dit niet dat je kindje vanaf dan nooit meer een namiddagdutje mag doen. Na een slechte nacht of een drukke dag, kan deze soms nog best nodig zijn. Beweeg daarom mee met je kind en kijk, luister en voel aan wanneer je hij/zij moet slapen.

Slaat je kindje het namiddagdutje over? Houd er dan rekening mee dat hij misschien ’s avonds wat eerder naar bed moet. Ook dan is het goed om die vermoeidheidssignalen als een havik in de gaten te houden. Bij de eerste keer geeuwen of in de oogjes wrijven, kun je beginnen met het slaapritueel.

Wat zijn die vermoeidheidssignalen ook alweer?

 • Geeuwen;
 • Oogjes wrijven;
 • Suf kijken;
 • Wegkijken;
 • Rode wangetjes;
 • Staren;
 • Kort lontje hebben;
 • Sommige kindjes worden heel druk als ze moe zijn.

Zelfstandig leren slapen

Nog een hele belangrijk tip: zorg ervoor dat je kindje zelfstandig in slaap valt. Je legt je kleintje dus wakker en moe in bed en dan… loop je de kamer uit en moet hij zelf maar in slaap vallen. Doet je kindje dit al? Super goed! Heeft je kleintje hier nog problemen mee? Bouw het dan op.

Sommige kindjes huilen of jengelen altijd een beetje als ze in bed worden gelegd. Als je zeker weet dat er niets in de luier zit of iets aan de hand kan zijn, ga er dan niet naar toe. Wacht minimaal 5 minuten (mits het huilen echt hysterisch wordt). Je kunt dan even troosten. De volgende keer wacht je langer. Je kunt ook proberen meteen 10 minuten te wachten. Maar dat is soms heel lastig.

Meer weten over het zelfstandig laten slapen van je kleine? Lees onze geheime blauwdruk! Hierin krijg jij volop tips & tricks om je kindje sneller zelfstandig in slaap te laten vallen.

Blauwdruk Zelfstandig Leren Slapen met Numsy

Babyproof

Rond de 7 maanden beginnen veel baby´s met tijgeren. Dit hoeft overigens niet hoor. Sommige gaan kruipen, anderen slaan al dat gekronkel op de grond over en beginnen gewoon meteen met lopen.

Maar goed: de meeste baby’s gaan rond deze periode tijgeren. Super leuk! Maar nu je baby zichzelf kan verplaatsen is het goed eens te bedenken hoe babyproof je huis is. Zijn je stopcontacten al afgeschermd? Heb je traphekjes? Hoe zit het met je balkon, is dat goed afgeschermd? Ga eens op de grond liggen en bekijk je woning eens alsof je een baby bent die heel graag wilt ontdekken. Waar zou jij allemaal aan kunnen trekken, tussendoor kunnen glippen of vanaf kunnen vallen?

Helpen bij ontwikkeling

Je moet een baby nooit pushen in de ontwikkeling, maar stimuleren is wel super goed. Vooral als je ziet dat de interesse er is. Leg bijvoorbeeld het favoriete speeltje eens wat verder weg. Dit helpt enorm om je kindje in actie te laten komen.

Houd het wel leuk. Als er weinig ondernomen wordt of je kind heeft er duidelijk geen zin in, dan laat je het even voor dat moment. Morgen weer een dag.

Overige tips voor slaapschema baby 7 maanden:

Slaapritueel: zorg voor een goed slaapritueel zoals luier verschonen, pyjama aan, flesje/borst geven, liedje of verhaaltje, in bedje leggen, white noise aan en ‘daaaaggggg’. Uiteraard mag je prima een andere volgorde aanhouden, als het maar telkens hetzelfde is!

Rust, reinheid en regelmaat: hou het rustig als je kindje slaapt, plan je dagen niet altijd overvol met activiteiten (dat hoeft van je baby trouwens ook niet, die vindt het prima de hele dag thuis te ‘chillen’), houd rekening met de dutjes, probeer een routine aan te nemen, zorg voor goede hygiëne. Is jullie woning gehorig of is er veel omgevingsgeluid? Probeer dan eens een white noise apparaat. White noise kalmeert je kleintje en maskeert omgevingsgeluiden. Numsy heeft een paar geweldige apparaten ontwikkelt, zonder straling en met écht goed white noise geluid. Check ze in onze droomshop!

slaapschema baby 7 maanden - 4

Veerkracht: zeker in tijden van slaapregressies, ontwikkelingssprongetjes, ziek zijn (ja, dat komt er ook nog bij) en dutjes overgangen is het heel behulpzaam als je als ouder een flinke portie veerkracht bezit. Houd er elke avond rekening mee dat je nachtrust wel eens gebroken kan zijn. Als het niet zo is, is dat een mooie meevaller. Is het wel zo, dan was je er in ieder geval op voorbereid.

Join The Sleep Dojo!

Vanaf het moment dat je kinderen krijgt, staat jouw slaapwereld compleet op zijn kop. Nu weet je pas écht wat moe zijn betekent. Het krijgt zowaar een hele nieuwe dimensie en dat geldt ook voor je wallen.

In veel gevallen moet je eerst maar door de zure appel heen bijten. Met name in het eerste half jaar zal je veel gebroken nachten hebben. Het goede nieuws is het dat het daarna zal afnemen, maar dat is wel afhankelijk van je kind en van jou als ouder. Inderdaad: ook jij hebt een klein beetje invloed op de hoeveelheid slaap die je kind (en jij) krijgt. Onderschat het niet!

Om je te helpen het meest optimale slaappatroon te ontwikkelen (die mogelijk is op die leeftijd) hebben wij heel veel tools voor je, die je allemaal uit de kast kan trekken. En geloof ons: het zijn er nogal wat.

Wat dacht je bijvoorbeeld van:

 • Slaaptips voor alle leeftijden.
 • Case studies (veelvoorkomende situatie uit de praktijk wordt uitgelegd door één onze slaapcoaches).
 • Veelvoorkomende problemen met tips (denk aan reflux, koemelkallergie, krampjes etc.).
 • Vragen stellen en tips krijgen (van experts en van andere ouders).

Het is echt de moeite waard om eens een kijkje te nemen! Zo kun je van elkaar leren en betrouwbare kennis op doen! Schrijf je nu in via deze link.

Tot in de community!


Over de schrijver
Hé! Ik ben Rozemarijn moeder van 2 kindjes waarmee ik al voor flink wat ‘slaapuitdagingen’ heb gestaan. Gelukkig ben ik een lopende kennisbank als het gaat om kinderen en slapen, ontwikkelingen en uitdagingen. Ik schrijf hier namelijk al sinds 2017 dagelijks over en nog steeds zijn de onderwerpen hierover onuitputtelijk en blijf ik leren.Ik heb het geluk gehad dat ik alle kennis mocht vergaren voor mijn werk, maar ik weet dat dit bij veel ouders anders is. Ik sta jullie met alle liefde bij in jullie zoektocht naar het antwoord dat jullie helpt beter te slapen en te ontwikkelen. Als kind, maar ook als ouder. Veel leesplezier en mocht je iets missen: laat het ons weten, ik schrijf er graag een nieuwe blog over!
Reactie plaatsen