Beste Slaapschema Baby 7 Maanden + Gratis Slaapschema [2023]
28 april 2022 
3 min. leestijd

Beste Slaapschema Baby 7 Maanden + Gratis Slaapschema [2023]

Zeven maanden geleden werd je kleintje geboren. Je hebt het eerste half jaar overleefd en dat is al een hele prestatie. Nu komt het tweede half jaar van het eerste jaar en ook in deze periode ben je nog niet verlost van de gebroken nachten. Helaas.

Misschien denk je nu? Hoezo niet? Mijn baby heeft ’s nachts toch geen voeding meer nodig? Nee, dat klopt, maar helaas zijn er meer zaken die de nachtrust verstoren. De belangrijkste: slaapregressie. Ja ja, er staat er weer één op de planning! In deze blog vertellen we alles over slaapschema voor je baby bij 7 maanden!

Voorbeeld slaapschema baby 7 maanden

Onderstaand een voorbeeld slaapschema voor een baby van 7 maanden oud. Uiteraard is het slechts een voorbeeld en kan het heel goed zijn dat jouw kleintje er een geheel eigen agenda op na houdt.

Het slaapschema van een baby bij 7 maanden

Bekijk het slaapschema voor de volgende maand

Op zoek naar een makkelijke bundel vol voorbeeldschema's en extra uitleg over de slaap van je kindje? Bekijk ook eens onze slaapgids

Bekijk de gids

Welke wakkertijden moet ik aanhouden bij 7 maanden?

De meeste baby’s van 7 maanden kunnen overdag ongeveer 2,5 uur achter elkaar wakker zijn. Dit geldt met name in de ochtend en in de middag. Is je kleintje bijvoorbeeld om 10.00 uur wakker van het ochtenddutje. Dan is het rond 12.30 uur ‘pas’ weer tijd voor het middagdutje.

Na het middagdutje kan je kindje wel iets langer wakker zijn. Zeker als het derde dutje is geschrapt. Sommige baby’s halen een wakkertijd van 4 uur na het middagdutje nog wel. Maar blijf uiteraard wel alert op de vermoeidheidssignalen.

Lees meer over de wakkertijden bij 7 maanden.

Dutjes schema baby 7 maanden

Vanaf deze maand ga je dus de overstap maken van 3 naar 2 dutjes. Dit doe je door het ochtenddutje zo rond 10.00 te laten zijn. Een dutje van een uur is prima. Het middagdutje vindt plaats rond 12.30 uur en mag best wat tijd in beslag nemen. Twee uurtjes bijvoorbeeld.

Na het middagdutjes is het even aftasten. Is je kleintje rond 16.30 uur nog prima wakker? Dan kun je het namiddagdutje overslaan. Hangen de ogen op half 11? Plan dan nog een korte powernap van een kwartiertje in.

Slaat je baby dat derde dutje over, dan mag je hem/haar iets eerder naar bed brengen.

Dutjesschema baby 7 maanden

  • Totaal aantal uurtjes slapen overdag: 2 uur en 30 minuten tot 2 uur en 45 minuten uur
  • Totaal aantal uurtjes slapen ’s nachts: 10 tot 12 uur
  • Gemiddelde wakkertijd: 2,5 tot 3 uur (gemiddeld 2,5 uur)

Hoeveel slaap heeft mijn baby van 7 maanden nodig?

Je zal merken dat je kleintje elke maand overdag minder slaapt. Helaas betekent dit niet altijd dat je baby vervolgens ’s nachts meer slaapt. Maar op zich is dat rond deze tijd niet meer zo erg, want de meeste kleintje slapen ’s nachts best prima rond de 7 maanden. Veel baby’s slapen al zo’n 12 uur ’s nachts. Yes!

Overdag slaapt je kindje nog ongeveer 3 tot 4 uurtjes. Deze uurtjes zijn waarschijnlijk verdeeld over 2 slaapjes: een ochtend- en een middagdutje.

In het kort:

  • Overdag: 3 tot 4 uurtjes
  • 's Avonds en 's nachts: 11 tot 12 uur
  • Totaal: 13 tot 16 uur per dag

Waar moet je op letten in het schema deze maand

Slaapregressie: De grootste en belangrijkste ontwikkeling in deze maand is het aantreden van de tweede slaapregressie. Dit is de slaapregressie van 7 maanden. Tijdens een slaapregressie slaapt je kindje tijdelijk minder goed, vanwege fysieke ontwikkelingen die je kleine doormaakt.

DutjesovergangWaarschijnlijk zat je baby vorige maand al tegen deze dutjes overgang aan te hikken, deze maand is het echt tijd: je baby stapt over van 3 naar 2 dutjes. Ergens stelt het niet zo heel veel voor, maar voor sommige ouders voelt dit toch als een kleine mijlpaal. Waarom? Omdat het leven met twee dutjes net wat beter te plannen is dan 3 dutjes. Maar er is ook een nadeel: iets minder rust in huis. Ach ja… je kan niet alles hebben.

Hulp bij ontwikkeling: Je moet een baby nooit pushen in de ontwikkeling, maar stimuleren is wel goed. Vooral als je ziet dat de interesse er is. Leg bijvoorbeeld het favoriete speeltje eens wat verder weg. Dit helpt enorm om je kindje in actie te laten komen.

Houd het wel leuk. Als er weinig ondernomen wordt of je kind heeft er duidelijk geen zin in, dan laat je het even voor dat moment. Morgen weer een dag.

Stapje voor stapje naar een gezond ritme

Heeft jouw kleine zijn of haar slaapritme al onder controle? Geniet er maar van! Helaas blijft het schema van je kleine veranderen tijdens de eerste levensjaren. Precies om die reden hebben wij een handige slaapgids vol voorbeeldschema’s voor kindjes van 0 tot en met 4 jaar geschreven. Volg de link hier beneden en ontvang hem direct in je mailbox!

Ontvang de gids direct!

Baby slaapritme maand voorbeelden

Slaapschema’s per leeftijd

Over de schrijver
Hé! Ik ben Rozemarijn moeder van 2 kindjes waarmee ik al voor flink wat ‘slaapuitdagingen’ heb gestaan. Gelukkig ben ik een lopende kennisbank als het gaat om kinderen en slapen, ontwikkelingen en uitdagingen. Ik schrijf hier namelijk al sinds 2017 dagelijks over en nog steeds zijn de onderwerpen hierover onuitputtelijk en blijf ik leren.Ik heb het geluk gehad dat ik alle kennis mocht vergaren voor mijn werk, maar ik weet dat dit bij veel ouders anders is. Ik sta jullie met alle liefde bij in jullie zoektocht naar het antwoord dat jullie helpt beter te slapen en te ontwikkelen. Als kind, maar ook als ouder. Veel leesplezier en mocht je iets missen: laat het ons weten, ik schrijf er graag een nieuwe blog over!
Reactie plaatsen